full screen background image
Keresés
2021 július 31 - szombat
  • :
  • :

„Magyar nyomdákban készülnek a tankönyvek”

„Magyar nyomdákban készülnek a tankönyvek”

2015.05.14 A Szekszárdi Nyomda Kft. is tagja annak a négyes konzorciumnak, mely az idei év tankönyvgyártását elnyerte.

A majd 1200 féle, 12,3 millió darabszámú tankönyvet a nyomdák július 31-ig legyártják, hangzott el azon a sajtótájékoztatón, melyet Debrecenben a konzorciumvezető Alföldi Nyomdában tartottak.

Augusztus 3. és 25. között – a Magyar Posta kézbesítésével – minden iskola megkapja a szükséges tankönyveket, melyeket szeptember 1-jéig a diákok is kézhez vehetnek – tájékoztatott Hegedüs István az EMMI tankönyvellátásért felelős miniszteri biztosa. Hozzátette: a soros tanévben 800 ezer diák kap ingyenesen tankönyvet. A miniszteri biztos hosszabbtávú célként említette, hogy az 1-8. évfolyamokon minden diák térítésmentesen juthasson hozzá a tankönyvekhez.

A sajtótájékoztatón Ács Rezső Szekszárd polgármestere üdvözölte a Szekszárdi Nyomda Kft.-t a nyertes tenderben. Mint mondta: fontos, hogy magyar, illetve szekszárdi vállalkozások összefogásával itthon készülhetnek a tankönyvek. Elmondása szerint, a szekszárdi cég a projektben való részvételével erősíti piaci pozícióját, és a 100 főt foglalkoztató Kft. nagy lépést tesz a munkahelyek megtartás érdekében. Ács Rezső kitért arra is, hogy a Szekszárdi Nyomda mind technológiai, mind pedig szakmai- és egyéb kapacitás tekintetében felkészült a magas minőséget követelő kihívásra.
Fotó: MTI
Vadász Katalin a Szekszárdi Nyomda Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatott, hogy korábbi beruházásaiknak köszönhetően, a tankönyvgyártás során alkalmazott kötészeti technológiák mindegyikének elkészítésére képesek. A nyomda falain belül készülnek az idei szezonra irkatűzött, ragasztókötött, cérnafűzött, szálfelsütött puha és keménytáblás tankönyvek is.

„Nagyon fontos lesz ebben az időszakban, hogy a részt vevő nyomdák összehangolják munkáikat, összedolgozzanak, hiszen a feldolgozott papír mennyisége is óriási. A konzorcium elsődleges célja, hogy minden részt vevő nyomdába elsősorban olyan munkák kerüljenek, amik a teljes kigyártási folyamatot igénybe veszik. Azonban lesznek olyan feladatok is, amikor össze kell dolgoznunk, az egyik nyomdában nyomtatódnak a könyvek és egy másik konzorciumi tag gyártja kötészetileg készre a terméket” – tette hozzá Vadász Katalin.

Írta: Böröcz Máté