full screen background image
Keresés
2019 december 27 - péntek
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Magyarok a Barcáért – egy film, amit minden magyarnak látnia kell

Magyarok a Barcáért – egy film, amit minden magyarnak látnia kell

2016.06.10. Egy film, ami többről szól mint a foci. A magyarok a Barcáért című dokumentumfilm rendezőjével, Kocsis Tiborral és Dunai II Antal olimpiai bajnok labdarúgóval is találkozhattak azok, akik ellátogattak az alkotás szekszárdi bemutatójára, melyet csütörtök késő délután tartottak a Garay téren.

A város önkormányzata és a Szekszárdi Sportközpont NKft. ingyenes rendezvényén 70-80 Barca drukker, focirajongó és érdeklődő gyűlt össze a téren felállított szurkolói sátorban. A dokumentumfilm nemcsak a sportág kedvelői számára kínál érdekes, értékes témát, illetve tartalmat.

A Barcelona csapatában egykor focizó Czibor Zoltán, Kocsis Sándor és Kubala László sikere, minden magyar sikere. A magyarok a Barcáért egy olyan történetet mutat be, melyről a rendszerváltozás előtt szinte beszélni sem lehetett.

Mint azt a filmvetítést megelőző közönségtalálkozón Kocsis Tibor rendező elárulta, ő maga is egy amszterdami úton hallotta először Kubala nevét, illetve históriáját. A focista története, aki megváltoztatta a katalán focit, és aki miatt felépült Európa legnagyobb stadionja, a 95 ezer férőhelyes Camp Nou, annyira megérintette, hogy elhatározta, filmet forgat a Spanyolországban félistenként tisztelt magyarról és társairól.

Mint azt a rendező hangsúlyozta, a film emberségről tisztességről, barátságról, szeretetről és arról is szól, hogy mi magyarok merjünk nagyot álmodni.

Szinte teljesen megtelt a szurkolói sátor a közönségtalálkozóval egybekötött filmvetítésen. Fotó: Kadarka.net

Kubala Lászlót, aki 1951 és 1961 között játszott a Barcelonában, 1999-ben minden idők legjobb Barca játékosának választották. A hazánkban alig ismert magyar ezzel olyan világsztárokat előzött meg, mint Maradona, aki szintén játszott a csapatban.

A közönségtalálkozón ott volt Dunai II Antal olimpiai bajnok labdarúgó, aki a magyar válogatottal 4. helyen végzett az 1972-ben Belgiumban megrendezett Európa-bajnokságon. Az olimpiai labdarúgó nemcsak jól ismerte Kubala Lászlót, de neki köszönhetően lett – ünnepelt – edző egy profi csapatban Andalúziában. Ezt követően tíz évet töltött kint öt csapatnál.

Dunai II Antal Kubala Lászlóra emlékezve kiemelte a sportoló emberi nagyságát, honfitársai iránti bőkezűségét. Volt, hogy pénzt adott egy Spanyolországban közlekedési baleset szenvedett magyarnak, máskor pedig megvett egy öltönyt egy magyar turistának. Meghallotta ugyanis, hogy honfitársa a számára elérhetetlen áron kínált ruha után sóvárog. A magyarok iránti szeretet és segíteni akarás általában véve jellemző volt rá.

Kocsis Tibor filmrendező (balról) és Dunai II Antal egykori válogatott focista. Fotó: Kadarka.net

Az egykori válogatott focista azt is elmesélte, hogy Kubala László annyira népszerű volt Spanyolországban, hogy amikor autóval megálltak a rendőrlámpa tilos jelzésénél, a Barca sztárja eltakarta az arcát. Ugyanis, ha felismerték, az emberek kiszálltak a kocsiból, ilyenkor pedig annyian mentek oda hozzá autogramot kérni, hogy forgalmi dugó alakult ki.

A közönségtalálkozóval egybekötött filmvetítés végén egyébként kérdések hangzottak el, melyekre a filmből kaphattak választ a szurkolói sátor vendégei. A helyes válaszokért DVD és poszter is járt.

A Szekszárdi Sportközpont Nkft. és Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata az EB teljes ideje alatt ingyenes közvetítésekre várja a focirajongókat a Garay téri szurkolói sátorba, ahol a vendégek LED falon követhetik az Európa-bajnokság összes mérkőzését.

A filmbemutatón készült képgalériát lejjebb találja! 

Magyarok a Barcáért – filmajánló

Az FC Barcelonát és Messi nevét a világon mindenki ismeri. Azt viszont csak kevesen tudják idehaza, hogy az ötvenes évek Barcájának “Messijét” Kubala Lászlónak hívták. Miatta építették fel a 100.000-es stadiont, a Camp Nout. Aztán 1956-ban csatlakozik hozzá Kocsis és Czibor és a három magyar játékos hőssé válik Barcelonában és meghódítja a spanyol és a katalán nép szívét. A “rongylábú” Czibort Spanyolországban csak ” bolond madárka” néven emlegették, míg a visszafogott, elegáns Kocsist, legendás fejesei miatt egész Katalónia “Aranyfejnek” becézte. Ezekért a sikerekért azonban nagy árat kellett fizetniük a “disszidens” magyaroknak”.

Drámai archív felvételek, sosem látott gólok, sosem hallott megindító történeteket hallunk a filmben, amiken könnyezni, de nevetni is lehet. A Magyarok a Barcáért című dokumentumfilm megtekintése után senki nem fog meglepődni azon, ha egy magyar kapusról szóló vers, kötelező tananyag a spanyol iskolákban, vagy ha Európa legnagyobb stadionjának bejáratánál egy magyar játékos két méteres bronzszobrával találkozik.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close