full screen background image
Keresés
2021 szeptember 17 - péntek
  • :
  • :

Magyarország legnagyobb fáját is láthatták Gemencben

Magyarország legnagyobb fáját is láthatták Gemencben

2017.01.30. Gyönyörű téli időben tartották meg szombaton Gemencben a Bodor Árpád emléktúrát, melyen szép számú túrázó vett részt.

A Pörbölyről induló, 2. alkalommal megrendezett túrát összesen mintegy százharmincan teljesítették. Közülük hetvenen a rövidebb – 9 kilométeres – útvonalat, hatvanan pedig a – mintegy 14 kilométer – hosszú útvonalat választották. Utóbbi, a most először meghirdetett hosszabb túra résztvevői többek között Magyarország legnagyobb – mintegy 12 méter kerületű – fáját is megtekinthették – mondta el Dománszky Zoltán, a szervező Tolna Megyei Természetbarát Szövetség elnöke.

A résztvevők Bajáról, Bonyhádról, Paksról, Szekszárdról és a környékről érkeztek. A legtöbben Szekszárdról vettek részt a túrán, köszönhetően annak, hogy a Garay János Gimnáziumból mintegy 50 tanuló és tanár érkezett. Ennek megfelelően sok fiatal volt a túrázók között, de több 70 év feletti is végigjárta valamely útvonalat. A túrázók között sokan voltak Bodor Árpád tisztelői, sőt olyanok is akadtak, akiket még ő tanított.

Fotó: Moravik AttilaHazánk legnagyobb kerületű fája (csomoros fekete nyár) Gemencben. Fotó: Morovik Attila

Dománszky Zoltán elmondta, gyönyörű téli időben zajlott a túra, a holtágak be voltak fagyva és szép átlátható volt az erdő. A Gemenc Zrt-nek köszönhetően a résztvevők a Pörböly Ökoturisztikai Központnál található múzeumot is megtekinthették. A Bodor Árpád emléktúrával Tolna Megyei Természetbarát Szövetség 2014-ben elhunyt tiszteletbeli elnökére szerettek volna emlékezni. Bodor Árpád tervezte az első jelzett turistautakat a Gemenci-erdőben és ezzel ráirányította a gyalogos természetjárók figyelmét e gyönyörű tájra.

Bodor Árpád (Tengelic, 1929. január 25. – Paks, 2014. június 24.)

Gimnáziumi tanárként generációkkal kedveltette meg túrázást a szekszárdi Garay János Gimnáziumban. A természetjárás szeretetét ő is gimnazistaként kapta útravalóként a pécsi jezsuita tanáraitól és iskolai cserkészparancsnokától, Csokonay Sándortól a „mecseki források szorgos építőjétől”. A 70-es és 80-as évek diák természetjárásának Tolna megyei motorja volt. Szervezte az Országjáró Diákok Megyei Találkozóinak szakmai programjait. 1988-tól 1996-ig a Tolna Megyei Természetbarát Bizottság elnökeként tevékenykedett. Közel egy évtizedig a Tolna Megyei Tájfutó Szövetség elnökhelyetteseként is dolgozott.

Bodor Árpád álmodta és valósította meg a napjainkban is igen népszerű, évenként megrendezésre kerülő Tolnai Tarisznyások Környezetismereti Versenyét (TOTAKIV) és a Tolnai Tájakon Túrázók (TTT) Természetjáró Akadályversenyét. Ő indította útjára a Körösi Csoma Sándor nemzetközi földrajzversenyt a kárpát-medencei magyar középiskolásoknak a Garay János Gimnázium tanáraként – olvasható a termeszetjaro.hu oldalon.

Fotó: Jakab Albert és Morovik Attila
Read previous post:
Close