full screen background image
Keresés
2020 június 29 - hétfő
  • :
  • :

A gulágra visz a lágerjárat Szekszárdról

A gulágra visz a lágerjárat Szekszárdról

2016.11.05. Megérkezett a lágerjárat Szekszárdra. A rendhagyó vagonkiállítás Málenkij robotra, vagyis a Szovjetunióban egykor működő munkatáborokba, a gulágra hurcoltak történetét mutatja be.

A kiállítás szombat délelőtti megnyitóján Töttös Gábor történelemtanár arról szólt, hogy nehéz elfogultság nélkül beszélni a történtekről, hiszen mindenkinek vannak ismerősei, rokonai, aki személyesen is átélték az elhurcolásokat. Kiemelte, a legfájóbb, hogy olyanokat vittek el a kényszermunkatáborokba, akiknek nagy része sem a második világháború alatt, sem azt követően nem követett el bűnt. Mint Töttös Gábor mondta, a kiállításnak köszönhetően jobban tudjuk értékelni napjaink jogbiztonságát.

Töttös Gábor a megnyitón. Fotó: Kadarka.net

Nem tehetjük meg, hogy nem beszélünk a történtekről – hangsúlyozta Csillagné Szánthó Polixéna, az önkormányzat humán bizottságának elnöke. Mint azt részletezte, két generáció nőtt fel úgy, hogy a málenkij robot tabutéma volt. Még otthon sem lehetett róla beszélni, nehogy a gyermek elszólja magát az iskolában. Ma már azonban nemcsak szabad, de kell is beszélni a történtekről, arról, hogy ok nélkül vittek el ártatlanokat – emelte ki a humán bizottság elnöke. Mint azt hozzátette, a fiatalok és felnőttek okulására egyaránt meg kell mutatni a kiállítást, hogy többé ne fordulhasson elő hasonló.

November 25-én 10:30-kor emléktáblát avat az önkormányzat a szekszárdi vasútállomáson azoknak az emlékére, akiket innen indítottak útra a Szovjetunióban működő munkatáborokba.

A lágerjárat célja, hogy minél több emberrel megismertesse a málenkij robot történetét – mondta el Matkovits-Kretz Eleonóra, az utazó vagonkiállítást létrehozó Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Körének elnöke. Hozzátette, egyesületük több tagját is érintették a történetek, közülük többen is kutatják a robot történetét.

Matkovits-Kretz Eleonóra, az utazó vagonkiállítást létrehozó Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Körének elnöke. Fotó: Kadarka.net

Sokáig nem lehetett beszélni a gulágokról, melyről csak 60 év eltelte után kezdtek mesélni a túlélők, akiket a Donyeck-medencébe, a Kaukázusba és az Uralon túlra is szállítottak a szovjetek. Matkovits-Kretz Eleonóra hangsúlyozta, ahogy a holokausztról is nap mint nap lehet hallani és, ahogy ’56-ról is sokat beszélnek, éppen úgy a Málenkij robot és a gulágok történetéről is beszélni kell.

A különleges vagon februárban indult körútra, Szekszárd a kiállítás tizedik megállóhelye. Ezen kívül még két helyre, Pécsen és Budaörsön áll majd meg a lágerjárat.

Sok százezer ártatlan szenvedett a munkatáborokban, volt, aki már az odaúton életét vesztette a marhavagonokban, melyekben 40-80 embert zsúfoltak össze élelem is víz nélkül. Az Ő történetüket mutatja be a különlegesen berendezett vagonban látható és hallható kiállítás, hangeffektekkel, filmekkel, az események leírásával illusztrálva – mondta Matkovits-Kretz Eleonóra. A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Körének elnöke zárásként arra kérte az iskolákat és a tanárokat, hogy hozzák el a diákokat és rendhagyó történelemórát tartva mutassák meg nekik a kényszermunkatáborokba hurcoltak történetét.

A rendhagyó kiállításnak helyet adó vagon belső tere. Fotó: Kadarka.net

A kiállítás megnyitóján közreműködött a Mondschein Szekszárdi Német Nemzetiségi Kórus Egyesület, az Ifjú Szív Magyarországi Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes tagjai, illetve Németh Judit előadóművész és a Dienes Valéria Általános iskola tanulója.

A kiállítás megtekinthető november 22-ig hétköznaponként 10 és 16 óra között a szekszárdi vasútállomáson.

A vezető képen: Csillagné Szánthó Polixéna a megnyitón. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close