full screen background image
Keresés
2020 október 30 - péntek
  • :
  • :

Már a Tolna megyei kertek alatt a madárinfluenza

Már a Tolna megyei kertek alatt a madárinfluenza

2017.01.26. A madárinfluenza továbbterjedésének megakadályozása érdekében újabb védő- és megfigyelési körzetet rendelt el a megyei kormányhivatal, ezúttal érsekcsanádi központtal.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) H5N8 madárinfluenza megbetegedéseket állapított meg Érsekcsanádon. A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal ezért az érintett állattartó telep körül 3 kilométeres védőkörzetet rendelt el.

Ez a Szekszárdtól légvonalban mindössze 20 kilométerre található Érsekcsanádot, Sükösd déli és Baja külterületének északi részét érinti. A hivatal emellett Fajsz, Dusnok, Nemesnádudvar, Rém és Csávoly területeit is érintve 10 kilométeres körben megfigyelési körzetet jelölt ki.

Lényegében mindkét körzet korlátozó intézkedéseket tartalmaz az állatok, emberek és járművek mozgása tekintetében, de a védőkörzetben a baromfik és termékeik mozgásának korlátozása szigorúbb, mint a megfigyelési körzetben. A hatóság mindkét esetben számba veszi a baromfitartó gazdaságokat, de a védőkörzetben klinikai vizsgálatot is végeznek, és gyanú alapján mintát vesznek – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

madarinfluenza-tmi-korm-hiv

A védőkörzetre vonatkozó korlátozás a fertőzött gazdaság takarítása és fertőtlenítése után legalább 21 napig fenntartandó. A megfigyelési körzet esetében a határidő 30 nap. A madárinfluenza tavaly november elején bukkant fel újra a magyarországi baromfiállományban. Először Békés megyében észlelték a megbetegedéseket, a fertőzés jelenleg már hét megyét érint.

MTI
Read previous post:
Close