full screen background image
Keresés
2019 december 1 - vasárnap
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Maroknyi székely: telt házas bemutatók Bonyhádon és Szekszárdon

Maroknyi székely: telt házas bemutatók Bonyhádon és Szekszárdon

2019.12.01. Nem várt érdeklődés övezte a Maroknyi székely című dokumentumfilm bemutatását Bonyhádon és Szekszárdon is. A völgység fővárosában két vetítést kellett szervezni.

A film közösségi gyártással valósult meg már az első megkereséskor mellém állt a bukovinai székely származású Sebestyén Gyula valamint Illés Tibor, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke – mondta Kindl Gábor, producer.

A film elkészítésének gondolatát adta, hogy mivel a bukovinai székelyek története jól ismert és jól feldolgozott, viszont – s ezt az érdeklődés is bemutatta – hiány mutatkozott abban, hogy egy filmben, az ő kálváriájukat bemutatva láttassuk a népcsoport történetét. Ezért is volt az, hogy két alapvető eleme van a filmnek. Az egyik, hogy azok szólaljanak meg a filmben, akik még Bukovinában születtek. Ők a hiteles tanúi a történelemnek. A másik, hogy megszólaljanak, gyermekek, unokák akik már Szerbiában vagy Magyarországon születtek. Velük mentünk el arra az útra, ahol a bukovinai székelyek a Madéfalvi vérengzés után menekültek és hagytak emléket maguk után – tudatta a producer.

Madéfalva, Moldva (Pusztina), Bukovina (Fogadjisten, Istensegíts, Józseffalva, Hadikfalva, Andrásfalva), Szerbia (Bácsjózseffalva, Hadikörs) és kitekintettünk az úgynevezett kirajzás időszakából, az al-Dunánál lévő településekre: Hertelendyfalva, Sándoregyháza.

Az alkotásban több, mint hatvanan szólalnak meg, köztük többen a száz éves életkorhoz is közel járnak már, ők átélték azt, amiről másoknak meséltek. Zömében a völgység falvaiban találtak otthonra. Ezért is a film alcíme: Otthon az ötödik hazában…

A film fogadtatása nagyon pozitív, bízunk benne, hogy sok mindenkihez elér majd,azokhoz akik bukovinai székelyek és azokhoz, akik érdeklődnek ezután a magyar népcsoport iránt. Kaptunk olyan visszajelzést is, hogy maguk a bukovinai székelyek sem tudtak részleteket, hiszen a szülők, nagyszülők nem beszéltek akkor róla, most viszont sok minden számukra is világossá vált – mondta el Kindl Gábor.

A film következő szekszárdi bemutatóját 2020. január 18.-án szombaton 16 órakor tartják a Babits Mihály Kulturális Központ színháztermében. A film készítői számára fontos felkérés, hogy a bukovinai székelyek születésének helyén, a Madéfalvi veszedelem évfordulóján 2020 január 7-én kerül vetítésre az alkotás.

Forrás: az alkotók


dokumentumfilm székelyek
ElőzőEgy 700 lóerős Tesla modellt is kipróbálhattak a Tolna Megyei Mérnök Kamara szakmai napján KövetkezőA marsi légkör szezonálisan ingadozó oxigénszintje rejtély a kutatók számára


Read previous post:
A marsi légkör szezonálisan ingadozó oxigénszintje rejtély a kutatók számára

2019.12.01....

Close