full screen background image
Keresés
2021 január 23 - szombat
  • :
  • :

Márton-nap: helyet követelt magának a szekszárdi ünnepek sorában

Márton-nap: helyet követelt magának a szekszárdi ünnepek sorában

2016.11.11. A korábbinál nagyobb sátor, több koncert és program, valamint újborok és libából készült finomságok várják a városi Márton-napi mulatság résztvevőit pénteken és szombaton Szekszárdon, a Béla király téren.

A Márton-nap az első olyan rendezvény a Szekszárdi Szüreti Napok után, amikor összeülünk és ünnepelünk. Ilyenkor ünnepeljük az újbort, és megkóstoljuk a hordóban érlelődő hegy levét, de a Márton-nap egyben átkötésként is szolgál a szüretről az adventi időszakra – mondta Ács Rezső, Szekszárd polgármestere az ünnep megnyitóján.

Mint azt megosztotta, amikor – 2014-ben – először szervezték meg a Márton-napi ünnepet Szekszárdon, még nem lehetett tudni, hogy mivé növi ki magát a kezdeményezés. Ám úgy tűnt, hogy a kisebb hasonló rendezvények mellett egy nagyobb, városi rendezvényre is igény van. Az idei pedig már a harmadik a szekszárdi Márton-napok sorában és egyre nagyobb (rendezvény)sátorra van szükség – tette hozzá.

A 2016-os évet Szent Márton-emlékévnek nyilvánította a magyar kormány az 1700 éve, 316-ban Szombathelyen született Tours-i Szent Márton, Magyarország egyik védőszentje emlékére és tiszteletére.

Azt szeretnék, ha a Márton-nap is beilleszkedne a városi rendezvények azon sorába, mellyel – szinte az év minden hónapjában – egy-egy nívós programot kívánnak a szekszárdiak asztalára tenni – tudatta Ács Rezső. Zárásként hozzátette, bízik benne, hogy a kezdetben egy estés, mára pedig másfél napos Márton-napi ünnep néhány éven belül egy sokkal nagyobb rendezvénnyé növi ki magát.

Ács Rezső polgármester nyitotta meg a Márton-napi vigasságot. Fotó: Kadarka.net

Tavaly annyian vettek részt az ünnepen, hogy az idén már egy jóval nagyobb, 600 négyzetméteres – fűtött – sátor várja a látogatókat pénteken és szombaton – mondta el a Kadarka.net-nek Berlinger Attila, a Szekszárdi Turisztikai Non-Profit Kft. ügyvezetője. A programkínálat is szélesedett. Összesen tíz – főként jazz, blues és rock – koncertet tartanak, de lesz funky party is, és a gyermekes családok részére szóló programok köre is bővült.

A programok közül Berlinger Attila a Buborék Együttes interaktív gyerekkoncertjét, illetve a Csurgó Zenekar-, valamint Wolf Kati koncertjét emelte ki.

Pénteken már kora este sokan voltak a sátorban. Fotó: Kadarka.net

A vendégeket a Márton-napi, libából és egyebekből készülő ínyencfalatok mellett hat szekszárdi borászat várja. Mindegyik pincészet elhozta, fehér, vagy rozé újborát is. A rendezvénysátor mellett pedig több helyi termelő kínálja portékáját a látogatók részére – tudtuk meg Berlinger Attilától.

Az ünnep egyébként péntek este 7 órakor vízi LED show-val vette kezdetét, majd a megnyitó után fellépett a Szekszárdi Muslincák Férfikar, nyolc órától Rudan Joe adott koncertet, ezt követően pedig fellépett a Collection, illetve a Coles Voices zenekar.

A részletes programleírást itt találja – kattintson!

A vezető képen: az idén 10 éves Szekszárdi Muslincák Férfikar a színpadon. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close