full screen background image
Keresés
2021 január 21 - csütörtök
  • :
  • :

Márton-napi Vigadalom Szekszárdon: a helyiek ünnepe

Márton-napi Vigadalom Szekszárdon: a helyiek ünnepe

2017.11.12. A kiváló borok és remek ételek mellett a nép- és világzenéből is jó adagot kaphattak a Márton-napi Vigasságok vendégei pénteken és szombaton a Béla király téren.

Önfeledten beszélgető és borozgató, valamint jóízűen falatozó vendégekkel volt telve a Márton-napi Vigadalomnak helyet adó 550 fős Béla király téri sátor, amikor portálunk szombaton a helyszínen járt. A sátorban kellemes hangulat uralkodott, látni, érezni lehetett, hogy egymást jól ismerő emberek, szomszédok, baráti társaságok töltik meg a teret. A rendezvény korra és nemre való tekintet nélkül vonzotta a vendégeket, a résztvevők között egyaránt voltak fiatalok, kezdve a gyermekektől és idősek, valamint nők és férfiak.

A szekszárdi önkormányzat ebben az évben negyedszerre rendezte meg a Béla király téren a Márton-napi ünnepet, most először Márton-napi Vigadalom néven – emlékeztetett Ács Rezső, Szekszárd polgármestere a szombat délután megtartott hivatalos megnyitón. A városvezető elmondta, a Márton-nap fontos a helyi ünnepek sorában, hiszen a Szekszárdi Szüreti Napok után és az adventi időszak előtt ez az egyetlen olyan ünnep, amikor a szekszárdiak egy kicsit össze tudnak jönni.

Ács Rezső polgármester nyitotta meg hivatalosan a Márton-napi Vigadalmat. A háttérben a Muslincák Férfikar. Fotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap.

Ács Rezső arról is szólt, hogy ez a rendezvény egy kicsit más mint a többi. Egyrészt azért, mert a Márton-napon a gasztronómia és a bor nagyjából egyenrangú szerepet tölt be, másrészt pedig azért, mert ezen az ünnepen a más településekről érkezők száma alacsony, így főként egymással találkozhatnak a szekszárdiak. Mint fogalmazott, ilyenkor, ebben a másfél napban a többi ünnepnél nyugodtabb, meghittebb körülmények között találkozhatnak és beszélgethetnek barátaikkal, ismerőseikkel a helyiek.

Ahogy a többi városi rendezvény, úgy a Márton-napi ünnep is évről évre fejlődik – tudatta a polgármester. Hozzátette, bízik benne, hogy a fejlődés folytatódni fog és néhány év múlva már egy jóval nagyobb sátorra lesz szükség.

Zárásként kiemelte, nem szabad elfelejteni, hogy a Márton-nap az újbor ünnepe, valamint, hogy az idén minden feltétel adott volt ahhoz, hogy kiváló borok szülessenek a Szekszárdi borvidéken.

Nem csak a friss fehérborokat és rozékat, az első idei vörösborokat is meg lehetett kóstolni. Fotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap.

Az újborokra dr. Kaszó Gyula kérte Isten áldását. A református lelkipásztor a sátorban lévő „lakodalmas hangulathoz” illően a kánai menyegző történetét idézte, melyben Jézus borrá változtatja a vizet. Mint mondta, az Úr minden évben megismétli ezt a csodát, hiszen Isten adja az időjárásváltozást, a napfényt, a szőlőtőke erejét és a föld kincseit. Mindezt pedig mélyről jövő boldogsággal hagyja szőlővé, majd borrá érni.

Márton-nap hagyományosan annak a napja, amikor a mustból már kiérezhető a jövendő bor íze, és amikor a must átváltozik borrá. Ilyenkor a borrá változás csodái vagyunk – fogalmazott dr. Kaszó Gyula, aki arra biztatott, hogy az Úristent áldva kóstoljuk a bort.

Portálunk a sátor vendégeitől azt is megkérdezte, hogy mi hozta őket az ünnepre. A válaszadók többsége hasonlóképpen felelt: azt mondták, hogy ez a rendezvény remek alkalom arra, hogy a rég nem látott, vagy éppen azokkal az ismerőseikkel, barátaikkal találkozzanak, akikkel nap mint nap összefutnak, de csak köszönni tudnak, mert egyébként sietnek. Közülük a többség azt is elmondta, hogy emellett a kiváló borok miatt látogatják a rendezvényt. Vagyis a megszólalók többségét a kellemes borok kóstolása közbeni baráti beszélgetések hozták a Márton-napi Vigadalomra.

Ínyencségek a Stefán Ételbár kínálatában. Fotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap.

A megkérdezett vendégek közül ennél jóval kevesebben említették azt, hogy az ételek, vagy a kulturális programok vonzották őket a rendezvényre. Megjegyezzük azonban, hogy annak ellenére, hogy a válaszadók közül kevesebben említették azt, hogy az ételek miatt érkeztek, az asztalok jó részénél jóízűen falatozó vendégeket is láttunk.

Az idén az ételekről egyébként két vendéglátóhely, a borokról hat pincészet gondoskodott. A kínált ételek között a Márton-napi hagyományokkal megegyezően többségében libából készült fogások szerepeltek. A vendégek többek között kóstolhattak libacombot törtburgonyával és párolt káposztával, házilag füstölt kacsamellet aszalt paradicsomos snidlinges zöldsalátával, illetve barbecue-ban sült libamellet, valamint tépett libás pitét. A pincészetek kínálatában pedig nemcsak az idei fehérborok és rozék jelentek meg, hanem az első vörösborokat is meg lehetett ízlelni.

Herczku Ági és a Banda szombati fellépése. Fotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap.

A rendezvény résztvevői a kiváló ételek és borok mellett a népi és világzenéből kaphattak jó adagot. Pénteken fellépett a Magyar Vista Social Klub, majd a Csurgó Zenekar húzta a talpalávalót. Szombaton a Langaléta Garabonciások fellépése nyitotta a programot, majd a Babra zenekar lépett fel, melyet a Muslinca Férfikar követett. Este Herczku Ági és a Banda, majd a Góbé Zenekar lépett fel, a program zárásaként koncertet és táncházat tartottak a Dűvő Zenekarral. A táncházat a bartinás Varga János és Szűcs Alexandra vezette.

Fotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap
Read previous post:
Close