full screen background image
Keresés
2021 január 14 - csütörtök
  • :
  • :

Mártonfai Dénes két díjat is nyert a 35. Magyar Sajtófotó Pályázaton

Mártonfai Dénes két díjat is nyert a 35. Magyar Sajtófotó Pályázaton

2017.01.30. Két díjat is nyert a szekszárdi Mártonfai Dénes a 35. Magyar Sajtófotó Pályázaton, melynek eredményét hétfőn hirdették ki Budapesten. Ugyancsak díjjal ismerték el a bonyhádi Ritzel Zoltán és a paksi Vincze Bálint egy-egy sorozatát.

A 35. Magyar Sajtófotó Pályázaton Mártonfai Dénes, a Tolnai Népújság fotóriportere és fotórovat vezetője „Sport” (sorozat) kategóriában első helyezett lett „Vidéki foci” című képsorozatával. Emellett „A megyékben dolgozó legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter” különdíját is a szekszárdi fotósnak ítélte oda a szakmai zsűri.

A 12 kategóriában meghirdetett 35. Magyar Sajtófotó Pályázatra 234 pályázótól 2284 pályázat érkezett. Az egyedi és a sorozat kategóriákba beérkezett képek száma összesen 6259 volt. Kategóriánként az első három helyezettet díjazták, ezen túlmenően két nagydíjat és négy különdíjat adtak át.

A 2005 óta a lapnál dolgozó Mártonfai Dénes a Kadarka.net-nek elmondta, a díjnyertes „Vidéki foci” címet viselő sorozat hosszú évek munkája árán állt össze, a képek pedig kizárólag Tolna megyében készültek. A tíz képből álló sorozattal a fotós a vidéki és az élvonalbeli labdarúgás közötti különbségeket szerette volna a befogadók elé tárni. A fotók nemcsak a labdarúgásra fókuszálnak, de a szurkolókat is középpontba helyezik – tájékoztatta portálunkat Mártonfai Dénes.

Mint azt hozzátette, a zsűri ezen képsorozat alapján tekintette át teljes benyújtott portfólióját. Képein a tűzoltók embert próbáló napi munkája is feltűnik, de portfóliójában hőlégballonokról készült fotók és légi felvételek is szerepeltek.

 Ritzel Zoltán fotói a Kadarka.net-en – kattintson!

A szabadúszó bonyhádi Ritzel Zoltán – akinek már több mint 300 fotója jelent meg portálunkon – Természet és tudomány (sorozat) kategóriában ért el 2. helyezést „Reggeli ablakbalett” című felvételével. Ugyanebben a kategóriában lett 3. helyezett a paksi Vincze Bálint. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. munkatársa, „Úton, útfélen című fotójával” lett a kategória 3. helyezettje.

MTI Fotó: Máthé ZoltánA képen a 35. Magyar Sajtófotó Pályázat díjnyertesei, köztük Mártonfai Dénes a hátsó sor jobb szélén. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A legjobb emberközpontú pályaműnek járó „André Kertész Nagydíjat” Szekeres Máté (MSZSZ/Verse) kapta „Vesebeteg” című képéért, „A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Nagydíjat” pedig Balázs Attilának (Szabadúszó/MTI) ítélték oda „A maguk közé Downszindrómás iskolásokat befogadó osztályközösség” című sorozatáért.

A díjazott képekből március 27-én a Capa Központban nyílik kiállítás.

További különdíjak

Escher Károly díj – a legjobb Magyarországon készült hírképért Markoszov Szergej (Szabadúszó): Nincs többé Népszabadság
Munkácsi Márton díj – a legjobb kollekcióért Móricz-Sabján Simon (Népszabadság/Világgazdaság)
A 30 év alatti legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter Sivák Zsófia

 

 Forrás: sajto-foto.hu

Alább: képek Mártonfai Dénes „Vidéki foci” című sorozatából.
Read previous post:
Close