full screen background image
Keresés
2020 október 19 - hétfő
  • :
  • :

Több közösségi kertet Szekszárda!

Több közösségi kertet Szekszárda!

2019.04.03. Szépen nőnek a zöldségek, fűszernövények és más konyhakerti növények az önkormányzat segítségével kialakított Honvéd utcai közösségi kertben. A város folytatni kívánja a 2014-ben megkezdett programot, az újabb közösségi kertek kialakítását önkormányzati tulajdonban lévő területek biztosításával is segíteni kívánják.

A város 2014-ben adta át a Honvéd utcában lévő területet arra a célra, hogy közösségi kert létesüljön. A projektet az önkormányzat többségi tulajdonában lévő ERÖV Zrt.-vel – mely a vizet is biztosítja – közösen indították el. A területen 24 magas ágyast alakítottak ki, szintén önkormányzati segítséggel. A közösségi kert azóta négy városi és három országos díjat nyert – idézte fel Ács Rezső polgármester a helyszínen szerdán megtartott sajtótájékoztatón.

A polgármester kiemelte, vannak még olyan – önkormányzati tulajdonú – területek ahol lehetőség nyílik hasonló közösségi kert kialakítására. Hangsúlyozta, szeretnék folytatni a programot, és ha a város más területeiről jelentkezik erre igény, akkor szívesen ajánlanak fel közterületet a célra. Hozzátette, a Honvéd utcai kertet főként az idősebb korosztály tagjai művelik, de szívesen látnák, ha a fiatalok is nagyobb számban élnének a lehetőséggel.

Fotó: Kadarka.net

Ács Rezső arról is szólt, hogy a közös kertművelés kiváló közösségépítő tevékenység, ugyanis a munka mellett ilyenkor mindig van idő egy kis beszélgetésre. A városvezető zárásként egy kis ajándékkal is meglepte a kertművelő közösséget, melynek nevében Dr. Csákiné Jilling Zsuzsanna vette át és köszönte meg a fűszernövényeket.

Dr. Csákiné Jilling Zsuzsanna áldásnak nevezte a közösségi kertet. Hozzáfűzte, a 9. emeleten lakik és ezen kívül más lehetősége biztosan nem lenne arra, hogy konyhakertet gondozzon. Mint azt megosztotta, a kertet tizenöten ápolják és mindenkinek saját ágyása, ágyásai vannak a kerítéssel is körbevett területen.

A nyugdíjas asszony azt is elárulta, hogy a kert megművelésekor növénytársításokat és vetésforgót is alkalmaz a lehető legjobb termés elérése érdekében. Többségében zöldségeket – összesen mintegy 30 félét – termeszt, de fűszernövényből is akad vagy 15 féle a kertben. Emellett szőlő, szeder, de ribizli, földieper, sőt egres és málna is terem.

Fotó: Kadarka.net

A kert egészét igyekeznek rovarbarát, biomódszerekkel óvni, ezért rovarszállást és méhecske itatót is kialakítottak. Ezen túlmenően több komposztálójuk is van – mondta el Dr. Csákiné Jilling Zsuzsanna. Ha pedig a közösség tagjai közül valaki éppen nem ér rá, hogy kimenjen a kertbe, akkor a többiek segítenek neki a növények gondozásában.

Városi nagytakarítást rendeznek

Az önkormányzat – attól függetlenül, hogy nemrég lezajlott a TeSzedd! hulladékgyűjtési akció – az idén is megtartja a Tavaszi Nagytakarítás Szekszárdon elnevezésű programot, melynek köszönhetően Szekszárd húsvétra megtisztulhat az eldobott szeméttől – mondta el Ács Rezső polgármester. Az április 12-én megtartandó program alkalmával huszonöt gyűjtőpont várja majd az önkénteseket. Érdeklődni Bodó Katánál lehet a +36 74 504 107-es telefonszámon, vagy a bodo.kata@szekszard.hu e-mail címen.

Harmadszorra is elindul a zöldjárat

Az Alisca Terra Nkft. megkezdte a zöld hulladékok begyűjtését – tájékoztatott Máté Péter tanácsos. Hozzátette, eddig két alkalommal vitték el a zöld hulladékot, a következő zöldjárat pedig április 8-án indul.

A vezetőképen: Ács Rezső polgármester (j), Artim Andrásné, az ERÖV Zrt. vezetője, illetve Máté Péter tanácsos. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close