full screen background image
Keresés
2019 december 10 - kedd
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Megalakult a szekszárdi közgyűlés

Megalakult a szekszárdi közgyűlés

2019.11.29. Megalakult a szekszárdi közgyűlés csütörtök délután a városházán megtartott ünnepi közgyűlésen, melyet követően rögtön rendkívüli ülést hívott össze Ács Rezső polgármester. Mind az ÉSZ, mind a FIDESZ-KDNP képviselői párbeszédre törekedtek.

A közgyűlésen Ács Rezső tudatta, az Éljen Szekszárdért Egyesület (ÉSZ) frakciót alapított, melyet Bomba Gábor László vezet és melynek helyettese Rácz Zoltán Rókus. A FIDESZ-KDNP szintén frakciót alapított, vezetője Máté Péter, helyettese dr. Haag Éva. Az alakuló ülés részeként Ács Rezső polgármester, illetve a képviselő-testület tagjai – dr. Kulcsár Ágnes, a helyi választási bizottság vezetője előtt – letették esküjüket.

A napirendi pontok megvitatása előtt Ács Rezső polgármester – kérésre – több előterjesztést is visszavont. A megtárgyalandó napirendi pontok közül Bomba Gábor javaslatára többek között kikerült az alpolgármester személyének és a közgyűlés bizottsági tagjainak megválasztását célzó napirendi pont. A képviselők döntésének megfelelően szintén lekerült a napirendi pontok közül az önkormányzat 2020-2025. évekre szóló gazdasági programjának elkészítését célzó javaslattal, illetve a folyamatban lévő fejlesztésekről szóló tájékoztatással kapcsolatos előterjesztés.

Az első sorban az ÉSZ képviselői. Fotó: Kadarka.net

A napirendi pontok megvitatása során a közgyűlés egyhangúlag elfogadta a polgármester illetményének, valamint költségtérítésének megállapítására vonatkozó határozati javaslatot. Szavazás útján döntés született arról, hogy az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 22/2014. (XI. 20.) önkormányzati rendelet hatályban marad.

A szervezeti és működési szabályról (SZMSZ) szóló önkormányzati rendelet módosítása elmaradt, de az SZMSZ közgyűlés, illetve a nemzetiségi önkormányzat tagjainak névsorát és előbbiek ülésrendjét rögzítő függelékének módosítását – mely a működéshez elengedhetetlen – megszavazták.

Az első sorban a FIDESZ-KDNP képviselői. Fotó: Kadarka.net

Az ünnepi közgyűlést ezt követően lezárták, majd rendkívüli közgyűlést tartottak. A közgyűlésen az ÉSZ képviselője, Zaják Rita javaslatára a testület egy az önkormányzat működésének átláthatóságát, illetve egy a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást elősegítő terv kidolgozását célzó javaslatot is megszavazott.

A képviselők ezt követően zárt ülésen hoztak döntést a Bursa Hungarica ösztöndíj pályázattal kapcsolatosan.

A testület december 4.-én szerdán újabb rendkívüli közgyűlést tart.

Fotó: Kadarka.net

A közgyűlés összetétele

Polgármester:
Ács Rezső (Fidesz-KDNP)

Éljen Szekszárdért (ÉSZ):
– Bomba Gábor László (frakcióvezető)
– Csötönyi László
– Faragó Zsolt
– Gulyás Róbert
– Illés Tamás
– Murvai Árpád
–Rácz Zoltán Rókus
– Zaják Rita

FIDESZ-KDNP:
– Csillagné Szánthó Polixéna
– dr. Haag Éva
– Gréczy-Félegyházi Gyöngyvér
– Gyurkovics János
– Kővári László
– Máté Péter