full screen background image
Keresés
2018 december 11 - kedd
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Megáldották a nemrég felújított Szentháromság-szobrot Szekszárdon

Megáldották a nemrég felújított Szentháromság-szobrot Szekszárdon

2017.06.12. A város igyekszik odafigyelni a Szekszárdon található vallási és minden olyan értékre, mely a közösség szempontjából fontos – hangzott el vasárnap délelőtt a Béla király téren, ahol Petkó Tamás római katolikus plébános megáldotta a nemrég felújított Szentháromság-szobrot.

2018hirdetés

A szentmise után tartott ünnepségen Ács Rezső polgármester elmondta, nagy örömmel adja át a felújított szobrot a Béla király téren, mely nemcsak a város történelmi központja, hanem vallási szempontból is központi szerepet tölt be, hiszen a szobor mellett az Urunk Mennybemenetele templom és a belvárosi plébánia is áll.

Magyarországon 1738 és 1740 között nagy pestisjárvány pusztított, mely érintette Tolna megyét és azon belül Szekszárdot is. A Szentháromság-szobrot 1753-ban a járvány emlékére állították az akkori szekszárdiak – mondta a polgármester. Hozzátette, az alkotás 1808-ban került méltó helyére, a jelenlegi Béla király térre.

A szobor talapzatának három oldalán található kronosztikon, római számként is használható betűit összeadva az 1740-es szám jön ki, mely a járvány lecsengésének időpontját jelöli. A szobron lévő három latin nyelvű felirat közül az egyik azt tartalmazza: tiszteltessék, dicsértessék a szekszárdiakat a pestisjárványban megóvó Szentháromság – tudatta a városvezető.

Petkó Tamás és Ács Rezső az ünnepségen. Fotó: Fekete László – Szekszárdi Vasárnap. 

Hangsúlyozta, úgy véli, hogy az üzenet az, amit 260 éve az akkori szekszárdiak köszönetként és hálaként szerettek volna üzenni, és ez az üzenet az, melyet a mai szekszárdiaknak is meg kell hallaniuk.

– A város keresztény-konzervatív többségű közgyűlése igyekszik odafigyelni minden olyan emlékre, eseményre, mely a város közössége szempontjából fontos – fogalmazott Ács Rezső. Figyelünk művészeti- és vallási értékeinkre, ennek részeként három éve adtuk át a kápolnánál található keresztet és a város a belvárosi templom megóvását is segítette – emlékeztetett a polgármester.

Nemrég pedig a Szentháromság-szobrot újíttatták fel több mint négymillió forintból, melynek nagy részért a város a saját költségvetéséből fizette – tudatta Ács Rezső.

Fotó: Fekete László – Szekszárdi Vasárnap

A polgármester kiemelte, mindez azért fontos, mert ezek a jelképek összekötik a múltat, a jelent és a jövőt és erőt és megújulást jelentenek az emberek számára. Zárásként azt mondta, legyen ez a szobor iránymutatója városunknak és a katolikus közösségnek.

Petkó Tamás római katolikus plébános arról szólt, jó, hogy jó, hogy éppen Szentháromság vasárnapján áldhatja meg a felújított szobrot. Hozzátette, jó látni, hogy az önkormányzat és a keresztény közösségek együtt tudnak dolgozni, és hogy az önkormányzat számára is fontosak a keresztény értékek. Petkó Tamás felhívta a hívők figyelmét, a bajban a szobor előtt megállva is kérhetjük Isten segítségét.

Petkó Tamás litániát mondott a Szentháromságról, majd az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében megáldott a szobrot.

Mint azt korábban megírtuk, az önkormányzat tulajdonában álló szobrot annak megbízásából restaurálta a RIGEL-ART Kft. A munkát Ludányi Gábor restaurátor végezte el, műemléki hatósági engedéllyel. A restauráció szerződés szerinti összege közel négy és fél millió forint volt, amihez a Nemzeti Kulturális Alap pályázata 1,2 millió forintos támogatást nyújtott.

Fotó: Fekete László – Szekszárdi Vasárnap


ElőzőKedden is extrém UV-sugárzás várható KövetkezőTizenegymilliárdból épít új üzemet a Vajda-Papír Kft. Dunaföldváron


Read previous post:
Tizenegymilliárdból épít új üzemet a Vajda-Papír Kft. Dunaföldváron

2017.06.12. Papírgyártó...

A nemzetközi űrállomás a Nap előtt

2017.06.12....

Close