full screen background image
Keresés
2019 február 8 - péntek
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Megdőlt a rekord a 19. Bartina Teljesítménytúrán – képgalériával

Megdőlt a rekord a 19. Bartina Teljesítménytúrán – képgalériával

2018.01.22. Újfent rekorddal zárult az Ifjúsági Unió Szekszárd (IFU) által szombaton megtartott Bartina Teljesítménytúra. A 19. alkalommal megrendezett túrán összesen 1411-en vettek részt.

opel-bannerhirdetés

A Dél-Dunántúl legnagyobb ilyen jellegű rendezvényén a tavalyihoz hasonlóan négy távon indulhattak a résztvevők. A legtöbben, több mint nyolcszázan a 17,5 km-es túrán indultak, míg a 9,7 km-es távot mintegy kétszázan, a 33,6 km-es útvonalat több mint háromszázan, a maratoni, 44,1 km-es távot pedig száznál is többen választották – mondta el a Kadarka.net-nek Butschli Péter, az IFU önkéntese.

Fotó: Retkes Tamás

A teljesítménytúra résztvevői, ahogy az már lenni szokott, nemcsak Tolnából jöttek, sokan érkeztek a szomszédos megyékből, de a fővárosból is. Sőt, a Vajdaságból ezúttal egy 84 főt számláló, zömében magyarokból álló csoport jött el Szekszárdra azért, hogy tagjai a város környéki dombokon tehessenek túrát.

Az indulók kora is széles skálát ölelt fel, a legfiatalabb résztvevő 5 éves volt, míg a legidősebb, 15 km-es távot teljesítő induló már 89 éves is elmúlt – tájékoztatott Butschli Péter. Hozzátette, a maratoni távot teljesítő legfiatalabb résztvevő 13 éves volt.

Fotó: Retkes Tamás

Azt is elmondta, hogy a két rövidebb távon jellemzően baráti társaságok, családok indultak, míg a két hosszabb útvonalat inkább egyéni túrázók választották. A résztvevőket a frissítőpontoknál csokival, almával, forralt borral és teával, míg a katasztrófavédelemnek köszönhetően a Bati-Kereszt kilátónál és Sötétvölgy, illetve Grábóc között gulyáságyúval is várták. A túra lebonyolítását összesen közel száz önkéntes segítette.

Fotó: Retkes Tamás

Butschli Péter arról is szólt, hogy a visszajelzések alapján jól sikerült a túra, amiben a kellemes, napsütéses időjárás is közrejátszott. Az IFU önkéntese megjegyezte, előzetesen 1370 fő regisztrált, ezért úgy számították, hogy a helyszíni nevezőkkel együtt  összesen mintegy 1800-an vesznek részt a túrán. A helyszíni nevezések száma azonban elmaradt a várakozásoktól, aminek feltehetően az volt az oka, hogy a pénteki esőzés, illetve az annak nyomán keletkezett sár sokakat elijesztett a túrán való részvételtől.

Útvonalak

Bartina Light (9,7 km, 200 m szintemelkedés: Szekszárd (rendezvényközpont) > utazás busszal > Sötétvölgyi-tó > Szarvas-szurdik > Bati-kilátó > Szekszárd (rendezvényközpont)

Bartina 15 (17,5 km, 457 m szintemelkedés): Szekszárd (rendezvényközpont) > Bükkös-erdő > Sötétvölgyi-gyermektábor > Bati-kereszt kilátó > Szekszárd (rendezvényközpont)

Bartina 30 (33,6 km, 800 m szintemelkedés): Szekszárd (rendezvényközpont) > Bükkös-erdő > KS- elágazás > Grábóc > Hónigpuszta > Ladomány > KS- elágazás > Sötétvölgyi-gyermektábor > Bati-kereszt kilátó > Szekszárd (rendezvényközpont)

Bartina Maraton  (44,1 km, 947 m szintemelkedés): Szekszárd (rendezvényközpont) > Bükkös-erdő > Szálka > Hármas-halom > KS- elágazás > Grábóc > Hónigpuszta > Ladomány > KS- elágazás > Sötétvölgyi-gyermektábor > Bati-kereszt kilátó > Szekszárd (rendezvényközpont)

Fotó: Retkes Tamás


Előző19. Bartina Teljesítménytúra KövetkezőEgy Tolna megyei ásatás is bekerült Shanghajban a világ tíz legjobb régészeti projektje közé