full screen background image
Keresés
2018 december 11 - kedd
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

A Don-kanyar Honvéd hőseire emlékeztek Szekszárdon

A Don-kanyar Honvéd hőseire emlékeztek Szekszárdon

2017.01.12. Koszorúzással egybekötött kegyeleti megemlékezést tartottak a Doni áttörés 74. évfordulóján csütörtök délelőtt a 2. világháborús emlékműnél Szekszárdon.

2018hirdetés

A megemlékezést Szekszárd önkormányzata, a Magyar Nemzetőrség Országos Szövetségének Katonai Hagyományőrző Tagozata, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Szekszárd Megyei Jogú Városi Szervezete és a Babits Mihály Kulturális Központ közreműködésével tartották meg.

Máté István önkormányzati képviselő beszédében elmondta, ezen a napon a 74 évvel ezelőtt, 1943. január 12 – én elkezdődött doni áttörésre és az azt elszenvedett hőseinkre emlékezünk. A megemlékezésen résztvevők szabadon dönthettek arról, hogy a hideg időjárás ellenére is részt vesznek a rendezvényen. Ám, a honvédeknek nem volt választásuk, a könyörtelen orosz télben is harcolniuk kellett, mindezt a kegyetlen hideghez mérten igen gyér öltözetben, váltóruha nélkül – folytatta.

A képviselő megemlékezésében felidézte, a Honvédeknek nemcsak a hideggel kellett megküzdeniük, melyben nehézfegyverek mozgatása ellehetetlenült, a technika sorra csődöt mondott, de az ellátás, az élelmiszer-utánpótlás is akadozott. Ezen irtózatos körülmények között kellett tartania a mintegy 200 ezer Honvédeknek a 200 kilométer hosszúságú frontvonalat a komoly túlerőben lévő Vörös Hadsereggel szemben.

Máté István mondott beszédet a kegyeleti megemlékezésen. Fotó: Kadarka.net

Mint azt Máté István elmondta, ezt a háborút nem lehetett megnyerni, a magyarok mégis hőstetteket vittek véghez.

A III. hadtest január 26 – ig tartotta állásait, lelassítva ezzel a német csapatok bekerítésére törekvő szovjet 60. hadsereget. A 9. könnyű hadosztály 17/III. zászlóalja 27 – én hajnalban még a Don melletti állásaiban tartózkodott és csak az arra vonatkozó parancs megérkezte után vonult vissza.

A többszörös túlerő, a demoralizáltság és a visszavonulás ellenére is, a szovjet harckocsik majdnem felét kilőtték és több mint 50%-os veszteséget okoztak a felvonult szovjet élőerőben.  Mindezeket figyelembe véve, minden egyes visszatért katona a maga nemében “egyszemélyi” csodának tekinthető – fogalmazott Máté István.

Az emberveszteség óriási volt, de nemcsak sokan haltak meg, fogságba is rengetegen estek. Utóbbiak pedig „hiába tértek haza, az évtizednyi hallgatásra ítéltség, kibeszélhetetlenség, a háborús bűnösség és a hazaárulás bélyege örökre megnyomorította az életüket” – mondta a képviselő.

Megemlékezők a 2. világháborús emlékműnél a Doni áttörés 74. évfordulóján. Fotó: Kadarka.net 

A Szekszárdon élő vallási felekezetek nevében Bacsmai László esperes szólt, aki imát mondott az áldozatokért.

A megemlékezés koszorúzással zárult, koszorút helyezett el többek között Csillagné Szánthó Polixéna, az önkormányzat humán bizottságának elnöke és Máté István képviselő, a nemzetőrség hagyományőrző tagozata, illetve az emlékezés virágait helyezte el számtalan szekszárdi középiskolás diák is.

A vezető képen: diákok helyezik el az emlékezés virágait a 2. világháborús emlékműnél. Fotó: Kadarka.net


Bacsmai László honvédség Máté István megemlékezés
ElőzőDoni áttörés napja – megemlékezés Szekszárdon KövetkezőSzekszárdon és környékén is jelentős havazás várható


Read previous post:
Szekszárdon és környékén is jelentős havazás várható

2017.01.12....

Hárman először nyújtották karjukat, hogy másokon segítsenek

2017.01.12....

Close