full screen background image
Keresés
2022 január 19 - szerda
  • :
  • :

Új modullal bővült a kiégett paksi kazetták átmeneti tárolója

Új modullal bővült a kiégett paksi kazetták átmeneti tárolója

2016.10.14. Öt modulban több mint nyolcezer, a paksi atomerőműben elhasznált fűtőelem pihen a kiégett kazetták átmeneti tárolójában, most megépült a hatodik modul is az atomerőmű szomszédságában, de a szükséges engedélyezés még hátravan – jelentette be Gyöngyösi Csaba, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. beruházási igazgatója, a cég csütörtöki paksi sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: egy – átlagosan négy kamrából álló – modul tervezése, engedélyezése, kivitelezése hozzávetőleg tíz évig tart. A mostani 21-24-es sorszámú kamrák 7,464 milliárd forintból épültek meg. A munkálatok során több mint 4 ezer köbméter betont, 1364 tonna szerkezetacélt építettek be és a földrengésállóság növelése érdekében 857 tonna betonacélt használtak fel.

kiegett-kazettak-taroloja-mtiKiégett kazettákat fedő járólapok az átmeneti tárolóban. MTI Fotó: Sóki Tamás

A 24 taroló kamra lehetővé teszi a paksi atomerőmű eredetileg tervezett üzemideje során keletkezett kiégett kazetták befogadását, de a műszaki tervek 33 tárolókamra megépítésére adnak lehetőséget. Ha ezek is megépülnek, elegendő kapacitás lesz az üzemidő-hosszabbítás során keletkező kazetták elhelyezésére is.

A terveket folyamatosan frissítik – mondta Gyöngyösi Csaba, hozzátéve, hogy a tizenhetedik kamrától a korábbi háromszög kiosztás helyett négyszög kiosztású a tárolócsövek elrendezése, így egy kamrában 450 helyett 527 egység fér el.

MTI

A vezető képen: Tóth Róbert üzemvezető Pakson, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában 2016. október 13-án. A tároló öt moduljában több mint nyolcezer, a paksi atomerőműben elhasznált fűtőelemet helyeztek el, a most megépült hatodik modul az atomerőmű szomszédságában, de a szükséges engedélyezés még hátravan. MTI Fotó: Sóki Tamás