full screen background image
Keresés
2021 január 21 - csütörtök
  • :
  • :

Megérkezett Gemencbe Zoltán, a fekete gólya

Megérkezett Gemencbe Zoltán, a fekete gólya

2019.03.22. Zoltán, a fekete gólya a Közép-Afrikai Köztársaság területéről indult el még február 16-án, hogy megtegye a több mint 6 ezer kilométeres útját Gemencig. A vártnál közel egy héttel később érkezett meg a fészkébe.

Zoltán az egyetlen olyan magyarországi fekete gólya, amelyik úgy járta meg Afrikát, hogy pontos információink vannak vonulásának minden napjáról. A madarat 2016. június 23-án jelölték meg a Gemenci erdőben. A jeladók által gyűjtött információk feldolgozása a Gemenc Zrt. számára fontos cél, hiszen így a fokozottan védett fekete gólyák életmódját minél jobban meg tudják ismerni. Ezzel a technológiával olyan helyeken is követhető a madarak útja, ahol terepi megfigyelés nem lehetséges. A megszerzett ismeretek széles körű közzétételével az erdőgazdaság a természetvédelmi szemléletformálást kívánja segíteni.

Zoltán útja

2019. február 16-án Zoltán megkezdte vándorútját Gemenc felé. 150-200 km-es távokat megtéve 20-án már Szudán déli részén járt. 21-én megpihent, vagy az időjárás miatt nem indult tovább, másnap viszont 400 km-t tett meg. 24-én érte el a Nílus völgyét, a hónap utolsó napján a Nasszer-tó közelében éjszakázott. Februárban 12 nap alatt 2500 km-t tett meg. Március 3-án a Szuezi-öböl bejáratánál átrepült a Vörös-tengeren, majd a Földközi-tenger keleti partvonalát követve 8-án érkezett Törökországba, 12-én az Ulubat tónál, a Márvány-tenger közeléből küldött adatokat a jeladó. 3 nap “pihenőt” követően végre útra kelt Gallipoli mellett átrepülve a keskeny tengerszorost március 16-án érkezett meg Európába. Innen 5 nap alatt érkezett meg a gemenci fészekbe. Őszi és tavaszi vonulása alatt közel 12 000 km-es utat tett meg.

Zoltán eddigi útja – kattintson!

Fotó: Gemenczrt.hu
Read previous post:
Close