full screen background image
Keresés
2021 szeptember 17 - péntek
  • :
  • :

Megérkezett Tóbiás Gemencbe

Megérkezett Tóbiás Gemencbe

2016.03.01. Megérkezett az első fekete gólya a gemenci erdőbe, a fokozottan védett faj hímjét idén is webkamerán keresztül figyelhetik meg a természetbarátok.

A Tóbiás névre keresztelt gólya pénteken délben tűnt fel, a Gemenc Zrt. keddre állította üzembe a fészek közelében még 2013-ban elhelyezett webkamerarendszert és a képet közvetítő honlapot – mondta Csontos Péter, a Gemenc Zrt. turisztikai és marketingosztályának vezetője az MTI-nek.

A gólya rendszeresen elsőként jelenik meg a keselyűsi erdészház közelében épített fészkelőhelyén, a legkorábban 2014-ben február 24-én, tavaly pedig március 1-jén érkezett meg az ártéri erdőbe. A madár más szempontból is különleges: a faj egyedei normális esetben kerülik az ember közelségét, ő zaonban a napokban is teherautóktól 20 méterre, rakodásra váró farönkök mellett gyűjtötte a háncsot fészkéhez – tette hozzá.

A madár most 17 éves, 1999-ben Bogyiszló közelében gyűrűzték meg. Egy évvel később Izraelben azonosították, majd kilenc év elteltével szintén a Jordán folyónál találkoztak vele. A hímgólya 2013 óta érkezik meg a bekamerázott fészekre. A napokban várható a tojó megjelenése is; mivel a tavaly itt költött tojó nem volt gyűrűzve, ezért nem tudni teljes bizonyossággal, hogy ugyanaz a madár lesz a hím párja – mondta az erdészetvezető. A gólyapár életét a gemenczrt.hu/media/feketegolya-feszek/ oldalon lehet nyomon követni.

A tavalyi pár négy fiókájából egy maradt meg, költés után egyet a tojó elpusztított, majd egy másikat a hím vitt el, a harmadik a fészekben pusztult el. Kevés esetben sikerül két-három fiókának felnőnie, egy szintén bekamerázott pörbölyi fészekben például az összes fióka elpusztult.

Kalocsa Béla, a Magyar Madártani Egyesület feketególya-védelmi programkoordinátora az MTI-nek elmondta: a fiókák elpusztítása a gólyapár váltásával függhet össze, mivel akkor fordul elő, amikor az élelmet kereső gólya nem érkezik vissza időben a fészekhez. A magyarázat egyelőre bizonytalan, az is lehet, hogy viselkedészavar áll a háttérben – jegyezte meg.

Arról is beszámolt, hogy a Gemenc Zrt. természetvédelmi szervezetekkel közös programjában tavalyelőtt megjelölt gemenci gólyapár elpusztult, minden valószínűség szerint áramütés következtében. A hímen és a tojón 2014 szeptemberében helyeztek el GPS-jeladót, amelyek egyike utoljára októberben egy törökországi középfeszültségű távvezeték oszlopáról küldött hosszú jelet. A szakember szerint a megfigyelési program így is hasznos volt, mindkét jeladó jól értékelhető térképet rajzolt arról, hogy mekkora területet használnak a fekete gólyák.

Az erdőgazdaság közlése szerint 380-420 párra tehető a Magyarországon fészkelő fekete gólyák száma, a legsűrűbb állomány, mintegy 40 pár a gemenci erdőben él. Az első fiókák május elején kelnek ki, kirepülésük július közepétől augusztus elejéig tart. Ezután néhány hetet a fészkelőhely közelében töltenek, majd útra kelnek. Fő vonulási útvonaluk a Gibraltári-szoroson és a Boszporuszon át vezet. Kalocsa Béla szerint a gemenci állomány nagy hányada nem megy el Afrikáig, az utóbbi években az Izraelben kiépült halastórendszerek mellett telelnek.

Forrás: MTI, Fotó: Gemenczrt.hu

Tovább a webkamerához – kattintson!

GPS-jeladóval követik a gemenci fekete gólyák útját – kattintson!

Élőben követheti egy rétisaspár életét – kattintson!
Read previous post:
Close