full screen background image
Keresés
2019 október 31 - csütörtök
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Megismétlik a választást Szekszárd két egyéni választókerületében

Megismétlik a választást Szekszárd két egyéni választókerületében

2019.10.31. Megismétlik az önkormányzati képviselő-választást november 10-én Szekszárd két egyéni választókerületében a Pécsi Ítélőtábla csütörtöki, jogerős végzése szerint.

Az ítélőtábla helybenhagyta a Tolna Megyei Területi Választási Bizottság határozatát, a választást november 10-én Szekszárd 2. és a 8. számú választókerületének hét szavazókörében kell megismételni – közölte Tóth Sándor, a táblabíróság szóvivője az MTI-vel.

A választási bizottság a többi között azzal indokolta a megismételt választásról szóló határozatát, hogy Csötönyi László és Faragó Zsolt, az Éljen Szekszárd (ÉSZ) Egyesület képviselőjelöltjei, valamint Sárközi János József független jelölt többször megjelent a szavazókörökben, amelyeknek a névjegyzékében nem szerepeltek.

Tóth Sándor elmondta, a törvény meghatározza, hogy kik tartózkodhatnak a szavazóhelyiségben – a szavazatszámláló bizottság, a jegyzőkönyvvezető, a médiatartalom-szolgáltató képviselői, nemzetközi megfigyelő, a választópolgár és segítője -, míg másoknak ez tiltott terület.

A tilalom különösen hangsúlyos a jelöltek esetében, mivel ők érdekeltek a választás alakulásában. A választás eredményének megsemmisítése a választás tisztaságának megőrzése miatt indokolt – tette hozzá.

Október 13-án a szekszárdi 2. választókerületben Csötönyi László (ÉSZ) 602, Haag Éva (Fidesz-KDNP) 586, Czank István (Mi Hazánk) 62 szavazatot kapott. A 8. választókerületben Faragó Zsoltra (ÉSZ) 477-en, Szegedi Attilára (Fidesz-KDNP) 462-en, Sárközi János Józsefre (független) 91-en, Sütő Péterre (Mi Hazánk) 52-en szavaztak.

Az akkori eredmények szerint a közgyűlésben az ÉSZ jelöltjei nyolc, a Fidesz-KDNP jelöltjei hat mandátumot szereztek.

* A kép illusztráció

MTI