full screen background image
Keresés
2021 július 23 - péntek
  • :
  • :

Megkezdődött az első Zrínyi Fesztivál Pécsett

Megkezdődött az első Zrínyi Fesztivál Pécsett

2016.06.03. Megkezdődött pénteken az első Zrínyi Fesztivál, amelyet június 3. és 5. között rendeznek meg Pécsett és Szigetváron.

A Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 emlékév keretében megrendezésre kerülő programsorozaton mintegy negyven kulturális-, gasztronómiai és zenei programmal várják az érdeklődőket a két baranyai városban.

“A Zrínyiek öröksége nélkül nincs magyar nemzet” – hangoztatta az ünnepélyes megnyitón Hóvári János, a Zrínyi Miklós Emlékév Emlékbizottság elnöke. Az emlékezés fontosságáról szólva kiemelte, hogy a szigetvári hadvezér arra példa, hogy “bár a test veszíthet, a lélek felülemelkedhet a küzdelmen”.

“Bennünket, magyarokat a lélek és egy sajátos emlékvilág köt össze, valamint azok a célok, amelyekért őseink még reménytelen helyzetben is tudtak harcolni” – fogalmazott Hóvári János. Erre a lélekre és az együvé tartozás érzésére a jövőben is szükség van – összegzett.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere köszöntőjében kiemelte: a Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 emlékév mostantól egyre több eseménnyel jelentkezik. Felidézte, hogy a rendezvénysorozat központi programját szeptember 7-én tartják meg Szigetváron.

A szigetvári vár ostromának 450. évfordulójának délelőttjén – várhatóan egyszerre látogat a baranyai városba Áder János meghívására Recep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő. Az első Zrínyi Fesztivál szervezői a gyerekeket a hagyományőrző és kézműves játszóházzal, Zrínyi Miklós korát megelevenítő középkori vitézek bemutatójával, bűvész- és bábszínházi előadásokkal várják. A fesztivál ideje alatt középkori és horvát nemzetiségi ételeket, valamint helyi termékekből készült finomságokat kóstolhatnak meg a látogatók.

Az MTI-nek eljuttatott írásos összefoglaló szerint Pécsett a közönség szórakoztatásáról – mások mellett – pénteken Radics Gigi gondoskodik, szombaton a Zrínyi rockmusical legszebb dalaiból nyújt válogatást Sasvári Sándor, Vermes Tímea, Götz Attila, és Dévényi Ildikó, őket követően a Margaret Island lép színpadra.
Vasárnap a pécsi Széchenyi téren fellép a Szélkiáltó együttes, a Misina Táncegyüttes, a Magyar Táncház a Csurgó Zenekarral vendégszerepel; a programokat a Balkan Fanatik koncertje zárja.

A fesztivál másik helyszínén, a szigetvári várkertben a környék kistermelői kínálják portékáikat, lesz kézműves játszóház, illetve hagyományőrzők és az Anna and the Barbies koncertje szórakoztatja a közönséget.

MTI
Read previous post:
Close