full screen background image
Keresés
2020 április 3 - péntek
  • :
  • :

Megkezdték a Sió-zsilip zárását

Megkezdték a Sió-zsilip zárását

2018.04.12. Megkezdték a Sió-zsilip elzárását szerdán, bár a Balaton vízállása még magas. A folyamat hetekig fog tartani – közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.

A cél az, hogy kellően magas vízállással induljon a balatoni szezon, és száraz nyár esetén is elég víz maradjon a tóban a nyár végéig – jelezte a szóvivő.

Elmondása szerint a Balaton vízállása hetek óta magas, mert februárban és márciusban jelentős mennyiségű csapadék hullott a térségben. A tó átlagos vízállása még szerdán is 131 centiméter volt, meghaladva a 120 centiméteres szabályozási vízszintmaximumot.

A zsilipen március óta eresztik a vizet, április 22-ére az előzetes becslések szerint 128 centiméter lesz a tó átlagos vízállása a siófoki vízmércéhez viszonyítva (a Balaton átlagos vízmélysége 3,8 méter).

A vízeresztéssel egyidejűleg most megkezdték a zsilip elzárását. A leengedett víz mennyiségét ugyanis csak lassan lehet csökkenteni a Sió medrének védelme érdekében – magyarázta Siklós Gabriella.

A zsilip elzárását az is indokolja, hogy két napja a melegedés és a szél hatására megnőtt a párolgás, így a Balatonba már kevesebb víz érkezik, mint amennyi távozik – tette hozzá a szóvivő.

Fotó: Hajozas.hu

MTI
Read previous post:
Close