full screen background image
Keresés
2019 november 3 - vasárnap
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Megmenti a város az „Ivó szarvast”

Megmenti a város az „Ivó szarvast”

2017.03.10. Megmenti a város Götz János alkotását, az Ivó szarvast. A volt Gemenc Hotel előtt álló, megcsonkított szobrot csütörtök délután szállították el restaurálásra.

Az 1976-ban elkészült szobrot már több alkalommal is megrongálták. Nemrég levágták az egyik agancsát és a lábát is elfűrészelték. Az önkormányzat nem szeretné, ha a szobor a tolvajok prédájává lenne, ezért úgy döntöttek, hogy leveszik a talapzatáról és Farkas Pál szobrászművész segítségével restauráltatják – tudtuk meg Ács Rezső polgármestertől. Mint azt hozzátette, a szobor talapzatról való levételekor derült fény arra, hogy valaki korábban megpróbálta az egész alkotást ellopni.

A polgármester elmondta azt is, a szekszárdi történelem részét képező szobor nem biztos, hogy a régi helyére kerül vissza. A szobor megmentésével azért is szeretnének tenni, hogy a Gemenc, mint természeti érték egyre inkább visszakerüljön a köztudatba. Emellett cél az is, hogy a volt hotel környékét rendbe tegyék – tette hozzá.

Hosszú évek után került le talapzatáról az Ivó szarvas. Fotó: Kadarka.net

Farkas Pál szobrászművész elmondta, a cél a bronzból készült szobor eredeti állapotának visszaállítása. Újra meg kell mintázni és ki kell önteni a szarvas agancsát, mely merevítést kap, hogy a jövőben ne lehessen letörni. Emellett az eltört lábát is meg kell hegeszteni. Farkas Pál, szerint a restauráció néhány hónapig is eltarthat. A szobrászművész nevéhez számtalan alkotás köthető. Az ő munkáját dicséri többek között a Babits Emlékház udvarán álló, a költőt ábrázoló szobor, de a Szent István-, és a Háry János szobor is az ő alkotása.

Fotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap


ElőzőHatalmas sikert aratott a nőnapi koncert Bonyhádon


Read previous post:
Close