full screen background image
Keresés
2021 május 13 - csütörtök
  • :
  • :

Megmutatták, miként lehet a természeti értékekből előnyt kovácsolni

Megmutatták, miként lehet a természeti értékekből előnyt kovácsolni

2017.03.29. Kétnapos tanulmányi látogatáson járt a „Régiók Bizottsága Környezetvédelem, Éghajlatváltozás és Energiaügy (ENVE) Szakbizottsága” hétfőn és kedden Tolna megyében.

A delegációt alkotó 12 európai politikus számára „Hátrányos helyzetű térségek válaszai a környezetvédelmi és energetikai kihívásokra címmel szervezett programot a Tolna Megyei Önkormányzat. A politikusok azért jöttek, hogy megismerjék a megye jó gyakorlatait az imént említett szakterületeken.

A régiók bizottsága most első alkalommal érkezett tanulmányi útra a Dél-Dunántúlra. Az effajta találkozókra nagy szükség van, ugyanis ezek által visszajelzések érkeznek arról, hogy melyek a megyében tapasztalható jó gyakorlatok és arról is, hogy mely területeken kell még előre lépni – mondta Ribányi József, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke, egyben a Régiók Bizottsága magyar delegációvezetője a szekszárdi Vármegyeházán tartott hétfői nyitórendezvényen.

A nyitónapon dr. Molnár Balázs Péter európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár (ME) is részt vett, aki üdvözölte a Tolna Megyei Önkormányzat programját. A küldöttség tagjai között szerepeltek többek között máltai, szlovák, szlovén, észt, angol, ciprusi, olasz, skót, finn, litván nemzetiségű, hazájukban vezető önkormányzati tisztségviselők.

Kiemelte, a látogatás célja, hogy bemutassák, egy olyan hátrányos helyzetű területen, mint Tolna megye, hogyan lehet a természeti értékekből előnyt kovácsolni.

Fotó: Ótós Réka

Szekszárd rendkívül büszke hagyományaira, a város történelme kétezer évre nyúlik vissza és a bor mindig meghatározó szerepet töltött be az életében. Ennek tárgyi bizonyítéka az itt talált, szőlőt, kelyhet ábrázoló római kori szarkofág. Ám nemcsak erre lehetünk büszkék, hanem a természeti értékekben bővelkedő gemenci erdőre is, mely a város közvetlen közelében található – mondta Ács Rezső polgármester a megyeszékhely profilját, fejlesztéseit bemutató előadásának felvezetésében.

Kiemelte, a város a fejlesztések során is törekszik ezen természeti értékek megőrzésére.

A jelenről szólva elmondta, a Szekszárdi borvidék nemcsak Magyarország, de az EU egyik legdinamikusabban fejlődő borvidéke. Az elmúlt hét évben már a negyedik „Év bortermelője” került ki Szekszárdról, a borkészítés tradíciója pedig apáról fiúra száll a családi pincészeteknél. A város színes gazdaságában jelentős szerepet játszanak az autóipari beszállítók. A mintegy 3000 embernek munkát adó ágazatban termelő cégek olyan gyáraknak szállítanak autóalkatrészeket, mint az Audi, a BMW és a Mercedes.

Ács Rezső ugyancsak kiemelte, hogy Szekszárdon található a Samsonite legnagyobb európai gyártóüzeme. Hozzátette, a vállalat elégedettségét jelzi, hogy jövő hónapban adják át a cég új, 27 ezer négyzetméter területű új gyártóüzemét. Emellett a városban működik hazánk legnagyobb magánkézben lévő tejipari üzeme, a Tolnatej Zrt.

A megvalósítás előtt álló fejlesztésekkel kapcsolatban arról szólt, hogy Szekszárd a turizmus és a szolgáltatások területén szeretne előre lépni, részben a már említett természeti értékekre alapozva. A fejlesztésekhez a tavaly bejelentett 33 milliárdos Modern Városok program kínál lehetőséget, évtizedekre meghatározva a város jövőjét – hangsúlyozta a polgármester.

Fotó: Ótós Réka

A program részeként többek között kalandparkot és ökocentrumot létesítenek Gemencben, de új sportcsarnok és fedett élményfürdő is épül. A turisták elszállásolására négycsillagos szállodát hoznak létre a városban. A térségben tapasztalható szakemberhiányt pedig a szakképzés fejlesztésével orvosolják. A már megkezdett programban öt év alatt 500 szakembert képeznek ki a hiányszakmákban, szem előtt tartva a fejlesztési célokat.

A nyitórendezvényen Tölgyesi Balázs, az Alisca Terra Nkft. ügyvezető igazgatója az önkormányzati hulladékgazdálkodási cég szemléletformálással is egybekötött tevékenységét mutatta be. A 48 településen működő társaság ügyvezetője elmondta, a városi szeméttelep helyett immár a Cikón található regionális hulladéklerakóba szállítják a szemetet. Bevezették a szelektív hulladékgyűjtést, melyet házhoz menő formában végeznek, a korábbi szigetes megoldás helyett. Mint azt elmondta, a társaság nagy hangsúlyt fektet a tudatformálásra. Ennek keretében komoly tevékenységet végeznek be a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése érdekében.

A program kedden folytatódott, amikor is a résztvevők terepszemlével egybekötött előadást hallhattak a Gyulaj Zrt. közjóléti erdőgazdálkodási tevékenységéről. A delegációt az úton végigkísérő vezérigazgató, Gőbölös Péter köszöntötte Lengyel-Annafürdőn, ahol a Turisztikai és Természetismereti Központot járták körül. A nemrégiben átadott erdei kilátó is egy állomás volt, amely a fák lombkoronaszintjének, s egyben az állat,- növény,- és rovarvilág megismerésének egyik kiváló eszköze. A társaság nagy hangsúlyt fektet a gyermekek természetközpontú nevelésére, hiszen folyamatosan látja vendégül az iskolás csoportokat. A fiatalok az ökoszisztémáról, az erdő kincseiről és a környezetvédelem fontosságáról tanulhatnak, méghozzá mindennel testközelből ismerkednek meg.

Fotó: Ótós Réka

A delegáció a Gyulaj Zrt. fenntartásába tartozó Szentkúti ökoházat is útba ejtette, amely teljesen önellátó módon működik, azaz napelemmel biztosítja az áramot, saját vízforrással, nádgyökér zónás szennyvíztisztítással és kemencével gondoskodik a lakhatóságról illetve komfortról.

A vendégek Tamási – s azon belül a Miklósvári Parkerdő – felé tartva, a Vadaspark leskunyhójánál figyelték meg az „erdő népét”. Ezt követően hivatalában fogadta a vendégeket Porga Ferenc, Tamási polgármestere.

A városvezetők prezentáción, imázsfilmen keresztül mutatták be a települést, kiemelve a foglalkoztatási területen elért eredményeket, a fejlesztési terveket, valamint a Tamásiban rejlő lehetőségeket. Porga Ferenc elmondta, Tamási – mint hátrányos helyzetű térség – számos kihívással áll szemben, éppen ezért minden helyi erőforrást felhasználnak a város gyarapításában. Széles András alpolgármester a város geotermikus fűtési rendszeréről szóló előadásában vázolta, miként fordították a közösség javára a környezetben található értékeket.

A küldöttség tagjai:

Dr. Molnár Balázs Péter európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár (ME)
Árgyelán János (Jobbik), a Fejér Megyei Közgyűlés tagja – RB magyar delegáció
Dudás Róbert (Jobbik) Mátraballa polgármestere – RB magyar delegáció
Dr. Keresztes László Lóránt (LMP), Pécs MJV önkormányzati képviselője – RB magyar delegáció
Anthony Mifsud (MT/EPP) President Northern Region and Councillo
István Zacharias (SK/EPP) Vice-Chairman of Košice Self-Governing Region
Jasna Gabric (SL/ALDE) Mayor of the Municipality of Trbovlje
Andres Jaadla (ET/ALDE) Member of Rakvere Town Council
Andrew Cooper (UK/EA) Member of Kirklees Council
Vytautas Kanevicius – Member of Kazlų Rūda Municipal Council
Giuseppe Rinaldi (IT/PES) Presidente della Provincia di Rieti

Kadarka.net/ Tolna Megyei Önkormányzat. Fotó: Ótós Réka
Read previous post:
Close