full screen background image
Keresés
2021 május 12 - szerda
  • :
  • :

Megnövekedett a kerékpáros balesetek száma Tolnában – a rendőrség tanácsai

Megnövekedett a kerékpáros balesetek száma Tolnában – a rendőrség tanácsai

2018.06.18. Az elmúlt időszakban Tolna megyében megnövekedett a kerékpárosokat érintő balesetek száma. Emiatt ismét fontos átismételni azokat az alapvető közlekedési szabályokat, melyek betartása mellett csökkenthetőek a kerékpáros balesetek – hívta fel a figyelmet a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság (TMRFK).

Elindulás előtt ellenőrizzük a kerékpár kormányát, a világítóberendezéseket és a fékeket. Magasságunknak megfelelően állítsuk be az ülést, figyeljünk arra, hogy ne legyen túl magas, mert egy hirtelen fékezés után, ha nem ér le a lábunk, könnyen felborulhatunk.

A közlekedés minden résztvevőjére, így a kerékpárosokra is vonatkozik a „látni és látszani” biztonsági alapelv. Az esti szürkületben és éjszaka nagyon fontos, hogy kerékpárunk megfelelően legyen kivilágítva. Az első és hátsó lámpa mellett szereljünk egyéb láthatóságot elősegítő eszközt a kerékpárunkra. Az autósok a nem megfelelően megvilágított kerékpárosokat nehezebben veszik észre, s ennek könnyen lehet baleset az eredménye.

Testi épségünk megóvása érdekében viseljünk sisakot, és térdvédőt. Sisak nélkül a balesetek súlyos fejsérüléseket okozhatnak. Ügyeljünk a megfelelő öltözékre is.

Ha esős időben kell útnak indulnunk, használjunk inkább sapkát, mint a kabátunk kapucniját. Az utóbbi ugyanis akadályozhat bennünket a látásban és kevésbé észleljük az oldalról érkező járműveket.

A kerékpáros balesetek leggyakoribb oka az úttestre történő figyelmetlen kihajtás, valamint ezzel összefüggésben az elsőbbségadás elmulasztása. Fontos, ha a kerékpárral a kijelölt gyalogos átkelőhelyen megyünk át, a kerékpárról le kell szállnunk, és azt tolva kell átkelnünk az úttesten.
Read previous post:
Close