full screen background image
Keresés
2018 december 16 - vasárnap
  • :
  • :

Megnyílt „A titkos kert” a Babits Mihály Kulturális Központban

Megnyílt „A titkos kert” a Babits Mihály Kulturális Központban

2015.12.04. A Stonehenge megalitikus építményeinek elrendezését idézi fel „A titkos kert”. Colin Foster szobrászművész legújabb kompozícióiból nyílt kiállítás csütörtök este a Babits Mihály Kulturális Központban.

2018hirdetés

A Baranya megyei Palkonyán élő szobrászművész kiállításán Halmai Róbert, a tárlatnak teret adó Babits Mihály Kulturális Központ vezetője köszöntötte az érdeklődőket. Colin Fostert, illetve munkásságát és a kiállított műveket Aknai Tamás művészettörténész mutatta be. Az ünnepélyes megnyitón közreműködött a Magyar Harsona Együttes.

A művész “érzéki”, építészeti jellegű formákat állít ki, amelyeknek a megmunkálása, felületükön negatív foltokkal és pozitív kiemelkedésű “golyóbisokkal” természeti képződményekre utal – mondta Aknai Tamás művészettörténész. A nagy méretű, műanyagból készült plasztikákon mélytengeri algákkal, meszes képződményekkel belepett motívumok vannak, amelyek így “az álom, a szerkezet, a valóság és egy kicsit a fantázia együttesei” – tette hozzá. A kiállítás központi és címadó kompozíciója, A titkos kert a megalitikus építmény, a Stonehenge elrendezését idézi fel; hozzá hasonlóan titokzatos mű tömbszerű és finoman megmunkált műanyagszerkezetekből alakít ki körformát.

colin-fosterA kép jobb oldalán Colin Foster, tőle balra Halmai-Nagy Róbert Fotó: Steiner V.

A 61 éves, londoni születésű művész 1985 óta él Magyarországon; pályafutása alatt mintegy harminc egyéni és több mint száz csoportos kiállításon mutatkozott be világszerte. Alkotó munkája mellett 2005-től nyolc éven át a PTE Művészeti Karának dékánja volt, 2015-ben Munkácsy-díjat kapott. Colin Foster a 20. században jellegzetes változásokat hozó angol szobrászat reprezentatív képviselője. Hazájából hozta a természetközeli, de a humán tudományokat is integráló szemléletmódot, az életszerű, egyben elvonatkoztatott plasztikai formákat – mondta a művészettörténész.

A kiállítás megtekinthető 2016. január 15. (péntek) 19:00-ig a kulturális központ nyitva tartási idejében, hétköznapokon 8-20 óráig, illetve szombaton 8-18 óráig.

Kadarka.net/MTI

A legfelső képen Aknai Tamás művészettörténész. Fotó: Steiner V.
Read previous post:
Close