full screen background image
Keresés
2020 július 30 - csütörtök
  • :
  • :

Megnyílt Szekszárd utolsó egybefüggő történelmi pincesora

Megnyílt Szekszárd utolsó egybefüggő történelmi pincesora

2018.05.28. Gyönyörűek a szőlő hajtásai és korán beindult a virágzás, vagyis a szőlősgazdák egyelőre bízhatnak a kiváló évjáratban – hangzott el szombaton a  XIII. Szent Orbán Borünnepen Istifán-gödrében, ahol hét mikropincészet borait lehetett megkóstolni. 

Nyárias melegben tartották meg szombaton a XIII. Szent Orbán Borünnepet Istifán-gödrében, Szekszárd utolsó egybefüggő történelmi pincesorán.

Annak ellenére, hogy Szent Orbán – a borosgazdák, kádárok és kocsmárosok védőszentje – az utolsó fagyos szent, az elmúlt három évben az Istifán-gödrei ünnepen megjelentek inkább izzadnak, mint, hogy a talaj menti fagytól kelljen félniük – fogalmazott Kővári László önkormányzati képviselő, a gazdasági- és pénzügyi bizottság elnöke, aki négy évtizede gyűjti az időjárási adatokat Szekszárdon.

Mint mondta, az Isten jó időjárással biztatja a szőlősgazdákat, hiszen a bőséges téli csapadék után, bár kissé késve, de elérkezett a szőlő fakadása és a természet behozta önmagát. A sok téli csapadék és az áprilisi, májusi meleg időjárásnak köszönhetően gyönyörűek a hajtások. Bár a szőlő általában június elején szokott virágozni, az idén a legtöbb fajta esetében már május végére sok fajta elvirágzott, vagy virágba borult – tudatta a képviselő. Kiemelte, ha a tenyészidő előbb indul, akkor még egy kicsit hűvösebb nyár esetén sem szenved akkora hátrányt a növény.

Kővári László: Fotó: Kadarka.net

Vagyis, egyelőre bízhatunk a kiváló évjáratban – jelentett ki Kővári László. Hozzátette, a viszonylag száraz tavaszi időjárásnak köszönhetően eddig növényvédelmi szempontból sem akadt sok gond.

Arról is szólt, hogy a Szekszárdi borvidék óriási ütemben fejlődik és borászai élen járnak, hiszen kiváló nedűikkel az utóbbi tíz évben közülük többen is elnyerték a megtisztelő Év bortermelője díjat. Hangsúlyozta, mindez annak a bizonyíték, hogy a termelők nagyon jól kihasználják a borvidék kiváló adottságait.

Kővári László azt is megemlítette, hogy sok olyan szerveződés van, mely segíti a gazdákat abban, hogy minél jobban szervezzék munkájukat. Rengeteg a borkóstolós rendezvény, és a hivatalos versenyeken túl is sok borversenyt rendeznek mind helyi, mind pedig régiós szinten, ami segíti a termelőket a fejlődésben.

Főként az idősebb korosztály tagjai vettek részt a rendezvényen. Fotó: Kadarka.net

I. Orbán pápa az utolsó fagyos szent, Szent Orbán napja pedig egybeesik a szőlő virágzásának idejével, mely fontos időszak a jövendő termés mennyisége szempontjából. A szőlőtermesztéssel kapcsolatos szentek közül Orbán időjárási patrónus – mondta Kovács Ferenc római katolikus lelkész.

Felidézte, I. Orbán, aki 223-ban került a pápai trónusra, 230-ban vértanú halált halt. Középkori hagyomány szerint Ő rendelte el, hogy a mise áldozati kelyhét és paténáját, vagyis tányérkáját aranyból, vagy ezüstből készítsék el- Személyének borral való ilyetén kapcsolata és emléknapjának a szőlő fejlődése szempontjából kritikus időpontja együttesen tette Orbánt a szőlőművesek, kádárok és kocsmárosok védőszentjévé – fogalmazott a lelkész.

Kovács Ferenc kérte Isten áldásátFotó: Kadarka.net

Szent Orbán magyarországi tiszteletének kezdetét a középkor legvégére teszik a kutatások. Valószínűleg  a kontinentális német szőlőterületekről, a közép- és dél német, valamint az osztrák, illetve a Dél-tiroli szőlő- és bortermő vidékről kerülhetett hazánkba az ünnep ismerete. Terjesztésében szerepe lehetett a török hódoltság után érkező telepeseknek – tudatta Kovács Ferenc.

A lelkész arról is szólt, hogy korábban a hívek enyhe idő esetén ünnepi körmenetben dicsőítették a szentet. Szobrát, képét megkoszorúzták, szőlőhajtásokkal díszítették és meglocsolták borral, kedvező termést kérve. Ha viszont Orbán fagyot hozott, fennhangon szidalmazták és megfenyítették, sőt olykor tettleg megszégyenítették.

Kovács Ferenc zárásul Isten áldását kérte a szőlőre, borra és minden jelenlévőre.

Helyi termelők borait kóstolhatták a vendégek. Fotó: Kadarka.net

A rendezvény kulturális műsorral folytatódott. Műsort adott az Ifjú Szív Német Nemzetiségi táncegyüttes, a Szekszárdi Magyarnóta klub szólistái, a Tücsök Zenés Színpad és Kovács Gergő (ének). Közreműködött továbbá Kovács György (tárogató), Pecze István (harmonika), valamint a Muslinca Bordalkórus.

A kulturális műsor után a vendégek pincéről pincére járva a helyi termelők borait is megkóstolhatták. A látogatók hét mikropincészet, közte a Gyalog Pince, a Ribling Pince, a Szarvas Pince, a Támer Pince, illetve a Tokai Pince, valamint Vesztergombi Antal és a Zsitvai Pince borait kóstolhatták meg kedvező áron.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close