full screen background image
Keresés
2021 június 22 - kedd
  • :
  • :

Megnyugtató tapasztalatok a szekszárdi kórházban

Megnyugtató tapasztalatok a szekszárdi kórházban

2020.04.16. A Balassa János kórház a gépek tekintetében, az ágyak száma és a személyzet terén is felkészült a koronavírus-járványra – mondta Ács Rezső, aki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi látogatását követően csütörtökön maga is megtekintette a járványkórháznak minősített intézményt.

Az önkormányzat azért felel, hogy a szekszárdiak ellátását, étkeztetését, a különféle szolgáltatásokat biztosítsa. Ám a kórház szerves része a város életének, miután pedig a Balassa János kórházat járványkórháznak minősítették, kiemelt szerepet kap a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzet kezelésében – mondta Ács Rezső a kórházban tartott bejárás után megtartott csütörtök délutáni sajtótájékoztatón.

A polgármester kijelentette, megnyugtató tapasztalatokkal zárult a látogatása, hiszen a kórház mind a gépek, mind az ágyak száma, mind pedig a személyzet terén felkészült arra az eshetőségre, ha a járvány szélesebb körben is megbetegedéseket okozna. Tolnában az ellátás feltételei maximálisan biztosítottak – fogalmazott Ács Rezső. A csütörtöki adatok alapján arról is tájékoztatott, hogy Tolna megyében összesen 14 koronavírusos beteg van, közülük egy embert ápolnak a kórházban.

A városvezető szólt arról is, hogy az önkormányzat az alap egészségügyi ellátásban, valamint a szociális szférában dolgozóknak folyamatosan biztosítja a szükséges védőfelszereléseket. A kormányzat és az önkormányzat a szekszárdi háziorvosoknak mintegy 1000, a fogorvosoknak 110 maszkot adott át. A védőeszközök pótlása folyamatos – mondta a polgármester. Hozzátette, a védőeszközöket szeretnék az idősotthonok részére is biztosítani.

Ács Rezső zárásként megköszönte a megfeszített munkát a kórház dolgozóinak.

Dr. Németh Csaba főigazgató elmondta, a kórház folyamatosan készül annak érdekében, hogy maradéktalanul be tudják tölteni a járványkórház szerepét. Ennek érdekében az országos tisztifőorvos által kiadott szakmai irányelveket követik, valamint a minisztériumtól kapott „COVID” ellátási protokollt veszik alapul.

Az összesen 818 ágyas kórházban továbbra is a belgyógyászati tömb („D” épület), valamint a rehabilitációs tömb („C” épület) áll rendelkezésre a koronavírusos betegek ellátására. A két épület mintegy 300 beteg fogadására képes, de „megfelelő módon” akár ötszáz ágyig is lehet bővíteni kapacitásukat – tudatta dr. Németh Csaba. Kérdésre azt is elmondta, a kórházban 28 lélegeztetőgép, valamint 20 lélegeztetésre is alkalmas altatógép található. Hozzátette, a lélegeztetési- és az intenzív ellátás kapacitást a műtőblokk biztosítja.

Minden előkészítve, ágy mellé készítve várja, azt hogy a vírusfertőzéssel kevésbé súlyosan, súlyosan érintett betegek érkezzenek – fogalmazott a főigazgató. Dr. Németh Csaba szavai szerint, a kórház teljesíti az intézménnyel szembeni elvárásokat.

A bejárás kapcsán arról is beszélt, hogy a kórház járványügyi okokból kevésbé látogatható, mint egyébként, hiszen a betegeket és a dolgozókat egyaránt fokozottan védeni kell ebben a helyzetben. Ezért sokkal kevésbé nyilvános az, hogy milyen munkát végeznek az intézményben, de amikor erre lehetőség adódik, akkor igyekeznek ezt közzé tenni.

Dr. Németh Csaba szintén köszönetet mondott a kórház valamennyi dolgozójának a helytállásért. Mint mondta, a kórházban „kétféle ember dolgozik”. Az egyik közvetlenül a járványban érintettek gyógyításán, vagy annak előkészítésén dolgozik, míg a többiek többszörös energiabefektetéssel azon munkálkodnak, hogy pótolják azok munkáját, akik a járvány kapcsán tevékenykednek. Ebben a helyzetben mindenkire kiemelt szerep hárul – zárta le a főigazgató.

A képen Ács Rezső polgármester és dr. Németh Csaba főigazgató. Fotó: Kadarka.net