full screen background image
Keresés
2021 január 21 - csütörtök
  • :
  • :

Megnyugtató tapasztalatokkal zárult az ombudsman Tolna megyei látogatása

Megnyugtató tapasztalatokkal zárult az ombudsman Tolna megyei látogatása

2017.06.11. Megnyugtató tapasztalatokat szereztek az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala tisztségviselői, akik a héten jártak Szekszárdon és több Tolna megyei településen.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala elsősorban a polgárok érdekében jött létre jobbító szándékkal, hogy a jogban járatlan, elesett társadalmi rétegeknek egy szakavatott hivatal próbáljon meg segíteni. A látogatás célja a kommunikáció volt, valamint, hogy a Tolna megyében élő jogkeresők személyesen megkereshessék a hivatal tisztségviselőit panaszaikkal, illetve, hogy hivatal tisztségviselői Tolna megyei intézményeket keressenek fel – mondta el dr. Horváth Kálmán megyei kormánymegbízott a csütörtök délelőtt a Vármegyeházán megtartott sajtótájékoztatón.

Dr. Székely László, az alapvető jogok biztosa arról tájékoztatott, hogy örömmel értesültek arról, hogy a közeljövőben megvalósulhat az a beruházás, melynek nyomán Szekszárdon fűtési céllal hasznosíthatják a paksi atomerőmű hűtővizét. A biztos úgy fogalmazott, hogy ez a beruházás gazdasági és környezetvédelmi szempontból is kifejezetten előnyösnek ígérkezik.

A biztos példaértékűnek nevezte a szekszárdi büntetés-végrehajtási intézetben a foglalkoztatás területén tapasztaltakat. Mint mondta, az intézet és egy autóipari beszállító cég megállapodás keretében foglalkoztat mintegy 15 fogvatartottat, akik kábeleket szerelnek össze, amivel amellett, hogy hasznosan töltik idejüket, pénzt is kereshetnek. Ugyancsak példaértékűnek nevezte a fogyatékkal élők ellátását végző szekszárdi Hétszínvilág Otthonban látottakat.

Dr. Székely László. Fotó: Kadarka.net

Dr. Székely László azt is elmondta, hogy tavaly 67 panasz érkezett a hivatalhoz Tolna megyéből, míg az országból 8399 panaszt fogadtak. Tolna megye nem tartozik a panaszkodós megyék sorába, ennél kevesebb panaszos ügy csak Nógrád megyéből érkezett a hivatalhoz.

Tudatta, a mostani látogatás alkalmával összesen nyolc panaszos polgár kereste fel őket személyesen. Elmondta, kirívó panasz, ahogy az elmúlt években, úgy ezúttal sem érkezett. Példaként említette, hogy volt, aki csapadékvíz elvezetésével kapcsolatos problémával fordult hozzájuk és egy végrehajtási ügy kapcsán is jártak náluk. Hozzátette, mindkét eset inkább bírósági hatáskörbe tartozik.

Dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztos arról számolt be, hogy több oktatási és nevelési intézményben, tájházban járt. Hozzátette, az intézmények meghatározók az identitás megőrzése szempontjából. Mint arról tájékoztatott, örömmel tapasztalta, hogy jól szervezett nemzetiségi élet zajlik Tolnában.

A Német Színházban (DBU) arról győződött meg, hogy a nemrég felújított épületben nagyszerűek a technikai és egyéb körülmények. Azt is örömmel tapasztalta, hogy a színház és a különféle oktatási intézmények, a nemzetiségi szervezetek között szoros együttműködés van. Mindez aktív közösségi élet megélését teszi lehetővé – fűzte hozzá.

A Vármegyeháza kistermében tartották meg a sajtótájékoztatót. Fotó: Kadarka.net

Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes a Bátaapáti Nemzeti Radioaktív Hulladéktárolóban való látogatása kapcsán tudatta, a Paks II. beruházás csak úgy indulhat el, ha az új blokkok működése nyomán keletkező hulladék kezelése megoldható. A hosszútávú biztonság kulcskérdése a megfelelő hulladéktárolás és -kezelés – mondta.Dr. Bándi Gyula megnyugtatónak nevezte a Bátaapátiban látottakat. A hulladéktárolóban patikai tisztaságot és tökéletes rendszert látott – tudatta.

A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt.-nél tett látogatás is megnyugtatóan zárult. A gazdaságnál azt tapasztalta, hogy hosszú távú, tudatos és átfogó rendszerben történő gazdálkodás zajlik.

A Tolna Megyei Önkormányzat által koordinált településfejlesztési programmal kapcsolatban arról szólt, hogy abban sok olyan elem található, mely összhangban van a jövő nemzedékei érdekeinek védelmével. A helyi termelőkre való alapozás, a generációk közötti méltányos teherelosztás és a különböző generációk bevonása a megye életébe, mind ehhez tartozik.

A vezető képen (balról): dr. Székely László,. dr. Horváth  Kálmán, dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet és dr. Bándi Gyula. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close