full screen background image
Keresés
2021 augusztus 1 - vasárnap
  • :
  • :

Megszívlelendő tanácsok a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságtól

Megszívlelendő tanácsok a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságtól

2018.10.18. Baleset- és bűnmegelőzési tanácsokat nyújtott a korai sötétedés kapcsán szerda délután megtartott szekszárdi sajtótájékoztatóján a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

Dr. Molnár Ernő, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Forgalomellenőrző Alosztályának vezetője a korai sötétedés kapcsán felhívta a járművezetők figyelmét, érdemes átvizsgáltatni, indulás előtt átnézni a járművek világítását, mert a láthatóság kulcsfontosságú a balesetek megelőzésében.

Emlékeztetett, a tompított világítás használata lakott területen kívül kötelező, valamint, hogy a fényszórót tilos használni, ha szemből jármű érkezik, vagy ha az autó előtt másik jármű halad. Ugyancsak emlékeztetett, ha nincs közvilágítás, akkor az út szélén álló jármű esetében használni kell a helyzetjelzőt.

autó azt javasolta, a hidegebb időjárásban indítsuk be a motort már indulás előtt annyival, hogy a fűtés segítségével eltávolítsuk a párát a szélvédőről, ablakokról, annak érdekében, hogy a járműből megfelelő kilátás nyíljon.

Huszti Gábor, a főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának vezetője arra irányította rá a figyelmet, hogy a korai sötétedés kedvez a betörőknek. Mint tudatta, 2015 és 2017 között 40 százalékkal csökkent a lakásbetöréses esetek száma Tolnában. Hozzáfűzte, ez részben annak köszönhető, hogy rendőrség kiemelt figyelmet fordít ezeknek – a lakosság biztonságérzetére erős negatív hatást gyakorló – eseteknek a megelőzésére.

Azonban, mint mondta, fontos, hogy a polgárok is tegyenek saját biztonságuk érdekében. Hozzátette, a betörők felmérik a kockázatot és olyan helyeket választanak, melyek esetében kisebb az esélye a lebukásnak.

Az alosztályvezető megosztotta, a megfelelő védelmet nyújtó zárak és nyílászárók megléte alapvető fontosságú, az ajtókat, kertkapukat pedig érdemes zárva tartani. Hozzáfűzte, a biztonság adott esetben néhány olcsó eszközzel és apró trükkel is növelhető.

Huszti Gábor – riasztó- és kamerarendszereken kívül – a polgárok figyelemébe ajánlotta az álkamerák, az úgynevezett ajtóékek – melyek az ajtók nyitásakor hangjelzést adnak –, a mozgásérzékelővel ellátott lámpák használatát. A megelőzésben szintén segítségre lehetnek a TV készülék fényét utánzó lámpák, vagy az időzítős lámpák, melyekkel annak látszata kelthető, hogy a házigazda odahaza tartózkodik.

Ha több napra távozunk otthonról nem ajánlatos a szemetesládát kint hagyni az utcán, és érdemes gondoskodni arról, hogy legyen valaki, aki rendszeresen üríti a postaládát. Emellett nem tanácsos a közösségi hálón olyan információt megosztani, ami arról árulkodik, hogy huzamosabb ideig nem tartózkodunk odahaza.

Az alosztályvezető arról is szólt, hogy értékeinkről, melyeket biztonságos helyen kell tartani, érdemes nyilvántartást vezetni. Emellett felhívta a figyelmet, ne tartsunk sok készpénzt otthon.

Zárásként elmondta, aki betörés áldozata lett, az hívja rögtön a 112-es segélyhívó számot és a nyomok eltüntetésének megelőzése érdekében lehetőleg az ingatlanon kívül várja meg a rendőrök kiérkezését.

„Látni és látszani”

Komlósiné Kiss Anett, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, az idén 7. alkalommal tartják meg a Látni és látszani elnevezésű országos kampányt. A december 7.-ig tartó kampány keddi nyitórendezvényén optometristák irányították rá a figyelmet a látás fontosságára, többek között arra, milyen fontos a megfelelő dioptriájú szemüveg használata vezetés közben.

Emellett egy gumiabroncs gyártó cég és Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti főosztálya vezetője tartott előadást.

Dr. Molnár Ernő tudatta, a kampányhoz csatlakozott szervizekben ingyenesen vizsgálják át a járműveket a „Látni és látszani” kampány tematikája szerint. Hozzátette, a kampányhoz csatlakozott optikusok ingyenes szemvizsgálatot tartanak.

A csatlakozott szervizek és optikusok listája a http://latnieslatszani.hu oldalon található. Szerdáig Tolnából azonban mindössze egyetlen – paksi – autószerviz csatlakozott a kampányhoz.

A képen Komlósiné Kiss Anett, Huszti Gábor, dr. Molnár Ernő. Fotó: Kadarka.net