full screen background image
Keresés
2019 december 2 - hétfő
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Megszüntetik a próba jelleggel kialakított kerékpárutat Szekszárdon

Megszüntetik a próba jelleggel kialakított kerékpárutat Szekszárdon

2017.10.25. Megszüntetik a próba jelleggel kialakított kerékpársávokat, visszaállítják a korábbi forgalmi rendet Szekszárd északi részén, a Rákóczi utcán – jelentette be szerda délelőtt sajtótájékoztatón Ács Rezső polgármester.

Mint azt korábban már megírtuk, Szekszárdon mintegy 15 kilométer hosszú kerékpárút kialakítását tervezik a Területi Operatív Program (TOP) forrásainak felhasználásával, mintegy 400 millió forintból. Az önkormányzat célkitűzése, hogy a projekt keretében észak-déli irányban kerékpárral átjárhatóvá tegye a várost. A kerékpározók így akár a majdan az ugyancsak TOP forrásból a Siónál megépülő kerékpárutat is elérhetnék bicikliúton.

A tervek szerint a későbbiekben, Gemencig és a Palánknál található Sió-töltésig, illetve kajak-kenu bázisig is kerékpárút vezet majd. A Sió-töltésen pedig a Tolna Megyei Önkormányzat Sió-projektjének köszönhetően létesül majd kerékpárút a Balaton irányába.

A kerékpárút kialakítására vonatkozó műszaki terveket a város egy erre szakosodott céggel készíttette el. Annak érdekében, hogy kiderüljön, hogy a megfogalmazott szakmai javaslat a gyakorlatban is működik-e, júniusban próba jelleggel kerékpársávokat alakítottak ki a Rákóczi Ferenc utca és a dr. Szakály Ferenc utca kereszteződése, valamint a Rákóczi utca és a Tolnai Lajos utca találkozása között.

A képen Ács Rezső polgármester (k), Märcz László, az önkormányzat városüzemeltetési és városfejlesztési igazgatóságának vezetője (j) és Schmidt Krisztián útügyi referens (b). Fotó: Kadarka.net

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere szerda délelőtt sajtótájékoztatón tudatta, mivel úgy gondolták, hogy a kerékpárutak kialakítása lényeges beavatkozás a városi közlekedés szempontjából, az azonnali és végső döntés helyett egy próbaidőszak megtartásáról döntöttek, közben folyamatosan meghallgatva az emberek véleményét. Hozzátette, már a kerékpársávok kialakítását megelőzően is tartottak fórumot a témában, a legutóbb pedig a múlt hét csütörtökön várták fórumra a szekszárdiakat.

A polgármester elmondta, a tesztidőszak folyamán összegyűlt tapasztalatok, vélemények, illetve a csütörtöki fórumon elhangzottak alapján úgy döntött, hogy megszüntetik a Rákóczi utcán próba jelleggel kialakított kerékpársávokat. Hangsúlyozta, noha műszaki terveket összeállító cég szakmai javaslata szerint a város északi részén a Rákóczi úton volna a legjobb kialakítani a kerékpársávokat, a városban élők véleményét meghallgatva mégsem valósítják meg a tervet. A legtöbb ellenvélemény szerint ugyanis a kerékpárúton a jelenlegi formájában veszélyes közlekedni és azt ennek megfelelően csak kevesen használták.

Fotó: Kadarka.net

A városvezető tudatta, emiatt nem vesztik el a bicikliút megépítésére rendelkezésre álló forrásokat és arról sem tesznek le, hogy észak-déli irányba átjárhatóvá tegyék Szekszárdot. A tervezők alternatív útvonalak után kutatnak majd, és már van is elképzelés arra vonatkozóan, hol lehetne a kerékpárutat kialakítani. A bicikliutak kialakítására alkalmas lehet a Kossuth Lajos utca, vagy valamely másik, a Rákóczi utcával párhuzamos utca, bár így jóval kanyargósabb lesz a kerékpárút – tájékoztatott Ács Rezső.

A polgármester kiemelte, továbbra is várják a lakosság véleményét a kerékpárutak nyomvonalára vonatkozóan. Minél többen osztják meg elképzelésüket a témában, annál jobb megoldás születhet. Ács Rezső zárásként tudatta, a teljes, mintegy 15 kilométer hosszú kerékpárút megvalósítása így is megtörténik a határidőre, vagyis a jövő év október 31-ig.

Az ötleteket a e-mail címre várják.

Schmidt Krisztián útügyi referens kérdésre elmondta, a régi forgalmi rend visszaállítását egy-két napon belül megkezdik. Tartós festékkel festik át az útburkolati jeleket, hogy azok ne zavarják meg a közlekedőket, illetve a közlekedési lámpákat is vissza kell hangolni. Mindez előreláthatólag mintegy három hetet fog igénybe venni.

Kapcsolódó írások:

Fórumon oszthatták meg véleményüket a szekszárdiak a tervezett kerékpárutakról
Elkészült a kerékpárút, nagyban változott a forgalmi rend Szekszárdon
Elkezdték a próba jelleggel létesítendő kerékpárút kialakítását Szekszárdon
A tudatos közlekedésre neveli a gyermekeket Szekszárd
Kerékpárutat alakítanak ki próba jelleggel Szekszárd északi részén – kattintson!
Indulhat a Sió turisztikai fejlesztése Tolna megyében
Új kerékpárutak: nagyban változhat a szekszárdi közlekedés (tudósítás a lakossági fórumról)

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close