full screen background image
Keresés
2021 június 14 - hétfő
  • :
  • :

Megtalálták a legrégibb, 1935-ben készült hangoskönyvet Kanadában

Megtalálták a legrégibb, 1935-ben készült hangoskönyvet Kanadában

2016.12.02. A valaha rögzített első teljes hangoskönyv különleges példánya került elő Kanadában. A négy hanglemezből álló kollekciót 1935-ben vették fel, Joseph Conrad Tájfun című regénye hallható rajta.

A brit Vakok Királyi Nemzeti Intézete (RNIB), amely jelenleg 25 ezer digitálisan letölthető felvétellel rendelkezik, 1935-ben kezdett hangoskönyveket készíteni. Eredetileg az első világháború vak veteránjai számára készültek, a feltételezések szerint a Tájfunt a fegyveres erők egyik egykori tagja vihette magával Kanadába – olvasható a The Guardian című brit lap online kiadásában.

Az elveszettnek hitt felvétel akkor került elő, amikor Matthew Rubery, a londoni Queen Mary Egyetem modernirodalom-professzora kutatást kezdett új, a hangoskönyvekről szóló könyvéhez. Egy régi lemezeket gyűjtő kanadai férfi vette fel vele a kapcsolatot, és elmondta, hogy szert tett a Tájfun-kollekcióra, de egészen addig nem volt tudománya a bakelitlemezek különlegességéről, amíg nem olvasta Rubery munkáját.

A The Untold Story of the Talking Book (A beszélő könyvek el nem mondott története) című kötetet novemberben jelentette meg a Harvard Egyetem kiadója.
Rubery elmondta: már feladta a remény, hogy valaha a felvétel nyomára bukkan.

“Ez óriási felfedezés mindazok számára, akiket érdekel az irodalom, a hangfelvételek, vagy a vak és látássérült emberek kulturális öröksége” – fogalmazott.
Mark McCree, az RNIB könyvtárának vezetője elmondta: “Tavaly ünnepeltük fennállásunk 80. évfordulóját, és az, hogy ennyi év után előkerül az egyik eredeti felvételkollekció, okot ad az örömre”.

https://www.theguardian.com/books/2016/nov/21/unique-copy-of-first-full-length-audio-book-found-in-canada

MTI
Read previous post:
Close