full screen background image
Keresés
2021 január 12 - kedd
  • :
  • :

Megtalálták az eltűnt ejtőernyőst a gyakorlatozó katasztrófavédők Sötétvölgyben

Megtalálták az eltűnt ejtőernyőst a gyakorlatozó katasztrófavédők Sötétvölgyben

2017.06.18. Szituációs begyakorló gyakorlatot tartott a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat péntek délután a Szekszárdhoz közeli Sötétvölgyben. A gyakorlat során kutatás-mentési feladatokat kellett végrehajtania a résztvevőknek.

Egy Cessna típusú repülőgépből valaki ejtőernyős ugrásra készült, azonban a repülőgép emelkedés közben dugóhúzóba került és lezuhant. A gép pilótája nem élte túl a balesetet, holttestét a gép roncsaival együtt a gyermektábor közelében találták meg. Szemtanúk szerint azonban az ejtőernyős kiugrott a zuhanó repülőből, tehát megvan az esély rá, hogy életben van. Az ő felkutatása és megtalálása volt a feladata a gyakorlat résztvevőinek, a szekszárdi, bonyhádi és paksi hivatásos tűzoltóknak, a Gemenc Mentőcsoport két, valamint az újjáalakult Szekszárdi Kutató-mentő Egyesület tíz tagjának, akik két keresőkutyával érkeztek a helyszínre.

A gyakorlat végrehajtása során drónos felderítésre is sor került, a kutatás irányának pontosítása céljából. A keresést a csapat tagjai jó szervezéssel, lelkiismeretes, aprólékos munkával, a fák lombkoronáinak, a bozótok és magas aljnövényzet teljes átvizsgálásával oldották meg, a kijelölt területet kilencven perc alatt szakszerűen és eredményesen vizsgálták át. A „sérült” ejtőernyőst megtalálták, hordágyon az átadóhelyre kihozták, és átadták a mentősöknek.

A gyakorlat elsődleges célja a légi jármű balesetek során előforduló rendkívüli körülmények közötti gyors feladatellátás szimulálása, valamint a gyakorlatot vezető és irányító parancsnoki állomány gyakorlatszerzése a társszervekkel való együttműködés és közös kutatás-mentés begyakorlása során.

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Fotó: KMSZ
Read previous post:
Close