full screen background image
Keresés
2021 május 12 - szerda
  • :
  • :

Megújult a német nemzetiségi óvoda Szekszárdon

Megújult a német nemzetiségi óvoda Szekszárdon

2019.09.24. A német nemzetiségi önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával újult meg a Wunderland Óvoda. Az átadó ünnepséget kedd délelőtt tartották meg az ovi udvarán.

Dr. Józan-Jilling Mihály, Tolna Megyei Német Önkormányzat elnöke az ünnepségen elmondta, az idén mintegy 10 millió forintból megújult az intézmény udvarán álló Bautzenland vár, kicserélték a gyepszőnyegeket és sófalak kerültek a csoportszobákba. Hozzátette, az elmúlt években több korszerűsítést is végeztek az óvodában. Mint mondta, 2016 óta összesen 41 millió forint értékű fejlesztés történt meg, ebből 30 millió forintot az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a többit pedig a Wunderland Óvodát fenntartó nemzetiségi önkormányzat biztosította.

Fotó: kadarka.net

Soltész Miklós (a fenti képen), egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár beszédében köszönetet mondott az óvodapedagógusok munkájáért. Mint mondta, lényeges, hogy a gyermekek a legteljesebb módon fejlődhessenek, ez pedig nem volna lehetséges az óvodapedagógusok által nagy hivatástudattal, szeretettel végzett munka nélkül. Hozzátette, az önkormányzat, a kormányzat nem tett mást, csak a munkához szükséges feltételeket biztosította.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere arról szólt, hogy az önkormányzat – noha már nem fenntartója azoknak – az elmúlt években sok pénzt fordított a körülmények javítására a város nevelési, oktatási intézményeiben, az eredmények pedig büszkeségre adnak okot. Kiemelte, különösen örül annak, ha miként a Wunderland Óvoda esetében is történt, összefogás útján jön létre valami, ami a gyermekek számára jobbá teszi a mindennapokat.

A felújított Bautzenland vár. Fotó: kadarka.net

Ritter Imre nemzetiségi képviselő tudatta, hazánkban 75 olyan óvoda és iskola működik, melynek fenntartója a Német Nemzetiségi Önkormányzat. Szeptember 1-jén 15 ezernél is több német nemzetiségű gyermek kezdte meg az óvodát, vagy iskolát ezekben az intézményekben – fűzte hozzá. Kiemelte, a nemzetiségi pedagógusok bérpótléka 2018-ban 10-ről 15, 2019-ben 15-ről 30 százalékra nőtt, 2020-ban pedig 40 százalékra emelkedik.

Az ünnepségen műsort adtak Wunderland Óvoda kis ovisai és az Ifjúsági Fúvószenekar.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close