full screen background image
Keresés
2022 január 18 - kedd
  • :
  • :

Megváltozott a közigazgatási és munkaügyi bíráskodás fórumrendszere

Megváltozott a közigazgatási és munkaügyi bíráskodás fórumrendszere

2020.04.15. Április 1-től megváltozott a közigazgatási és munkaügyi bíráskodás fórumrendszere.

A rendkívüli törvénykezési szünet megszűnt, azonban a koronavírus járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet más ügyszakokhoz hasonlóan az immár elkülönülten működő közigazgatási és munkaügyi bíráskodást is érintette, és az általános eljárási rendtől eltérő szabályok érvényesülnek.

A közigazgatási bírósági eljárásokban – többek között – a veszélyhelyzet idejére vonatkozó rendelkezés, hogy a beadványok személyesen a bírósági kezelőirodán nem adhatók be, helyette azokat a bíróság bejáratánál lévő, zárt gyűjtőszekrényben lehet elhelyezni. A veszélyhelyzet ideje alatt továbbá fő szabállyá vált a tárgyaláson kívüli eljárás.

Hasonló változások léptek életbe a munkaügyi bírósági eljárásokban is, ahol például a keresetlevelet, a keresetet tartalmazó iratot, a viszontkereset-levelet, a beszámítást tartalmazó iratot és az írásbeli ellenkérelmet a jogi képviselő nélkül eljáró fél a jogszabályban előírt nyomtatvány alkalmazása nélkül is előterjesztheti, továbbá a perfelvételt a perfelvételi tárgyalás mellőzésével kell lefolytatni.

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó eltérő rendelkezésekről részletesen a közigazgatási bírósági eljárások vonatkozásában ide kattintva, míg a munkaügyi bírósági eljárásokat érintően ide kattintva tájékozódhat.

A közigazgatási és munkaügyi bíráskodás fórumrendszerében történt legutóbbi változásokról itt tájékozódhat – kattintson!

Forrás: birosag.hu