full screen background image
Keresés
2021 szeptember 22 - szerda
  • :
  • :

Menhelyi kutyusok „javára” rendeztek Kreatív Újrahasznosítási Versenyt Szekszárdon

Menhelyi kutyusok „javára” rendeztek Kreatív Újrahasznosítási Versenyt Szekszárdon

2018.04.14. Menhelyi kutyusok számára készítettek különféle hasznos tárgyakat a diákok a 2. Kreatív Újrahasznosítási Versenyen pénteken, a Szekszárdi Kolping Iskolában.

Második alkalommal tartotta meg a tavaly hagyományteremtő szándékkal útjára indított Kreatív Újrahasznosítási Versenyt pénteken a Szekszárdi Kolping Iskola, mely előző szeptemberben elnyerte az ökoiskola címet.

A versenyen, melyen az előző évben kizárólag az iskola diákjai vettek részt, az idén már hét általános iskola és négy középiskola tanulói mérették meg magukat, bár koránt sem a versenyzés volt a lényeg – mondta el a Kadarka.net-nek Puskásné Molnár Lilian, az iskola igazgatóhelyettese. Hozzátette, főként szekszárdi iskolák neveztek, de Várdombról és Decsről is érkeztek diákok.

Az intézmény tornateremében tartották meg a versenyt. Fotó: Kadarka.net

Az idei verseny alakalmával a tanulóknak kutyusok számára használható praktikus tárgyakat, eszközöket kellett készíteniük úgy, hogy azzal különféle már nem használatos anyagokat hasznosítsanak újra. A diákok fantáziájuknak megfelelően bármit készíthettek, így többek között fekhelyként szolgáló kutyapárnák, játékok készültek. Az „alkotásokat” egy rövid időre ki is állították pénteken az iskolában, majd átvitték a Szekszárdi Kutyamenhelyre, mely számára azokat jótékonyan felajánlották – tudtuk meg Puskásné Molnár Liliantól.

A Kolping iskola egész évben szervez különféle programokat az újrahasznosítás fontosságának hangsúlyozására. Ilyen a fenntarthatósági témahét is, melyet április 23. és 27. között tartanak meg. A fenntarthatósági témahéten a tanárok úgymond „becsempészik a  tananyagba az öko szemlélettel kapcsolatos hasznos ismereteket.

Steinerné Gyurcsák Katalin, az iskola tanára, a verseny egyik szervezője arról számolt be, hogy évek óta jó kapcsolatot ápol, ápolnak a Szekszárdi Kutyamenhellyel, ezért készítenek a menhelyi kutyusok számára olyan tárgyakat, melyeket az  ebek használhatnak. A verseny célja, amellett, hogy a jobb sorsra érdemes kutyusokat segítik, az hogy a diákok átéljék a jótékonykodás élményét, örömét.

Íme néhány az elkészült kutyajátékok közül. Fotó: Kadarka.net

Azt is elmondta, hogy a Szekszárdi Kolping Iskola tanulói rendszeresen segítik a menhelyet. Minden évben harminc kutyaházat, valamint kenneleket és kerítést festenek le, de az időnként keletkező törmelék elszállítását is segítik, akár 30-40 tanuló részvételével is.

Az újrahasznosítási versenyen készült fekhelyek, kézzel font és egyéb játékok fogyóeszköznek számítanak a menhelyen, ezért azokra mindig nagy szükség van – tudatta Fiáth Szilvia, a menhelyet működtető Tolna Megyei Állat- és Természetvédelmi Alapítvány elnöke. Hozzáfűzte, olyan, műanyag flakonból készült eszköz is készült, mellyel játszva a kutyusok jutalomfalathoz juthatnak.

A zsűrit Fiáth Szilvia (b), Steinerné Gyurcsák Katalin és Puskásné Molnár Lilian alkotta. Fotó: Kadarka.net

Fiáth Szilvia egyben felhívta a figyelmet, hogy folyamatosan 220-230 kutya van a menhelyen, ahol mintegy 180 kutyusról lehet megfelelő körülmények között gondoskodni. Sok kölyökkutya is van az ebek között, a játékok már csak ezért is kiváltképpen jól jönnek – fűzte hozzá.

A menhely vezetője felhívta a figyelmet, minden szombaton 10 és 16 óra között nyílt napot tartanak. A nyílt napokon lehetőség nyílik arra, hogy az állatbarátok alaposan körbenézzenek a menhelyen, sőt sétálni is elvihetik a kutyákat. Az örökbefogadásra is ekkor nyílik lehetőség.

A Kreatív Újrahasznosítási Verseny eredménye:

1. Baka István Általános Iskola – Ütős Ötös (Szekszárd)
2. Bíborvég Általános Iskola – Decs-Decsi Kopók (Decs)
3. Szekszárdi Kolping Iskola – Kutyás Csajok (Szekszárd)

Facebook.com – Szekszárdi Kutyamenhely

Szekszárdi Kutyamenhely
Cím: Szekszárd, Bogyiszlói út 8.
E-mail: mallatvedo@gmail.com, kutyamenhely.info@gmail.com
Tel.: +36 20 981 05 58

Fotó: Kadarka.net

 
Read previous post:
Close