full screen background image
Keresés
2022 január 26 - szerda
  • :
  • :

Mesekönyvvel a gyermekjogokról

Mesekönyvvel a gyermekjogokról

2016.10.13. Tolna megyei óvónőknek tartott Gyermekjogi Szakmai Napot a szekszárdi Vármegyeházán az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) „MesÉLJ jogosan” címmel.

A megyei önkormányzat adott otthont a gyermekjogi felkészítő programnak, amelyen a megye óvodavezetői és óvodapedagógusai vettek részt. A programsorozat keretében a megye közel 133 óvodája tiszteletpéldányokat kap „Az elveszett madártoll” című különleges mesekönyvből, mely idén tavasszal jelent meg a Család-és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság támogatásával.

A szakmai napon Ribányi József, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, hogy a megye számára is fontosak a gyermekjogok, hiszen már ebben az életkorban is lehet tenni azért, hogy olyan felnőttekké váljanak, akik tudnak élni jogaikkal.

Ribányi József, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke. Fotó: Ótós Réka

Dr. Herczeg Rita gyermekjogi referens megnyitó beszédében hangsúlyozta, a felnőtteknek is ismerniük kell jogaikat, ha elvárják ugyanezt a gyermekeiktől. A szakmai napnak ezért célja, hogy az óvodapedagógusok szakszerű támogatást és eszközt kapjanak a gyermekjogok megismeréséhez és átadásához.

Az OBDK szakemberei a programsorozattal kívánják elérni a köznevelési intézményekben történő jogtudatosítást. Ennek keretében rendezvényükkel minden megyébe ellátogatnak, továbbá az ország mintegy 4500 óvodájába juttatják el a mesekönyvet.

A kötetben szereplő 10 mese járja körül a leglényegesebb gyermeki jogokat, mint például az emberi méltóság, az egymás iránti tisztelet, az egészséghez való jog. A mesék Boldizsár Ildikó mesekutató tollából születtek, Lackfi Margit illusztrációi teszik színessé a kötetet.

Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat. Fotó: Ótós Réka
Read previous post:
Close