full screen background image
Keresés
2018 december 16 - vasárnap
  • :
  • :

Mesés világot varázsoltak az Obsitos készítői

Mesés világot varázsoltak az Obsitos készítői

2015.12.05. Alaposan megdolgozták a készítők az Obsitos című filmet a díszbemutató óta. A minden ízében szekszárdi filmet december 15-től, összesen hat alkalommal vetítik.

2018hirdetés

A Háry János alakját megidéző Obsitos című közösségi finanszírozással készült film alkotói a szeptember 16-án megtartott díszbemutató óta eltelt közel három hónapban is lázasan dolgoztak. Kindl Gábor producer a Kadarka.net érdeklődésére elmondta, a korábban bemutatott nyers verzió után, az utómunkálatok nyomán zenei aláfestéssel teltek meg a filmjelenetek. A tartalom természetesen megmaradt, azonban a jelenetek szerkezete változott. Az utómunkák során pedig olyan digitális megoldásokat alkalmaztak, melyekkel a játékfilm kidolgozottabb, részletesebb és látványosabb lett. A digitális trükkökkel sokkal színesebb, egyben mesés hatású képi világot teremtettek – tudtuk meg Kindl Gábortól.

A filmet összesen hat alkalommal – december 15-től december 17-ig, majd december 27-től 29-ig – vetítik a szekszárdi moziban.

A filmet azért is december közepétől vetítik, mert a készítők úgy érzik, hogy  az ízig-vérig szekszárdi alkotás olyasfajta kedvességet sugároz, ami illeszkedik az érzelmileg felfokozott ünnepi időszakhoz.

– Az Obsitos elkészítését rengetegen segítettek különféle felajánlásokkal, amit ezúton is mindenkinek köszönünk. Az, hogy a Babits Mihály Kulturális Központ egy filmpremierekkel teli időszakban ad lehetőséget az Obsitos vetítésére az Agóra moziban, szintén nagyon kedves gesztus – mondta Kindl Gábor.

Mint azt korábban már több alkalommal megírtuk, a film, melyben Mikó István és a szekszárdi származású Adorjáni Bálint, valamint Frank Ildikó is főszereplők, közösségi gyártásban készült el. Rengeteg szekszárdi fogott össze azért, hogy az alkotás megszülethessen. Mindenki azt adott a produkcióba, amit tudott. Sokan nyújtottak  anyagi segítséget, a város és sokan mások pedig forgatási helyszínek, vagy éppen különféle tárgyak biztosításával járultak hozzá a szekszárdi film leforgatásához.

Forgatás Háry János szekszárdi szobránál. Fotó: Obsitos.com

A film díszbemutatóját szeptember 16-án tartották a Szekszárdi Szüreti Napok első nem hivatalos programjaként. A díszbemutatóra készült változatot százak tapsolták meg a vetítés végeztével. A történetben, mely jelentős részben Háry János alakjára épít, hangsúlyos szerepet kapott Szekszárd értékei és kultúrája, a borkultúra bemutatása. A film szereplőnek többségét pedig közismert és kevésbé ismert szekszárdi formálja meg. A könnyed és humoros produkció, melyben történelmi tények és a képzelet keveredik, nemcsak a városiaknak, vagy környékbelieknek, hanem bárki számára kikapcsolódást nyújt.

Az alkotók így írnak az Obsitosról:

Egy film, ami minden ízében Szekszárd

Az Obsitoson – a szekszárdi Béla király tér sarkán található régi kocsmán – lévő tartozást megvásárolta egy társaság. Háry János leszármazottjához, Mária nénihez végrehajtó érkezik. Közli a hírt, hogy lejár a határidő. Hamarosan fizetni kell. A hely ma már nem üzemel, de a legenda szerint az ódon falak között kincs van elrejtve. Az idős asszony utolsó lehetőségként megkeresi az egykor Amerikába települt testvérérének fiát, a festőművész Johnyt. Ám kiderül, hogy az amerikai rokonnak sincs pénze, ezért Mária néni úgy dönt, hogy elárverezi a kocsmában található régi tárgyakat.

A szervezésében segítségére van unokája Lili és egy szekszárdi tanárnő, Anna. Az eseményekbe bekapcsolódik Márk az egyetemista fiú, aki egy különleges gondolatátvitellel működő szerkezet kifejlesztésén dolgozik. Hamarosan újabb segítő érkezik. Endre, a borszakértő, aki a külföldön eltöltött évek után tér vissza szülővárosába.

A régi tárgyak árverésén részt vesz a tartozást megvásárló Bobi is, aki embereivel igyekszik megfélemlíteni a licitálni szándékozókat. Meglepetésre az esemény idejére megérkezik Amerikából Johny. A férfi megvásárolja Mária néni kedvenc fedeles edényét, amit a hírek szerint a család felmenője, a város egykor ismert fazekasa, Vitéz Háry János készített.

Az árverés utáni éjszakára Johny a szobájába viszi a megvásárolt edényt. Egy véletlen folytán ebből kerül elő az élet és halál között lebegő Háry szelleme. Rövid időn belül kiderül az is, hogy csak ő látja az Obsitost.

A későbbiekben Háry és Johny számos kalandot él át együtt a városban. Márk különleges szerkezetének segítségével megtalálnak egy kincset. Erről azonban hamar kiderül, hogy nem hoz megoldást a gondokra. Kezd szertefoszlani a remény, hogy az Obsitos kocsmája megmenthető. A diák különleges szemüvegével Johny a régmúltba kerül. Találkozik Háryval és az egykori híres asztaltársasággal. A múltbéli kitérő után Johny visszatér és kitalál valamit, ami talán segít. Érezve a bajt, a város is összefog. A szekszárdi emberek szeretnék megmenteni a régi híres kocsmát.

Vajon segít-e az összefogás, megmenthető-e az Obsitos? A fizetési határidő lejárta előtt néhány perccel megjelenik a végrehajtó…

A felső képen mikrofonnal a kezében Kindl Gábor a díszbemutatón, mellette Adorjáni Bálint, aki Johny-t játssza a filmben. Fotó: Kiss Albert 
Read previous post:
Close