full screen background image
Keresés
2022 január 15 - szombat
  • :
  • :

Mészáros Pál: csak szívvel-lélekkel érdemes dolgozni

Mészáros Pál: csak szívvel-lélekkel érdemes dolgozni

2017.02.17. Csak szívvel-lélekkel és nem elsősorban a haszonszerzés reményében érdemes dolgozni – mondta Mészáros Pál a 2016-os Év bortermelője kitüntető díjjal elismert borász a köszöntésére megtartott Mészáros Borgálán csütörtök este a Hotel Merops Mészárosban.

A rendezvényen, melyen mintegy százötvenen vettek részt, elsőként Ács Rezső, Szekszárd polgármestere köszöntötte a résztvevőket. A városvezető visszatekintve elmondta, az elmúlt hat évben már harmadik alkalommal nyerte el szekszárdi borász „Az év bortermelője” díjat, melyet a „borászat Kossuth-díjakét” is szoktak nevezni. Ezzel már összesen öt szekszárdi borász kapta meg ezt a rangos elismerést – tette hozzá. Ez egy objektív adat, mely jól mutatja, hogy hol tart most a Szekszárdi borvidék – fogalmazott Ács Rezső.

Egyfajta életműdíj ez az elismerés, melyet nem lehet egyszeri kirívó teljesítménnyel elnyerni. Az Év bortermelője díj – mely Magyarországon a legmagasabb szintű díj – elnyerése hosszú és szisztematikus munka eredménye – emelte ki a polgármester.

Ács Rezső (b) is köszöntötte Mészáros Pált. Az asztalnál a Mészáros család tagjai.

Mészáros Pál eredményei és munkássága azt üzeni: „nem biztos, hogy hangosnak kell lenni ahhoz, hogy valakinek a szavára odafigyeljenek” – hangsúlyozta Ács Rezső. Mészáros Pál szerénysége, kedvessége nagy tudást és tapasztalatot takar. Ha Ő csendben mond valamit, akkor is oda kell rá figyelni – fűzte hozzá.

A sikert is kellő alázattal és szerénységgel kell tudni kezelni. Fontos üzenet ez a fiatal borászok számára is – húzta alá a polgármester.

A városvezető arról is szólt, hogy Mészáros Pál fia, Mészáros Péter is igen jó úton halad a siker felé, ugyanis például 2015-ben a „legeredményesebb fiatal borásznak” járó elismerést is megszerezte a Vinagora nemzetközi borversenyen.

Ács Rezső külön kiemelte Mészáros Pál, vagy ahogy szinte mindenki hívja „Pali bácsi” lokálpatriotizmusát. Mint azt Mészáros Pál korábbi nyilatkozata alapján elmondta, számára a rengeteg, rangosabbnál rangosabb nemzetközi borversenyen elért siker ellenére is az a legfontosabb, hogy a 2009-ben, vagyis 8 éve először kiosztott Szekszárd Város Bora díjat négyszer is elnyerte a pincészet. Egy egész város büszke Mészáros Pálra – zárta le Ács Rezső.

Mészáros Pál az idén a Város Napján veheti majd át a díszpolgári címet, mely Szekszárdon Az év bortermelője díjat elnyerő borászoknak a közgyűlés korábbi döntése értelmében automatikusan megjár.

Jó most Szekszárdon borásznak lenni, mert divatba jött a szekszárdi bor – mondta köszöntőjében Heimann Zoltán, a Szekszárd Borvidék Kft. elnöke. Az „Év bortermelőjének” névsora – Vesztergombi Ferenc, Takler Ferenc, Vida Péter, Dúzsi Tamás és Mészáros Pál – is mutatja, hogy komoly borvidékké nőtte ki magát a szekszárdi. A Kadarka, kékfrankos és bikavér borok előtérbe helyezésével önálló stílusa lett a borvidéknek, mely immár önálló úton jár – tette hozzá.

A rendezvényen ugyancsak köszöntőt mondott dr. Horváth Kálmán Tolna megyei kormánymegbízott, aki a helyi családok és közösségek munkáját méltatta.

Mészáros Pál (j) a Mészáros Borgálán, mellette Orbán György műsorközlő. Fotó Mártonfai Dénes

Mészáros Pál azzal kezdte, hogy szerencsések vagyunk, hogy nem kellett háborút megélnünk, nem úgy mint az Ő szüleinek, nagyszüleinek. Visszatekintésében nosztalgiával idézte fel a gyermekkorában a szőlőben eltöltött időt, hogy régen még gyertyafény mellett fejtett bort a pincében, illetve a kadarka jellegzetes, csodálatos illatát, a borét melybe néha fiatalon is belekóstolt.

Ma pedig a technikai vívmányok révén már szőlőkombájnnal is szüretelnek és olyan erjesztő tartályokat használnak, melyeket fűteni és hűteni is lehet és melyek állapota szükség esetén interneten is ellenőrizhető. Nem gondoltuk, hogy idáig jutunk – mondta a 2016-os „Év bortermelője”.

– Most, hogy elnyertem a díjat, úgy érzem, hogy az egész világ egy kis falu. A világ minden részéről kaptam gratulációt – fogalmazott Mészáros Pál, aki egy Hollandiából érkező gratuláció kapcsán azt is megtudta, hogy a holland királyi udvarban régen mindig volt szekszárdi bor, mert az tarthatatlan lett volna, hogy ne legyen.

– A szekszárdi bornak régen óriási hírneve volt, remélem, hogy ismét ilyen hírnevet tudunk építeni – fogalmazott a borász. Kitartás – üzente a fiataloknak. Hozzátette, a sok munka és odafigyelés meghozza gyümölcsét.

Csak szívvel-lélekkel és nem elsősorban az anyagi haszonszerzés reményében érdemes dolgozni, úgy, ahogy egy művész, vagy mint egy sportoló teszi a dolgát – zárta le Mészáros Pál.

A rendezvény vendégei az esten Vörös Krisztián mesterszakács jóvoltából különleges fogásokból összeállított ételsort kóstolhattak. A finomabbnál finomabb borokból álló borsor, illetve az est fénypontjaként a résztvevők nem kis és nem titkolt örömére  bőven került a poharakba abból a 2012-es évjáratú Grand Antiqua Cuvée-ből is, mellyel a Mészáros Pál Borház és Pince tavaly aranyérmet nyert a világ egyik legrangosabb borversenyén, a Challenge International du Vin-en, Bordeaux-ban. Az esten, melyet Vitéz Attila szervezett, közreműködött Orbán György.

Fotó: Mártonfai Dénes

Kapcsolódó írások:
Átadták az Év Bortermelője díjat Mészáros Pálnak
Az „Év Bortermelőjével” készített riportot az Echo TV Szekszárdon
Mészáros Pált, Szekszárd leendő díszpolgárát köszöntötte Ács Rezső
Mészáros Pál nyerte el a 2016-os Év Bortermelője Magyarországon díjat

 
Read previous post:
Close