full screen background image
Keresés
2021 június 13 - vasárnap
  • :
  • :

Mészáros Pál nyerte el a 2016-os Év Bortermelője Magyarországon díjat

Mészáros Pál nyerte el a 2016-os Év Bortermelője Magyarországon  díjat

2016.12.02. Mészáros Pál, a szekszárdi Mészáros Pál Borház és Pince tulajdonosa nyerte el a 2016-os Év Bortermelője Magyarországon díjat – tájékoztatta a Kadarka.net-et a pincészet.

Az elismerést, melyet nem hivatalosan a borászat Kossuth-díjaként is emlegetnek, péntek délután vehette át Mészáros Pál a Magyar Bor Akadémia ünnepélyes rendezvényén Budapesten, a Fortuna Étteremben.

Mészáros Pál a Kadarka.net-nek elmondta, családja – a levéltári adatok alapján – az 1600-as évek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. 1970-ben végzett agrármérnökként, első szőlőjét 1974-ben telepítette Kisbödőben, a területet nászajándékba kapta. Családjukban ugyanis az volt a szokás, hogy egy fiú gyermek megnősült, akkor szőlőt kapott ajándékba. Ez a terület azóta is a család birtokában van.

A pincészet ma már mintegy 120 hektáron gazdálkodik, ebből 110 hektár területen termesztenek – a vörösborok alapanyagául szolgáló – kék szőlőt. Saját palackozó üzemüket 2010-ben létesítették, 2014-ben pedig megnyitották Szekszárd egyetlen jelenlegi szállodáját, a négycsillagos Hotel Merops Mészárost.

Mint azt megírtuk, a díjra tavaly is jelölték Mészáros Pált, aki az „utolsó pillanatig versenyben volt” a cím elnyeréséért.

A Mészáros Pál Borház és Pince számtalan elismerést tudhat magáénak. Ezek közül kiemelkedik Az év pincészete díj, melyet 2012-ben nyertek el, illetve az idén elnyert Magyarország legszebb szőlőbirtoka cím.

Mészáros Pál szakértelmét a mérhetetlenül sok rangos hazai és nemzetközi borversenyen elért siker is bizonyítja. Az idén boraival egy ezüstérem mellett két aranyérmet is nyert a Challenge International du Vin-en Franciaországban, Bordeaux-ban. A világ talán legrangosabb borversenyén aranyat kapott a Grand Antiqua Cabernet Sauvignon 2012, illetve Grand Antiqua Cuvée 2012 is.

A szintén idén, Balatonfürden megrendezett – és a világ kilenc szakmailag legelismertebb versenye közé sorolt – 17. VinAgora Nemzetközi Borversenyen egy nagy aranyat és két aranyérmet nyert a Mészáros Pál Borház és Pince. A borászat a tavalyi, 36. Magyar Bormustrán egy nagy aranyat, három aranyérmet és három ezüstérmet szerzett és ezzel kiérdemelte a legeredményesebb pincészetnek járó elismerést. A szintén rangos Szekszárdi Borvidéki Borversenyen az idén Mészáros Pál öt bora szerzett aranyérmet.

meszaros-pal-mti-2Mészáros Pál. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A számtalan nemzetközi és hazai siker ellenére Mészáros Pál arra a kérdésre, hogy mely borversenyen elért sikerére a legbüszkébb úgy felelt: arra, hogy négy alkalommal is a pincészet borát választották meg Szekszárd Város Borának. Ezt nemcsak azzal azzal indokolta, hogy Szekszárdon világszínvonalú borok készülnek, hanem azzal, hogy számára rendkívüli szerepe van a helyi kötődésnek.

Mészáros Pál számára talán ezért is olyan fontos a jellegzetes szekszárdi fajtának számító kadarkával kapcsolatos kutatás és nemesítés. Mint azt megírtuk, márciusban államilag elismert szőlőfajta lett az általa nemesített „Virághegyi kadarka”. Mészáros Pálnak sokat köszönhet a fajta, ugyanis ezzel kettőre nőtt az általa jegyzett államilag elismert kadarka klóntípusok száma. Mészáros Pál 2012 vehette át az első állami elismerő oklevelet a „Mészi kadarka” néven bejegyzett klónra, mely európai védettséget is élvez.

A kérdésre, hogy borászként milyen célt tart fontosnak – a maga szerénységével – annyit mondott, hogy kielégíteni a fogyasztók igényét. Mészáros Pál szerint a díj elnyerését a kitartó munkának és persze a jó boroknak, illetve fiának, Mészáros Péter segítségének köszönheti.

Huszonhatodik alkalommal adták át az Év Bortermelője Magyarországon díjat

A Magyar Bor Akadémia idén 26. alkalommal adta át hazánk legrégebbi és legrangosabb borszakmai elismerését, az Év Bortermelője díjat. Számtalan borász, borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és chef küldte el jelölését – közölte a Magyar Bor Akadémia honlapja, a magyarborakademia.hu.

Az idei jelölés szakmai bázisát sikerült még inkább kiszélesíteni: 500 jelölő kapott névre szóló felkérést, és közülük közel 250-en éltek is a jelölés lehetőségével. A felkérteknek – a két éve bevezetett rendszernek megfelelően  idén is 3-3 bortermelő ajánlására volt lehetőségük. Az általános jelölésen kívül, a díj korábbi győztesei lehetőséget kaptak, hogy egy személyt közösen juttassanak a végső győzelemre esélyes öt jelölt közé.

A jelölések feldolgozása után 10 bortermelő emelkedett ki az egyébként szoros mezőnyből: Bacsó András, Borbély Tamás, Figula Mihály, Heimann Zoltán, ifj. Szepsy István, Jásdi István, Koch Csaba, Mészáros Pál, Nyúlné Dr. Pühra Beáta, Szőke Mátyás.

Közülük az öt legtöbb jelölést kapott borász: Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék) Jásdi István (Balatonfüred-Csopaki borvidék) Koch Csaba (Hajós-Bajai borvidék) Mészáros Pál (Szekszárdi borvidék) és Szőke Mátyás (Mátrai borvidék).

A verseny szabályzata alapján az öt legtöbb jelölést kapott borász közül választották ki a Magyar Bor Akadémia tagjai, a 2016-os Év Bortermelője Magyarországon díj nyertesét, vagyis Mészáros Pált.

A képen: Mészáros Pál szekszárdi borász az év bortermelője (j) a Magyar Bor Akadémia budapesti rendezvényén 2016. december 2-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Read previous post:
Close