full screen background image
Keresés
2021 április 9 - péntek
  • :
  • :

Mi irányítjuk életünket, vagy csak sodródunk másokkal?

Mi irányítjuk életünket, vagy csak sodródunk másokkal?

2019.06.06. Mi irányítjuk életünket, vagy csak sodródunk másokkal? Ha a sodródást el szeretnénk kerülni, mit tehetünk? Erre a kérdésre kereste a választ a Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium, valamint a Vályi Péter Szakképző Iskola mintegy 80 hallgatója a Tamási Járásbíróságon rendezett perszimuláción, amelyben szereplőként és moderátorként a Szekszárdi Törvényszék és a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai is közreműködtek.

Csak egyetlen alkoholos ital…. csak egy pillanatra kicsatolt biztonsági öv… Ennyi elég ahhoz, hogy megtörténjen a baj, és máris újra kell terveznünk életünk forgatókönyvét.

Történetünk szerint Bálint és Dóri a középiskolai éveik alatt egy párt alkottak. Kitűnő tanulók voltak, Budapest képzeltek el a közös jövőjüket, közös lakásban. Bálintot felvették informatikus hallgatónak, de az élsportolóként is kiváló Dóri nem tudott bekerülni a Testnevelési Egyetemre, ugyanis a lába egy autóbalesetben maradandó sérüléseket szenvedett. Egy olyan balesetben, amelyet Bálint ittas állapotban okozott.

Csak Dóri barátnőjéért szerettek volna átugrani a szomszéd településre, hogy aztán együtt induljanak vissza a buliba. Bálint csak egy sört ivott, mégis szakítás, és két élet megnehezülése – ez lett belőle.

De nem kell, hogy ez is legyen a vége! Életünket újra lehet, és néha kénytelenek is vagyunk újra tervezni. Legalábbis erre jutottak a résztvevő diákok amellett, hogy a legjobb megoldás mégiscsak a megelőzés lett volna. Át kell gondolnunk, mit miért teszünk, és találnunk kell megoldást a különböző élethelyzetekre. Miért nem jött Dóri barátnője taxival, vagy miért nem vitte át az édesapja autóval a buliba? Ha ezek közül választották volna valamelyik lehetőséget, akkor most nem lenne a büntetőeljárás sem – így szólalt fel az egyik diák.

A perszimulációt olykor videók lejátszásával egybekötött interaktív moderáció szakította meg. A közel kétórás programot a fiatalok végig figyelemmel és izgalommal követték. A szervezők különösen fontosnak tartják, hogy ilyen módon is elősegítsék a fiatalok jogkövető magatartását abból a célból, hogy az általuk remélt „forgatókönyvet” lehetőleg ők maguk írják és ne kerüljenek olyan élethelyzetekbe, amelyeknek a feldolgozása akár egy életen át is tarthat.

A szervezők a diákok észrevételei, tapasztalatai alapján az együttműködés folytatását tervezik és hamarosan ismét két osztályt látnak vendégül a Tamási Járásbíróságon.

Forrás: Dr. Hideg Milán István
Read previous post:
Close