full screen background image
Keresés
2021 június 18 - péntek
  • :
  • :

Mikó István: fontos értékeket közvetít az Obsitos, a szekszárdi játékfilm

Mikó István: fontos értékeket közvetít az Obsitos, a szekszárdi játékfilm

2016.08.29. Az Obsitos című film fontos és aktuális üzenetet közvetít társadalmunk felé, véli a Háry János alakját megformáló Mikó István.

A Jászai Mari-díjas színművésszel a Város Napja keretében vasárnap megtartott Obsitos filmnapon találkoztunk Szekszárdon, a játékfilm történetének központi helyszíneként szolgáló Garay Élménypincénél.

Boldogan vállalta el – Kindl Gábor producer felkérésére – a nagyotmondó huszár, Háry János alakjának megformálását. Megtetszett neki ugyanis a film története, valamint, az hogy a produkció közösségi gyártásban készül – mondta el Mikó István a Kadarka.net-nek. Mint azt elárulta, ez volt az első alkalom, hogy társadalmi összefogással készülő filmben játszott. Sőt, azt is az Obsitos kapcsán tudta meg, hogy egyáltalán létezik ilyen.

Éppen a közösségi gyártás miatt volt számára külön meglepő, hogy a szereplőgárdában profi színészek is voltak. De az Obsitos fiatal színészeinek teljesítménye is meglepetés volt Mikó Istvánnak. Akadtak köztük, akik a profikat megszégyenítő módon játszottak a kamerák előtt, mintha csak oda termettek volna – fogalmazott.

Mikó István az évek folyamán többször is fellépett már Szekszárdon, és Kis Pál István írót, költőt, valamint Dúzsi Tamás borászt is barátai sorában tudhatja. Noha a nemzetközileg elismert borász pincéjében kisebb-nagyobb rendszerességgel megfordul, mégis az Obsitos forgatásán tárult fel csak igazán előtte a környék szépsége. Azt mondta, a jelenetek forgatása kapcsán olyan helyeken járt, ahova egyébként magánemberként nem jutott volna el. A szekszárdi dombok között rejtőző pincék és lösz-szurdikok látványa, hangulata nagy benyomást gyakorolt rá.

miko-szekszard-losz-szurdikLenyűgözte a jellegzetes szekszárdi táj a forgatások alkalmával Mikó Istvánt. A festővászon mögött a Johnyt megformáló Adorjáni Bálint. Fotó: obsitos.com

Kedvenc jeleneteinek egyike is éppen az, amikor Háry szelleme az egyik lösz-szurdikban festegető, az Obsitos kocsma megmentésén fáradozó, Amerikából Szekszárdra hazatért Johny előtt megjelenik. Hihetetlen ez a környezet – fogalmazott a művész. De nemcsak a gyönyörű táj, hanem az emberek, a stáb miatt is nagyon kellemesen telt a forgatás – fűzte hozzá.  Mint mondta, sok itteni emberrel alakult ki jó kapcsolata, ezért is zárta szívébe a várost.

A játékfilm forgatási kellékeiből nyílt kiállítás a filmbéli Obsitos kocsma helyszíneként szolgáló Garay Élménypincében. Mikó István szerint a színvonalas tárlat kiválóan bemutatja a szekszárdi közösségi film, és készítésének egyes részleteit. Érdemes megnézni, mindenkinek csak ajánlani tudom – hívta fel a figyelmet a művész.

Háry János karaktere szerinte az ugyancsak nagyotmondó katona, Svejk karakteréhez hasonlít a leginkább – véli Mikó István. Hozzátette, mindig is szerette azokat a figurákat akik olyan dolgokat fogalmaznak meg, melyeket csak kevesen, vagy egyáltalán nem mernek kimondani. Ahogy szókimondó és nagyotmondó mivoltától, úgy filmbéli bajszától is jellegzetes Háry karaktere.

Az egyik forgatási nap ebédszünetében, hogy abból az ételbe ne kerüljön, Mikó István levette a műbajuszt. Ám, amikor később folytatták volna a felvételt nem találták sehol a huszár orcájának ékességét. Mivel a bajusszal már sok jelenetet leforgattak, másikat nem használhattak, de ugyanolyat sem lehetett a polcról leakasztani, mivel az arcszőrzet egyedi darab volt. Sietek hát vissza az étterembe, ahol az ebédlőasztal melletti egyik szék alatt szerencsére sértetlenül találtak rá az ominózus bajuszra.

adorjani-balint-miko-istvanMikó István (jobbról) és a szekszárdi származású Adorjáni Bálint egy forgatási napon. Fotó: obsitos.com

A művész szerint a film történetének (a moziban Johny, az Amerikában élő festőművész hazatér Szekszárdra) egyik lényeges és aktuális üzenete a néző számára az, hogy gyökereink megtartása, ápolása nagyon fontos az életünkben. Hiszen az ember a gyökereiből meríthet táplálékot az élete során – fogalmazott Mikó István. Számára is nagyon fontosak a gyökerek, így Budapest mellett Kisvárda és Sopron, ahonnan felmenői származnak, kiemelt szerepet játszanak az életében.

Szerinte az Obsitos egy másik ugyancsak aktuális és lényeges mondanivalót, üzenetet is közvetít társadalmunk tagjai részére. A széleskörű társadalmi összefogás útján megalkotott film kiváló példa arra, hogy érdemes közösségekben gondolkodni. A film szerinte nagyszerűen példázza azt, hogyan lehet közösséget építeni, és együtt alkotni. Egy-egy mozifilmet általában nagyságrendekkel nagyobb költségvetésből készítenek el, mint az Obsitost. Ám sokszor mondják, és igaz is, hogy nem a pénz számít. Az számít, hogy képesek-e összeadódni az – emberi – energiák. Erre pedig tökéletes példa az Obsitos, melynek forgatásakor a közösség tagjainak aktivitása pótolta az anyagiakat.

A Béla király téri rekordkísérleten látta először a végleges verziót

A művész egyébként azt is elárulta portálunknak, hogy az Obsitos végleges verzióját nem, csak a nyers változatot látta. Ezért is várta kíváncsian a vasárnap esti Béla király téri vetítést, mely egyben hivatalos rekordkísérlet volt arra, hogy Szekszárdon regisztrálják Magyarország legnagyobb szabadtéri moziját, ahol a legtöbben néznek egyszerre filmet.

Magyarország legnagyobb szabadtéri mozijává változott a Béla király tér az Obsitos című film vasárnap esti vetítésén. Fotó: Kadarka.net

A rekordkísérlet, pontosabban annak eredménye egyébként tökéletesen rámutatott a Mikó István szavaiban rejlő igazságra. Arra, hogy az egyes emberek milyen hatalmas eredményeket tudnak együtt, közösségbe tömörülve elérni.

Ugyanis a nyilvános és ingyenes vetítésre csaknem ezren látogattak el, ezzel pedig hivatalosan is Szekszárdé a legnagyobb magyarországi szabadtéri mozi.

Közös boresten versel együtt Dúzsi Tamás és Mikó István

Kindl Gábor producerrel a rozékirályként is emlegetett Dúzsi Tamáson keresztül került kapcsolatba Mikó István. Mint azt a színész elárulta, Dúzsi Tamásnak köszönhetően éppen Szekszárdon szerette meg a bort, amit tisztán és fröccsben is szívesen fogyaszt. Bár a rozét is szereti, általában inkább fehérborokat, azokból is a rizlingeket kóstolja a legszívesebben. Dúzsi Tamással egyébként alkalmanként közös borestet is tartanak a budapesti Szerb Színházban. Ilyenkor nem Mikó István bújik a borász bőrébe, hanem Dúzsi Tamás ölti magára az előadó szerepét.

Dúzsi Tamás nagyszerű előadóművész – árulta el a méltán elismert szekszárdi borászról a Jászai Mari-díjas színész. Tőle tanulta meg azt is, hogy Babitsnak köszönhetően minden borfajtához lehet egy-egy idézetet találni. A közös boresteken Dúzsi Tamás verset szaval, Mikó István pedig zenél és verseket énekel.

Háry vagyok, az angyalát

A budapesti származású, de mostanra szekszárdi lokálpatrióta Kis Pál István költőhöz, íróhoz is régi barátság fűzi Mikó Istvánt. Nemcsak barátok, de alkotnak is közösen. Jelenleg éppen a „Háry vagyok, az angyalát” című önálló esten dolgoznak. A Kis Pál István által írt darab – a Svejk a derék katona című mű után szabadon – Háry János figurájára épít, de a történet nem kötődik az Obsitoshoz. A nagyotmondó Háry a darab nézőit a magyar történelem különböző korain át kalauzolja majd, miközben kommentárjaival fontos, mégis sokszor kimondatlan igazságokat fogalmaz meg. Mikó István jelenleg még a darab színpadra vitelének részletein dolgozik, de reméli, hogy még az idén bemutathatják a művet Szekszárdon.

Az Obsitos című filmről szóló összes anyagunkat itt, vagy az azonos nevű címkén találja – kattintson!

Mikó István Kis Pál István révén a Muslincák férfikarral is lépett már fel. A Kis Pál István által írt „Vidám Borisszák” című borvirág-kantátát két éve mutatták be a Szekszárdi Szüreti Napokon, de szeptember 16-án ismét előadják a Szekszárdi Muslinca Kórus 10 éves fennállásának ünnepi koncertjén. Mikó István a műsorban nemcsak énekel, de gitáron és hegedűn is játszik majd.

A vezetőképen (legfelül) Mikó István békésen pipázgat vasárnap kora délután a Béla király tér és a Garay tér találkozásánál. Fotó: Kadarka.net