full screen background image
Keresés
2018 december 16 - vasárnap
  • :
  • :

Munkahelyteremtő, gazdaságfejlesztő milliárdok érkeznek

Munkahelyteremtő, gazdaságfejlesztő milliárdok érkeznek

2015.12.10. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programmal (TOP) kapcsolatosan tartott információs napot a Magyar Államkincstár megyei igazgatósága csütörtökön a Babits Mihály Kulturális Központban.

2018hirdetés

Pénteken, de legkésőbb hétfőn kiírja a TOP pályázati felhívásait a Nemzetgazdasági Minisztérium – jelentett be Hirt Ferenc, Tolna megye fejlesztési biztosa az információs napot megelőző sajtótájékoztatón. A programban 33-34 milliárd forint uniós fejlesztési forrás áll Tolna megye rendelkezésére a – emlékeztetett. Tolna megye a megyei önkormányzattal karöltve – a Magyar Államkincstárral együttműködve – nagyrészt maga dönthet arról, hogy az önkormányzatok mire használják fel a hatalmas összeget. Korábban erre nem volt példa – tette hozzá Hirt Ferenc.

A fejlesztési biztos ezúton is felhívta a figyelmet, a TOP pénzek felhasználásnak elsődleges célja, hogy segítségével gazdaságfejlesztési programok, beruházások valósuljanak meg. A fenntartható munkahelyek teremtése a program kiemelt célja, mindezt nemcsak az önkormányzatok, de a gazdasági szereplők bevonásával – tudatta. Mint mondta, hiányolja a TOP pályázatok kapcsán az önkormányzatok közti közös gondolkodást és együttműködést.

Hirt Ferenc megjegyezte, az önkormányzatok nagy része tudja, hogy miként használja fel a TOP-okban rendelkezésre álló forrásokat, sok kisebb önkormányzat viszont nem.

_DSC6482Információs nap a Babits Mihály Kulturális Központban. Fotó: Ótos Réka/Tolna Megyei Önkormányzat

A megye a közel 34 milliárd forintból mintegy 27,5 milliárd forint fejlesztési forrás felett, Szekszárd több mint 6 milliárd forint felett gazdálkodhat. Elkészültek az operatív programokkal kapcsolatos tervek, melyeket a megyei közgyűlés elfogadott – emlékeztetett Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke. Hozzátette, várják a napokban megjelenő kiírásokat.

Az igazi munka csak akkor kezdődik, ha az önkormányzatok, civil szervezetek és egyházak elkezdik beadni a pályázataikat. Hiszen a megyei önkormányzat afféle projektmenedzsmentként szervező, irányító, ellenőrző feladatokat lát el a programok megvalósítása kapcsán. A programok lebonyolításában a közreműködő szervezetnek is óriási szerepe lesz, ezért a megyei önkormányzat szorosan együtt kíván működni az Államkincstárral – mutatott rá az elnök.

Fehérvári Tamás kiemelte, fontos partnerként tekintenek a megyei kormányhivatalra. A megye szintén szoros együttműködést tervez a Tolna Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályával a „foglalkoztatási paktumos pályázatok” kapcsán. A témában már egyeztetéseket is folytattak.

A programok sikerre viteléhez azonban további együttműködő partnerekre van szükség. Ilyen természetes együttműködő partnerek a pályázásra jogosult önkormányzatok, civil szervezetek és egyházak. A programokat igyekeznek a vállalkozói szféra és bevonásával és a szakmai szervezetek együttműködésével végrehajtani – húzta alá a megyei közgyűlés elnöke.

A programok megvalósításában közreműködő Magyar Államkincstár megyei irodájának feladata a kedvezményezettekkel való közvetlen kapcsolattartás, a pályázatok megvalósulásának nyomon követése, a kifizetési kérelmek és a támogatási szerződések kezelése – tájékoztatott Fehér János, a Magyar Államkincstár Tolna Megyei Igazgatóságának vezetője.

A sajtótájékoztató után folytatódott az államkincstár által szervezett információs nap, ahol az önkormányzatok, civil szervezetek és egyházak képviselőinek adtak tájékoztatást a Területi Operatív Programról.

A képen Fehérvári Tamás (balról), Fehér János és Hirt Ferenc. Fotó: Ótos Réka / Tolna Megyei Önkormányzat
Read previous post:
Információs nap

2015.12.10....

Close