full screen background image
Keresés
2019 december 30 - hétfő
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Milliárdokból létesül új épület Szekszárdon a szülészeti és nőgyógyászati osztály számára

Milliárdokból létesül új épület Szekszárdon a szülészeti és nőgyógyászati osztály számára

2018.01.23. Mintegy három milliárd forintból teljesen új épület létesül a szülészeti és nőgyógyászati osztály számára Szekszárdon, a Tolna Megyei Balassa János Kórház területén – jelentette be kedd délelőtt sajtótájékoztatón Horváth István államtitkár, a térség fideszes országgyűlési képviselője.

Horváth István elmondta, mielőtt a döntés megszületett volna, a kórház vezetésével közösen áttekintették az intézmény területén az elmúlt négy évben történt fejlesztéseket. Mint részletezte, ez idő alatt mintegy 6 milliárd forint támogatásból fejlesztették a megyei kórházat. A fejlesztések részeként több nagy épületblokk újult meg és tömbösítést végeztek. A palánki telephelyet – ahol elmegyógyászati rehabilitációs osztály működött – megszüntették, és beköltöztették a fő blokkba, emellett napelemparkot telepítettek, ami évi 30 millió forintos megtakarítást eredményez.

Az államtitkár tudatta, miután megvizsgálták a megvalósult fejlesztéseket, a kórházzal közösen arra jutottak, hogy a legnagyobb előrelépést az jelentené az intézmény számára, ha javítanának a szülészeti és nőgyógyászati osztály infrastruktúráján. Mivel a jelenlegi épület nem felel meg a kor elvárásainak, és át sem alakítható úgy, hogy modern körülményeket biztosítson, ezért egy teljesen új épület megépítéséről született döntés.

A jelenlegi szülészeti és nőgyógyászati osztály helyén egészségügyi centrum létesülhet.

A mintegy három milliárd forintból megvalósuló új, 50 ágyas épület a jelenlegi gyermekkórház mellett, a helikopter leszállópálya helyén kap majd helyet – tájékoztatott Horváth István. Hozzátette, a tervek elkészítésére tavaly év végén 56 millió forint támogatást kapott a kórház.

Horváth István (b) és Dr. Németh Csaba a sajtótájékoztatón. Fotó: Kadarka.net

Ugyancsak elmondta, 2018 június végéig lezárul a tervezési szakasz, az építkezést pedig előreláthatólag 2020 elején kezdhetik el, így legkorábban 2021-ben készülhet el a szülészeti és nőgyógyászati osztálynak helyet adó új épület.

Dr. Németh Csaba főigazgató arról szólt, hogy megérett a helyzet az alapos korszerűsítésre, mivel a jelenlegi épület 1965-ben készült el. Hozzáfűzte, azt megelőzően, hogy elkészült a jelenlegi épület, 1962 és 1965 között barakkokban kapott helyet szülészet. A főigazgató úgy fogalmazott, hogy az elkészülő épületbe való átköltözés legalább akkora változást, fejlődést jelent majd, mint amikor 53 éve a barrakokból átköltöztek a mostani épületbe.

Az új épület a 21. század elvárásainak megfelelő, így jelentősen modernebb lesz, mint a jelenlegi épület. Mint azt Dr. Németh Csaba mondta, az új épületben az otthonok komfortosságát ötvözik a kórház által nyújtott biztonsággal. Kiemelte, nemcsak az épület lesz új, de a betegápolási felszerelés és az orvostechnikai berendezés is megújulhat.

A szülészeti és nőgyógyászati osztálynak helyet adó épület 1965-ben készült el. Fotó: Kadarka.net

A Tolna Megyei Balassa János Kórház kötelező ellátási területéhez a nőgyógyászati szakmát tekintve 200 ezren, a szülészeti szakmát tekintve pedig 170 ezren tartoznak. A kórházban évente 1200-1300 szülést vezetnek le, a szülészeti, nőgyógyászati osztályon fekvőbeteg ellátás keretében 2600-2800 beteget látnak el. Emellett évi 13-15 ezer beteg fordul meg a járóbeteg ellátáson, illetve az ambulanciákon és a szakrendeléseken.

A korszerűsítés nemcsak a betegek,  de a két osztályon dolgozó 16 orvos és 63 szakdolgozó munkakörülményeit, komfortérzetét is javítja majd. Emellett a tömbösítésnek köszönhetően gazdaságosabban működtethető lesz majd a két osztály – tudatta dr. Németh Csaba.

A főigazgató arról is szólt,  hogy a helikopter leszállópálya, melynek helyén az új épület létesül majd, a jelenlegi „H” épület, vagyis a kardiológiai osztály tetején kap majd helyet. Ezáltal a leszállópálya a kórház diagnosztikai és műtőblokkjának közvetlen közelébe kerül, ami előnyösebb az ellátás szempontjából.

A vezetőképen a gyermekosztály, amely mellett megépül az új szülészeti, nőgyógyászati osztálynak helyet adó épület. Fotó: Kadarka.net


ElőzőÁllampolgári segítséggel értek tetten két tolvajt Bonyhádon


Read previous post:
Close