full screen background image
Keresés
2019 december 22 - vasárnap
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Milos Zeman látogatást tett a paksi atomerőműben

Milos Zeman látogatást tett a paksi atomerőműben

2019.05.16. Az atomenergia a megfizethető árú villamos energia záloga, az ellátásbiztonság és a klímavédelmi célok elérésének megkerülhetetlen tényezője – emelte ki Süli János paksi beruházásért felelős tárca nélküli miniszter az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben, amelyben a cseh államfő paksi megbeszéléséről tájékoztatott.

Milos Zeman látogatást tett a paksi atomerőműben, ahol megbeszélést folytatott Süli Jánossal, az atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterrel. Megerősítették közös álláspontjukat, amely szerint a klímavédelmi célok elérésének alapjaként tekintenek az atomenergia hosszú távú alkalmazására – olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint a cseh és a magyar kormány ellátásbiztonsági és klímavédelmi okokból is döntött az atomenergia hosszú távú alkalmazása mellett, a megfizethető árú villamosenergia-termelés mellett. Az atomenergia mindkét államban az áramszükséglet mintegy harmadát fedezi jelenleg is.

A miniszter kifejtette: a cseh és a magyar lakossági és ipari áramigények kielégítéséhez szükséges energiapolitika kialakításakor mindkét állam arra a következtetésre jutott, hogy új nukleáris termelőegységek rendszerbe állítása szükséges ahhoz, hogy ne növekedjen az importkitettség, megfizethető szinten lehessen tartani a villamos energia árát, a szükséges áram időjárási körülményektől függetlenül folyamatosan rendelkezésre álljon, és az egyre nagyobb hangsúllyal bíró klímavédelmi célok tarthatók legyenek.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal áprilisi kimutatása alapján az Európai Unióban egyedül Bulgáriában olcsóbb a villamos energia, mint Magyarországon. A cseh áramár pedig továbbra is jóval kedvezőbb, mint az atomenergiát közismerten elutasító országokban: míg egy prágai lakos átlagosan 71 forintot fizetett egy kilowattóra áramért, addig a németek 100, a dánok pedig 96 forintot. A magyarországi átlagár márciusban mindössze 38 forint volt – tette hozzá a közleményben Süli János.

A képen: az MVM Paksi Atomerőmű ZRT. által közzétett képen Milos Zeman cseh államfő (k) és Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter látogatása a paksi atomerőműben 2019. május 16-án. Megbeszélésüket követően megerősítették közös álláspontjukat, amely szerint a klímavédelmi célok elérésének alapjaként tekintenek az atomenergia hosszú távú alkalmazására. Fotó: MTI/MVM/Bodajki Ákos

MTI
Read previous post:
Levelezőversenyek győzteseit hirdette ki a bonyhádi könyvtár

2019.05.16....

Close