full screen background image
Keresés
2018 december 10 - hétfő
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Minden eddigi rekordot megdöntött a 8. Borvidék Félmaraton

Minden eddigi rekordot megdöntött a 8. Borvidék Félmaraton

2017.05.07. Még a tavalyi rekordot is megdöntötte a résztvevők száma szombaton, a 8. Borvidék Félmaratonon. Összesen 2121 futó mérette meg magát a versenyen, mely indulóinak egyszerre lehetett részük mennyei és pokoli élményben. Ők azonban éppen ezért érkeztek. A férfiak 28 kilométeres versenyét a szekszárdi Orsós Zoltán, a nőkét pedig a bajai Huzsvay Edit nyert emeg.

2018hirdetés

Talán csak a Szekszárdi Szüreti Napokon látni annál is több embert a Béla király téren, mint szombaton, a 8. Borvidék Félmaraton rajtja előtt. Tolna megye legnagyobb amatőr sportversenyén, a Borvidék Futóegyesület szervezésében megtartott Borvidék Félmaratonon futók lepték el a műemléki épületekkel tűzdelt impozáns teret.

Sokan közülük harsány színű, bohókás ruhába bújtak az alkalomra, melyről nehéz eldönteni, hogy izzasztó futóverseny, vagy inkább hatalmas és kemény buli. Az igazsághoz valószínűleg az áll a legközelebb, hogy mindkettő egyszerre.

A rendezvényre az ország minden szegletéből sereglő futók közül többen is mintha jelmezbálra érkeztek volna. Ha más környezetben látnánk rózsaszínű parókát viselő, és ugyanilyen színű tüllszoknyába bújt érett férfiakat, nagy valószínűséggel ferde szemmel tekintenénk rájuk. Nem úgy Szekszárdon, a Borvidék Félmaratonon. Itt ugyanis az volna szokatlan, ha mindenki komoly arccal, körmét rágva izgulna a jó helyezésért.

Futókkal telt meg a Béla király tér. Fotó: Kadarka.net

Az olimpiai ötpróba pontgyűjtő versenyének is számító eseményen az idén is 5-, 14-, 21-, illetve 28 kilométeren tehették próbára erőnlétüket az indulók a Szekszárdot övező pazar borvidéki dombság kaptatóin. Emellett ebben az évben is megtartották a gyermekek részére meghirdetett egy kilométeres futamot, melyet az ifjak nagy része a hosszabb távokon induló idősebb résztvevőktől eltérően nagy komolysággal versenyezett végig.

Persze Ők ellentétben a „felnőttekkel”, érthető okból nem is „tuningoltak” se fuxlival, se más borral készült fröccsel. Merthogy ezen a versenyen, mármint a felnőttekén, ha ez nem is elvárás, de teljesen rendjén való.

A gyermekfutamot követően a téren összegyűlt sokaságot köszöntő Ács Rezső polgármester elmondta, a verseny az évek folyamán nemhogy vesztett volna népszerűségéből, de a nevezők száma – ahogy eddig évről évre mindig – ezúttal is rekordot döntött. Hozzátette, a szervezők rengeteget dolgoztak a rendezvény sikeréért. Ács Rezső azt is megosztotta, hogy a nyáron országos Vespa találkozónak ad majd otthont a Béla király tér.

Pacsika Gyurika nem maradt „Vespa-szűz”. Fotó: Kadarka.net

A polgármester annak kapcsán közölte ezt, hogy az idén a szervezők egy ’80-as évekbeli Vespa motorkerékpárt is felajánlottak annak a szerencsés résztvevőnek, akinek a nevét Ács Rezső húzta ki az erre a célra szolgáló dobozból.

A nyertes pedig Pacsika Gyurika (a fenti képen) lett, aki azzal ellentétben, amit a neve hangzása sugall, nagyon is felnőtt. De, hát éppen ilyen bohókás rendezvény a Borvidék Félmaraton, illetve a verseny résztvevői…

A Borvidék Félmaraton mezőnye ezt követően a gyönki  muzsikájára készülhetett fel a nagy erőpróbára. A futók a diákegyüttes által előadott, „A Zöld, a Bíbor és a Fekete” című P.Mobil örökzöldre rajtoltak el.  A futók annyian voltak, hogy mintegy öt percbe tellett, mire mindenki elhagyta a startvonalat.

A felnőtt mezőny rajta Videó: Kadarka.net 

Mire portálunk a Barátság utca és az Alisca utca kereszteződésénél elcsípte a mezőnyt, addigra annak eleje már rég tovább haladt. Többen már itt igen kimerültnek tűntek, de valószínűleg csak azért, mert még nem jöttek bele a futásba.

Pedig a terep még csak itt a, 2 kilométert jelző tábla után kezdett el igazán keménnyé válni. Többen frissítő pontért imádkoztak és nem is hiába.

Még csak most jön a neheze… Fotó: Kadarka.net

A Nádasdi és a Korcsmár család nem hivatalos, „gerilla frissítőpontja” ugyanis a Bródy Sándor utca elején várt rájuk. A futók annyira szomjasak voltak, hogy még bor nélkül is elfogadták a szódát.

Nádasdi József azonban némi rozéval is várta őket, aminek többek között a Borvidék Félmaraton régről ismerős résztvevői, a budapesti „Fuss baszod” nevű csapat két tagja is rendkívül megörült.

Nádasdi József, mellette két oldalról a „Fuss baszod” nevű csapat két tagja, valamint a „Hello  Pisti” egyik versenyzője. Fotó: Kadarka.net

Itt sikerült „tollvégre, no meg lencsevégre” kapni a 79 éves nagyoroszi Lencsés Éva nénit aki már több ultramaratonon is elindult. Éva néni, aki a pokoli szekszárdi kihívást is többször teljesítette, kérdésünkre elárulta, úgy érzi, az idei útvonal idáig vezető része kétszer olyan nehéz volt, mint tavaly. Szerencsére ez nem gátolta meg a verseny folytatásában.

A képen Lencsés Éva, illetve egy ártalmatlan „hangulatfelelős”. Fotó: Kadarka.net.

Kétfős „stábunk” innen kacskaringós dombvidéki utakon baktatva jutott el a Pokoláb-völgybe, a 19-es kilométert jelző pontig, ahol egy újabb „gerilla frissítőpontra” leltünk. Itt a 70-es éveiben járó, de igen fiatalos Révai Istvánné Ica néni készült lelkesen a futók fogadására. Ica néni a kis tanya előtt álló asztalkára előre vízzel megtöltött poharakat, csokoládét, banánt és sok más finomságot készített.

Több edénybe pedig vizet is töltött, hogy akinek kedve szottyan rá, azzal is felfrissíthesse mostanra már bizonyára megfáradt testét.

A nyugdíjas asszony azt mondta, mindezt igazán megérdemlik azok, akik egy ilyen kemény erőpróbára vállalkoznak. Ezzel valószínűleg több résztvevőnek is visszaadta a reményt arra, hogy túlélik a próbát. Hozzátette, az ő unokái is versenyben vannak.

Ica néninek többen is rendkívül hálásak voltak az önként nyújtott frissítőért. Fotó: Kadarka.net

A Porkoláb-völgy kegyetlen emelkedői egyébiránt rendkívüli erőpróba elé állították az indulókat. Nem is csoda, ha a mezőny nagy része sétálva tette meg a kaptatókat. A dombtetőre érve azonban hosszú egyenes szakasz, majd a szemet gyönyörködtető Gyűszű-völgy és annak lejtő vártak rájuk. Ám innen a 28 kilométeres táv résztvevőinek nem csak az Iván-völgy kőkemény emelkedőjén kellett felcaplatniuk.

Az igazi kálváriát a Kálvária-kilátóig vezető több mint tíz százalékos emelkedő jelentette, de aki ezt is legyűrte, annak már csak lefelé kellett futnia.

A Béla király téri versenyközpontba való visszaúton találkoztunk össze – másodszor – a tolnai Lugosi Gáborral. A szekszárdi tűzoltóság lánglovagja teljes „menetfelszerelésben”, egész testet fedő tűzoltóruhában, hátán oxigénpalackkal teljesítette az általa vállalt 14 km-es távot, amivel feltehetően nemcsak a mi elismerésünket vívta ki, hanem mindenkiét. Ha ilyen fitt tűzoltók vigyáznak ránk, vagyis a polgárok biztonságára, nagy baj nem érhet bennünket.

Lugosi Gábor menetfelszerelésben. Fotó: Kadarka.net

A tolnai Steinbach Zsolt – aki éppen szombaton ünnepelte születésnapját –  a célba érés után elmondta, ez volt a negyedik alkalom, amikor elindult a versenyen. Tavaly ugyan 14 kilométeren versenyzett, de az idén és a többi alkalommal is 21 kilométeren mérette meg magát.  Kérdésünkre megosztotta, nem is annyira az emelkedők fokával, mint inkább azzal gyűlt meg a baja, hogy igen hosszúak voltak a meredek szakaszok.

Hozzátette, Kálvária-kilátóra való feljutás már nagyon kemény volt, itt kénytelen volt sétálni, bár nem ez volt a verseny során az első olyan szakasz, ahol gyaloglásra váltott. Noha, éppen az volt a célja, hogy sétálás nélkül teljesítse a versenyt. Bár ez nem sikerült, másik célkitűzése, hogy 2 óra 30 percen belül teljesítse a távot, igaz, hogy csak éppen, de összejött.

Steinbach Zsolt kérdésünkre azt is elárulta, hogy a hivatalos és a „maszek” frissítő pontok jól kiegészítették egymást és összességében számára elegendőnek bizonyultak. Mint mondta, sok néző drukkolt és biztatta tapssal a futókat a verseny útvonala mentén. Ahogy fogalmazott, ez rendkívül sokat segített a táv leküzdésében.

A Porkoláb-völgy (is) nehéz kihívást tartogatott. Fotó: Kadarka.net

A 28 kilométeres versenyben résztvevő dr. Harsányi Zsuzsanna először indult a Borvidék Félmaratonon. A budapesti hölgy triatlonozik, így erőnléte és rutinja is volt a kínzó emelkedőket magában foglaló távhoz. Bár, mint azt megtudtuk tőle, ezúttal kevésbé tudott  felkészülni, mivel nemrég adott életet gyermekének.  Így azért nehéz volt – tudatta.

Kérdésünkre elmondta, nagyon szereti ezt a fajta dimbes-dombos terepet. Hozzátette, sokat fut a Pilisben, mely elég hasonló az itteni terephez. Mint fogalmazott, megnézte a szintrajzot, így tudta, hogy kemény versenynek néz elébe, és nem is tévedett.

Dr. Harsányi Zsuzsanna dicsérő szavakkal illette a „helyieket”, akik szavai szerint nagyon aranyosak és kedvesek voltak. Szintén elismerően nyilatkozott a hangulatról. A futók körében folyamatosan ment a viccelődés az emelkedőket illetően. Többször is volt, hogy úgy vélték, ide már lift, vagy sífelvonó kellene – árulta el. Zárásként megosztotta, nagyon tetszik neki a Borvidék Félmaraton, de még meglátja, hogy jövőre is részt vesz-e az erőpróbán.

Megfáradva a Porkoláb-völgyben. Fotó: Kadarka.net

Csillag Balázs szervező, a Borvidék Futóegyesület képviseletében érdeklődésünkre arról tájékoztatott, hogy a versenyen nemcsak az előnevezések száma, de az indulók teljes száma is rekordot döntött. Előzetesen mintegy ezernyolcszázan, míg a helyszínen háromszázan neveztek, így a résztvevők száma összesen  2121 volt. Ebben véleménye szerint az is közrejátszott, hogy a pénteki zord időjárás ellenére szombatra kisütött a nap.

Az egy kilométeres gyermekfutamon további kétszázharmincan vettek részt, ami jóval több mint tavaly volt. A gyermekfutamot azért szervezték meg, mert azt szeretnék, ha minél többen érkeznének a családjukkal együtt  – tudatta a szervező.

És csak ezután jött az igazán kemény emelkedő… Fotó: Kadarka.net

Elmondta, a legtöbben, a futók teljes létszámának több mint fele, ahogy eddig mindig, az idén is a 28 kilométeres futásra nevezett be. A futók többsége ugyanis hagyományosan a legnagyobb kihívást keresve érkezik a Borvidék Félmaratonra – tette hozzá.

A pályáról szólva azt is elmondta, hogy a 28 kilométeres verseny útvonala ebben az évben is nehezebb volt, mint azt megelőzően. Az egymást váltó emelkedők és lejtők, majd újbóli kaptatók összesen 788 méteres szintkülönbséget takartak ezen a távon. Ezúttal is voltak olyan szakaszok, melyek teljesen újak voltak a Borvidék Félmaratonon. Ilyen volt a Baranya-völgy, a Csötönyi-völgy és a Gyűszű-völgy, illetve a Cinka-tető is, ahol még sosem vezetett az útvonal.

Sétaidő. Fotó: Kadarka.net

Csillag Balázs kérdésünkre elárulta, eddig összesen 8-9 ezren vehettek részt a Borvidék Félmaraton eddig megtartott nyolc versenyén. Azok pedig, akik mind a nyolc erőpróbán részt vettek, 40-50-en lehetnek – fűzte hozzá.

Noha a megpróbáltatások hatására sokan elcsigázottan értek célba, a versenyt az idén is az elmaradhatatlan bulihangulat jellemezte. A verseny azonban éppen ettől a bulihangulattól, no és attól  olyan különleges, hogy a helyiek jobban kiveszik részüket a rendezvényből mint másutt – mondta Csillag Balázs a futókat biztató és gerilla frissítőpontokat működtető és szurkoló szekszárdiakra utalva.

A dombtetőn, végre egyenesben. Fotó: Kadarka.net

A férfiak 28 km-es versenyét megnyerő szekszárdi Orsós Zoltán teljesítményével kapcsolatban elmondta, az általa futott négy percenkénti egy kilométeres átlag jónak számít. Bár az eredményeket az útvonalak változása miatt mindig nehéz értékelni – tette hozzá.

A verseny lebonyolításában mintegy kétszázan vettek részt, közülük 60-70 volt a polgárőr – tudatta Csillag Balázs. A szervező zárásként köszönetét fejezte ki  a városnak, a polgárőröknek, a rendőrségnek és minden önkéntesnek, aki a 8. Borvidék Félmaraton megszervezésében, illetve sikeres lebonyolításában segítette a Borvidék Futóegyesületet.

A futók a félmaraton után sem tértek pihenőre, a rendezvényt követően ugyanis az idén is bulit tartottak a Bodri Szőlőbirtokon, ahol kifulladásig szórakoztak a verseny résztvevői.

Eredmények nemenként (idő+település)

28km egyéni (férfi)

1. Orsós Zolika – 01:56:06 (Szekszárd)
2. Czencz Péter – 02:03:57 (Szekszárd
3. Szunyogh Péter – 02:08:17 (Lenti)

28km egyéni (nő)

1. Huzsvay Edit – 02:21:43 (Baja)
2. Katona Éva – 2:28:00 (Pécs)
3. Cseke Lilla 02:30:50 (Budapest)

A teljes eredménylistát itt találja – kattintson!

Még több videó – kattintson!

Korábbi tudósításaink (2015, 2016):
Borvidék Félmaraton – hetedszer is megnyílt a mennyei pokol kapuja
Borvidék Félmaraton: pokoli mennyország Szekszárdon

Fotó: Kadarka.net


ElőzőA Gyulaj Zrt. kapta a nemzetközi vadászati tanács díját KövetkezőJelentősen nőtt a termőföld ára: Tolnában már 2 millió forintba kerül egy hektár


Read previous post:
Jelentősen nőtt a termőföld ára: Tolnában már 2 millió forintba kerül egy hektár

2017.05.07....

A Brachiosaurus korai rokonát fedezték fel egy francia múzeumban

2017.05.07....

Close