full screen background image
Keresés
2021 február 26 - péntek
  • :
  • :

Minden korábbinál pokolibb pálya várta a futókat Szekszárdon

Minden korábbinál pokolibb pálya várta a futókat Szekszárdon

2018.05.09. A verseny történetének legkeményebb pályáját teljesítették a futók a szombaton megrendezett 9. Tolle Borvidék Félmaratonon.

A futás szerelmesei szállták meg a múlt hét szombaton Szekszárdot a Borvidék Futóegyesület szervezésében megtartott 9. Tolle Borvidék Félmaraton alkalmával. A rajtközpont helyszínéül szolgáló Béla király téren és környékén rengeteg érdeklődő várta, hogy elstartoljanak a futók, akik közül ismét sokan bohókás viseletben álltak rajthoz.

Ezúttal is a Béla király térről rajtolt a verseny. Fotó: Kadarka.net

Bár az indulók száma a verseny történetében most először csökkent némiképp az előző évihez képest, így is rengeteg, mintegy 1900 futó állt a startvonalhoz. A versenyre ezerhatszáz előnevezés érkezett, míg a helyszínen további háromszázan neveztek – tájékoztatott Márkus István szervező.

Megjegyezte, úgy véli, hogy az indulók száma az ezen a hétvégén megrendezendő Ultrabalaton futóverseny elszívóhatása miatt csökkenhetett kissé. Ám mint mondta, a Tolle Borvidék Félmaraton még így is messze a legnépszerűbb futóverseny a vidéki félmaratonok között.

A szervező megosztotta, a résztvevők egyharmada Budapestről és vonzáskörzetéből, mintegy 350 futó pedig Szekszárdról és környékéről jött. Szintén tudatta, az indulók többsége továbbra is a legnagyobb kihívást keresve érkezett Szekszárdra, vagyis – az 5-, 14-, 21-, illetve 29 kilométeres távok közül – a két leghosszabb táv valamelyikét választotta. A 21 és a 29 kilométeres távon összesen mintegy 1100 amatőr futó indult.

Futók a Parászta utcában. Fotó: Kadarka.net

Az előbbin 750 méter, míg az utóbbin elképesztő 850 méter szintkülönbséget kellett leküzdeniük a futóknak, amire még nem volt példa – fűzte hozzá. Kiemelte, ezzel a verseny történetének legkeményebb pályáját teljesítették a futók.

A verseny útvonala ahogy minden évben, úgy az idén is változott egy kicsit. Így a már szokásos Iván-völgy, Porkoláb-völgy és Csacska szurdik mellett ezúttal a Sauli-völgyön és Nagy Mihály szurdikon át is vezetett a futók útja. A várost érintő és a gyönyörű tájon kijelölt útvonal különleges élményt nyújtott a résztvevőknek, főként azoknak, akik számára vidékről érkezőként ismeretlen a szurdikokkal taglalt borvidék– tudtuk meg Márkus Istvántól.

Azt is elmondta, hogy az idén a leghosszabb távon hat helyett hét ponton frissíthették magukat a futók, akik mintegy 800 liter fröccsöt fogyasztottak el. Ám a hivatalos frissítőhelyek mellett rengeteg szekszárdi várta frissítővel a futókat. Volt, aki slaggal locsolta őket a 30 fokhoz közeli hőmérsékletben, míg mások itallal kínálták az indulókat.

Lefelé a Szűcsény-szurdikon. Fotó: Kadarka.net

A szekszárdiak buzgósága e tekintetben az évek során nem lankadt, sőt fokozódott, és a versenyzőket biztató helyiek száma sem csökkent. A versenyzők pedig mindkettőért nagyon hálásak, hiszen a budapesti versenyeken ilyet nem tapasztalhatnak  – fűzte hozzá.

A futókat négy ponton zenészek, a  Stinky Roders, valamint a Bad Times tagjai, illetve Helfenbein Dávid és Kalauz Attila biztatta másodmagával. A Remete téren álló frissítőpontnál táncra is perdültek a részvevők.

Márkus István a szekszárdi Orsós Zoltán 29 kilométeren futott idejéről (2:03:13) és Berecz Lajos 21 kilométeren futott idejéről (1:22:46) úgy fogalmazott: a két versenyző fantasztikus  teljesítményt nyújtott. Hozzáfűzte, az amatőr futók között Magyarországon mindketten TOP kategóriában vannak.

Egy boldog futó a célvonalnál. Fotó: Kadarka.net

A verseny szervezésében és lebonyolításában mintegy kétszázötvenen vettek részt, közülük nyolcvanan a frissítőpontokon segédkeztek – osztotta meg Márkus István. A szervező a rendezők mellett köszönetet mondott a rendőrségnek, a polgárőrségnek, valamint a Szőlő-Szem bűnmegelőzési egyesületnek, illetve a szekszárdi borászoknak, baráti társaságoknak és minden szekszárdinak, az általuk nyújtott segítségért, szurkolásért, illetve türelemért.

A részletes eredményeket itt találja – kattintson!

A Borvidék Félmaratonnal kapcsolatos összes eddigi cikkünket itt találja – kattintson!

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close