full screen background image
Keresés
2018 december 16 - vasárnap
  • :
  • :

760 milliárd forint áll rendelkezésre energetikai fejlesztésekre

760 milliárd forint áll rendelkezésre energetikai fejlesztésekre

2015.12.04. A 2014-2020-as költségvetési időszakban 763 milliárd forint áll rendelkezésre energetikai fejlesztésekre, az összegre önkormányzatok és cégek egyaránt pályázhatnak – mondta el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára.

2018hirdetés

Szabó Zsolt a “Hazai energetikai fejlesztések a közösségekért” című országos konferencián – amelyet a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ), az Éghajlatvédelmi Szövetség és a Klímabarát Települések Szövetsége szervezett – kiemelte: az ország 2020-ra vállalta, hogy a megújuló energiák felhasználásának részarányát 14,65 százalékra, az energiahatékonyság szintjét pedig 10 százalékra emeli. Az államtitkár hozzátette: a megújuló energiaforrások hasznosítása már 2014 végén meghaladta a 14 százalékot.

Az energiafelhasználás korszerűsítésével a lakosság körében érhető el a legnagyobb energiamegtakarítás, ezért a kormány úgy döntött, hogy jövő tavasszal ismét meghirdetik az Otthon Melege Programot – közölte az államtitkár. A programot jövőre is a szén-dioxid kvóta kereskedelemből származó bevételekből finanszírozzák majd – mondta. Arról is beszámolt, hogy a 2014-2020 közti időszakban célul tűzték ki a középületek energiamegtakarításának javítását, éves szinten 3 százalékkal.

Az államtitkár úgy fogalmazott: a lakossági célú energiahatékonysági pályázatok keretében a jövőben is vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni, erre főként a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) kínál lehetőségeket. Azonban azt is hozzátette, hogy a cégek energiahatékonyságot javító fejlesztéseikhez csak a Gazdasági és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatait vehetik igénybe, amelyek között már visszatérítendő támogatások is lesznek.

MTI

A képen napelemek egy ház tetején. Illusztráció: Flickr.com
Read previous post:
Close