full screen background image
Keresés
2021 január 20 - szerda
  • :
  • :

Mintegy hétszáz embert öltek meg terroristák 2000 óta az Európai Unióban

Mintegy hétszáz embert öltek meg terroristák 2000 óta az Európai Unióban

2017.06.30. Mintegy hétszáz ember halt meg terrorcselekmények következtében 2000 óta az Európai Unió országaiban – derült ki abból a friss jelentésből, amelyet kedden mutattak be az Európai Parlament brüsszeli székházában.

Az értékelés a 2000 és 2016 vége közötti időszakot öleli fel, amikor 658 ember esett áldozatául terroristáknak az unió tizenkét országában, Maite Pagazaurtundúa, a dokumentumot bemutató európai parlamenti képviselő azonban elmondta, hogy azóta további 47 halottal kell számolni.

Az áldozatok legnagyobb csoportját a spanyolok (253), a franciák (250) és a britek (74) tették ki a jelentés szerint. A halálesetek 82,8 százaléka a dzsihadista, 13,8 százaléka pedig a nacionalista terrorizmus számlájára volt írható az idei év elejéig tartó időszakban.

Ugyanezen időszak alatt az EU területén kívül – összesen 22 országban – 1029 uniós állampolgár esett áldozatául terroristáknak, legtöbbjük külföldi békefenntartó missziók tagjaként. Az áldozatok legnagyobb csoportjait a britek, a franciák és a németek tették ki, a legtöbben Afganisztánban vesztették életüket.

A dokumentum szerint az EU-n belül az áldozatok 13,8 százaléka öngyilkos robbantásban halt meg, az EU-n kívül ez a szám 22,6 százalék. A vizsgált időszakban csak négy olyan uniós ország volt, amelynek egyetlen állampolgárát sem gyilkolták meg terroristák: Ausztria, Luxemburg, Málta és Szlovénia.

Fotó: npr.org

MTI
Read previous post:
Close