full screen background image
Keresés
2021 május 13 - csütörtök
  • :
  • :

Módosított üzemanyagot fejlesztenek a Paksi Atomerőmű számára

Módosított üzemanyagot fejlesztenek a Paksi Atomerőmű számára

2017.11.14. A Roszatom üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL Rt. módosított üzemanyagot fejleszt a Paksi Atomerőmű számára.

A TVEL Rt. és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a VVER-440- es reaktorokhoz fejlesztett új típusú, második generációs üzemanyag-kazetták paksi bevezetését célzó mérnöki
szolgáltatásokról kötött szerződést.

A Roszatom üzemanyag-divíziójának szakemberei a projekt részeként a jelenleg használt üzemanyagkötegek helyett új típusú, módosított üzemanyag-kazettákat fejlesztenek
megnövelt hasadóképes urántartalommal, amely kazetták a reaktorban moderátorként és hűtőközegként szolgáló víz és az urántöltet mennyiségének arányát optimalizálják. Mindez növeli a működés gazdaságosságát, megtartva az üzemanyagciklus jelenlegi paramétereit.

Ma a Paksi Atomerőmű a világ egyetlen olyan VVER-440-es blokkokkal üzemelő atomerőműve, amely megnövelt, 15 hónapos üzamanyagciklussal működik.

A Paksi Atomerőmű számára a második generációs üzemanyagot az Elektrosztal városában működő MSZZ Nyrt. gyártja majd. A TVEL Rt. és magyar megrendelőjének szerződése alapján a Paksi Atomerőmű négy VVER-440- es blokkjához azok üzemidejének végéig szállít üzemanyagot az orosz fél.

„A Paksi Atomerőművel folytatott együttműködésünk sajátossága, hogy a magyar fél aktívan vizsgálja az üzemanyag-hatékonyság növelésének lehetőségét és közvetlenül is részt vesz ezen projekt műszaki megvalósításában. A TVEL üzemanyaggyártó vállalata számára prioritást jelent a tudományos fejlesztés és az innováció, aminek eredményeként a vállalat új típusú üzemanyagokat ajánl megrendelőinek, folyamatosan javítva azok műszaki és gazdaságossági jellemzőit” – közölte Natalja Nyikipelova, a TVEL Rt. elnöke.

A világ 14 országának 75 reaktorát látják el üzemanyaggal

A TVEL Rt. 1996. szeptember 12-én jött létre az Oroszországi Föderáció elnökének rendelete alapján. A vállalat a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozik. A TVEL-nek nukleáris üzemanyag-gyártó kapacitásai mellett urándúsító üzemei és a dúsítás során használt gázcentrifugákat gyártó egységei is vannak. Emellett tudományos kutató- és tervezőintézetekkel is rendelkezik.

A TVEL az oroszországi atomerőművek kizárólagos üzemanyag-beszállítója. A TVEL Rt. a világ 14 országának 75 energiatermelő reaktorát, illetve nyolc ország kísérleti reaktorát látja el üzemanyaggal. Emellett a TVEL üzemanyagával működnek az orosz atomjégtörő flotta hajói is. Jelenleg a világon minden hatodik reaktor a TVEL üzemanyagát használja.
Read previous post:
Close