full screen background image
Keresés
2018 december 10 - hétfő
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Múzeumi világnap: galériát avattak, elismeréseket adtak át Szekszárdon

Múzeumi világnap: galériát avattak, elismeréseket adtak át Szekszárdon

2017.05.18. Megkoszorúzták csütörtökön Wosinsky Mór, megyei múzeum előtt álló szobrát a Múzeumi világnap alkalmából. A rendezvényen megnyitották a múzeum folyosógalériáját és átadták a Múzeumbarát iskola, illetve Múzeumbarát óvoda oklevelet, valamint a Wosinsky Emlékplaketteket is.

2018hirdetés

Az Ünnepségen Ódor János Gábor igazgató emlékeztetett a múzeumot, mely 1951-től Béri Balogh Ádám nevét viselte, 122 éve alapította a régész, plébános Wosinsky Mór. Mint azt hozzátette, az alapító nevét 1989. május 18-án, a Múzeumi világnapon vette fel az intézmény.

Csillagné Szánthó Polixéna, az önkormányzat humán bizottságának elnöke arról szólt, hogy az idén 40 éve döntöttek arról, hogy május 18-án ünnepeljük a Múzeumi világnapot. Elmondta azt is, hogy azért is kerek évfordulót ünneplünk, mert az idén 110 éve, hogy Wosinksy Mór meghalt. Hozzáfűzte, az előző héten pénteken kis megemlékezést tartottak Wosinsky Mór felújított síremlékénél.

A rövid köszöntő beszédek után Ódor János a múzeum nevében, Csillagné Szánthó Polixéna pedig a város nevében megkoszorúzta a szobrot. Rajtuk kívül többen is koszorút helyeztek el a múzeum bejárata előtt álló mellszobornál.

A képen Balra Lovas Csilla irodalomtörténész, főmuzeológus és Ódor János Gábor múzeumigazgató. Fotó: Kadarka.net

A koszorúzás után nyitották meg a múzeum folyosógalériáját, ahol Tolna megyei festők alkotásai találhatók. A különféle tematika alapján elrendezett festmények között található például több önarckép és tájkép is. A kiállított képek között a 19. század közepétől a napjainkig élő kortárs alkotók munkái találhatók meg– mondta el Lovas Csilla irodalomtörténész, főmuzeológus.

A folyosógalérián látható többek között Boros Nepomuk János Pécsi német polgárok című életképe, Kegyes József 19. századi bölcskei festő fotórealisztikus önarcképe, valamit Szabó Dezső poharat tartó fiatalkori önarcképe is. Szintén megtekinthető Cencz János Budapestről Bátára költözött festőművész Bátai leány portréja, Baky Péter Önarckép és egyebek című alkotása, Straub Ferenc impresszionista hagyományokat követő, dunaföldvári várat ábrázoló alkotása is. A galériában ugyancsak helyet kapott Mözsi Szabó István Ikonosztáz című, a parasztságot, szülőföldet ábrázoló festménye, Bazsonyi Arany Szekszárdi rege című, mitológiai témájú alkotása és Ujváry Lajos Babits portréja is.

A galéria megnyitója után adták át a Múzeumbarát iskola, illetve Múzeumbarát óvoda oklevelet, valamint a Wosinsky Emlékplaketteket a múzeum könyvtárában. Ódor János Gábor igazgató elmondta, a Múzeumbarát iskola, illetve Múzeumbarát óvoda oklevelet 6. éve adják át azon intézményeknek, melyekkel különösen jó partneri kapcsolatot tudtak kialakítani, elsősorban a múzeumpedagógusaik munkája által.

A múzeum unkatársainak javaslatára az idén a Bátaszéki Mikrotérségi Óvoda és Bölcsőde kapta a Múzeumbarát Óvoda oklevelet, a Múzeumbarát iskola címet pedig a Garay János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola vehette át.

A Garay János általános iskola nevében Pekari Bernadett intézményvezető vette át az oklevelet. Fotó: Kadarka.net

A Wosinsky Emlékplakettet minden évben olyan intézményeknek, vagy magánszemélyeknek adják át, melyek, vagy akik különösen sokat tettek azért, hogy a múzeum gyűjteménye gyarapodjon. Az idén Wosinsky Emlékplakettben részesült az érdi Hubert Ildikó, aki 2016-ban mintegy 1000 műalkotást adott át a szekszárdi születésű Mattioni Eszter festőművész hagyatékából a múzeum részére. Hubert Ildikó nem tudott személyesen jelen lenni, ezért később veheti át az emlékplakettet.

Szauter Antalné három évtizeden át volt a múzeum munkatársa. Fotó: Kadarka.net

Ugyancsak Wosinksy Emlékplakettel ismerték el a múzeum munkatársát, Szauter Antalné titkárnőt, aki 30 éven át dolgozott az intézményben és az idén vonul nyugdíjba. Szintén emlékplakettet vehetett át Szűcs Zsuzsanna múzeumpedagógus, aki munkájával hozzájárult a 2014-ben útjára indult vármegyeházi kiállítások magas színvonalához.

Ódor János Gábor zárásként felhívta a figyelmet, hogy május 23-án, vagyis a jövő héten kedden tartják délután 6 órától a Vármegyeházán dr. Ótós Miklós, Wosinsky Mór
a tudós pap című könyvének bemutatóját. A könyvet május 26-án pénteken 18:30-kor mutatják be Tolnán, a Mag-Házban.

A vezető képen: diákok is megkoszorúzták Wosinsky Mór szobrát. Fotó: Kadarka.net


ElőzőA dal vándora – hangverseny és könyvbemutató KövetkezőFalunap 2017 – Zsibrik


Read previous post:
Falunap 2017 – Zsibrik

2017....

II. VS Felderítő Találkozó

2017....

Close