full screen background image
Keresés
2021 szeptember 21 - kedd
  • :
  • :

Nagy borokat alkottak a szekszárdi kistermelők

Nagy borokat alkottak a szekszárdi kistermelők

2016.03.03. Kistermelők nagy borait díjazták a Dicenty Dezső Kertbarát Kör borversenyének ünnepélyes eredményhirdetésén, melyet szombaton tartottak a Babits Mihály Kulturális Központban.

Kertbarátokkal és jó hangulattal telt meg az ünnepélyes eredményhirdetés helyszíne, a központ rendezvényterme. A hangulatról a Gárdonyi Zoltán Református Együttes fellépése mellett azok a remek borok gondoskodtak, melyeket készítőik vittek magukkal kóstolásra. Az asztaloknál helyet foglaló társaságok tagjai rendre kínálták egymásnak boraikat, melyekre a verseny eredménye alapján méltán büszkék lehetnek.

Az országosan és nemzetközileg elismert borászok mellett Szekszárdon sok olyan bortermelő akad, aki nem ismert, de kiváló nedűt készít. A Dicenty Dezső Kertbarát Kör borversenyén elért aranyérmek száma mutatja, hogy a kistermelők jó munkát végeztek. Szükség van rá, hogy az előttünk álló pályázati ciklusban az ilyen kisebb bortermelők is lehetőséghez jussanak – mondta megnyitó beszédében Ács Rezső, Szekszárd polgármestere.

Mint arra felhívta a figyelmet, Orbán Viktor miniszterelnök szekszárdi látogatásán arról kaptak tájékoztatást, hogy hamarosan megjelennek azok a pályázatok, melyeken a kisebb helyi termelők, borászatok is részt vehetnek. A polgármester a pályázati lehetőségek kihasználására biztatott, mert ez Szekszárd és a borvidék jövője szempontjából fontos. A szekszárdi bor kapukat tud megnyitni – fogalmazott. A városvezető gratulált Ferenc Vilmos elnöknek és a kertbarát kör tagjainak ahhoz a szerteágazó munkához, melyet végeznek.

steinerne-vereckeine-szekszard-jorusFellépett a Gárdonyi Zoltán Református Együttes. Fotó: Steiner V.

A Szekszárdon tervezett turisztikai fejlesztések ténylegesen látogatottabbá tehetik a turisták körében a várost. Szekszárd mindössze egy órányi autóútra van Budapesttől, ahol sok a külföldi vendég, akiket a városba lehetne csábítani – hangsúlyozta Ferenc Vilmos, a Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke.

Az elnök a borverseny eredményhirdetésén összefoglalva elmondta, ahogy az előző évben, úgy az idén is szép borokat neveztek be a termelők. Az aranyérmes borok közül sok az országos szintű versennyel felérő városi borversenyen is aranyérmet kaphatna.

A kertbarát kör borversenyére szép számú,  összesen 153 minta érkezett. Az általános minőséget jól jellemzi, hogy mindössze 5 tételt kellett kizárni a versenyből és 29 bor nem kapott érmet. A legtöbb, 91 minta vörösborból érkezett, 18 tétel arany, 32 ezüst, 26 pedig bronzérmet kapott.  Ezeket követték 33 mintával a fehérborok, mely közül 8 szerzett arany-, 12 ezüst-, 5 pedig bronzérmet. Rozéból 29 minta érkezett a versenyre. Ezek közül 4 kapott aranyérmet, míg 5 mintát ezüst-, 9 tételt pedig bronzérmesre értékelt a bíráló bizottság.

A 153 benevezett borból tehát összesen 30 kapott aranyérmet, 49 mintát ezüstéremmel, 40 tételt pedig bronzéremmel ismertek el – tájékoztatott Ferenc Vilmos.

A hagyományápolás terén is gondos gazdák a kertbarátok

Az elnök az összejövetelen a kertbarát kör tavalyi tevékenységét is felidézte és az idei tervekről is szólt. Az ismertetésből kiderült, hogy  kertbarátok a régi borünnepek újbóli felvirágoztatása terén is sokat tettek és tesznek. Az év első ilyen ünnepét, a Vince-napi vesszővágást január 22-én tartották Istifángödrében. A következő a Szent György-napi borünnep lesz áprilisban, ez egyben a városi borverseny eredményhirdetésének napja és a Bikavér Ünnepe is. Az ünnephez kapcsolódó hagyomány „A szőlő jövésnek könyve” megfestése. Baky Péter festőművész 2000-óta minden évben ennek a könyvnek a lapjaira festi le egy frissen levágott kadarka hajtását.

Májusban tartják a Szent Orbán Bor Áldás és Borszentelés Ünnepét szintén Istifángödrében, Szekszárd utolsó megmaradt hagyományos pincesorán. Az elnök elmondta, ezek a hagyományos borünnepek egyre több érdeklődőt vonzanak és egyre nagyobb a jelentőségük. Reméli, hogy néhány éven belül sok látogatót vonz majd a Szőlővirágzás ünnepe, amit tavaly június 6-án tartottak meg először hagyományteremtő szándékkal a Mészáros Borháznál. Az idén éppen június 3-án rendezik meg a Nemzetközi Kékfrankos Borversenyt Szekszárdon, így az idén a kékfrankos szőlővirágzását ünneplik – tájékoztatott Ferenc Vilmos a Dicenty Dezső Kertbarát Kör borversenyének ünnepélyes eredményhirdetésén.

Az ünnepségen az elnök 80. születésnapja alkalmából köszöntötte az 1977. januárban alakult Dicenty Dezső Kertbarát Kör legidősebb alapítótagját, Darvas Ferenc költőt, aki „80 év” című versét adta elő. A rendezvényen, mely nemcsak a kertbarátok, hanem bárki számára nyitott volt, fellépett a Gárdonyi Zoltán Református Együttes, táncos bemutatót tartott Kajdi Alexandra, illetve Bihari Felicián, a Bátaszéki II. Géza Gimnázium tanulói.

Fotó: Steiner Viktor